„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Zöld hírek

Stratégiák a fenntartható épületekhez: 8 spanyolországi “zöld projekt”

Az alábbi spanyol épületek azt szemléltetik számunkra, hogy hogyan lehet a fenntarthatóságot több szempontból is megközelíteni és alkalmazni.

Építészeiknek és tervezőiknek így vagy úgy, de sikerült a projekt fő erősségévé tenniük azt, ami egy szükségszerűség volt.

T House az Olalquiaga Arquitectos tervezésében

A Torrejón de Ardozban található ház tervezői kifejtették, hogy a tervezés során két kihívással kellett szembenézniük: “A fenntartható és technológiai építészet hozzáigazítása a normatív korlátokhoz és a heterogén városi központokra jellemző sajátosságokhoz”. Ezért döntöttek úgy, hogy az épületet három részre osztják, és ezeket a következőknek nevezték el: “a technológiai egység”, “a fenntartható egység” és “a városi ház”.

A projekt különlegessége a “fenntartható egység”, amelynek geotermikus szabályozása termoaktív panelek segítségével történik, ami segít felére csökkenteni a havi energiaköltségeit. Ez a rendszer külső és belső páratartalom-, hőmérséklet- és fényérzékelők hálózatából áll. Amikor ezek kommunikálnak a központi rendszerrel, különböző forgatókönyveket hoznak létre a beltéri klíma szabályozására.

Campus Repsol, Rafael de La-Hoz által

Ez a madridi campus a legmagasabb kitüntetést kapta, amikor a legújabb fenntarthatósági szabványoknak való megfelelésről van szó: a LEED NC minősítést (új építés és nagyobb felújítások). Ez azt jelenti, hogy az építészek minden egyes kategóriában (Fenntartható helyszínek, Vízhatékonyság, Energia és légkör, Anyagok és erőforrások, Beltéri környezetminőség és Innovatív tervezés) több fenntartható választást is figyelembe vettek az épületegyüttes mind a négy tömbje esetében.

A fotovoltaikus napelemek és a klímaberendezéshez használt gázhőszivattyúk mellett az építészek másik fontos döntése az volt, hogy a kerteket a madridi éghajlatnak megfelelő növényfajokkal tervezték, hogy az öntözőrendszerek víz- és energiatakarékossága érdekében.

Montaña House a [baragaño] tervezésében

Ezt az asztúriai házat mindössze öt óra alatt szerelték össze, négy hónapos gyártás után egy madridi gyárban. Az iparosított épület koncepcióját a tulajdonosok, egy angol család határozta meg. Az önérvényesülésük a fenntarthatósághoz való hozzájáruláshoz vezetett, mivel a jövőbeni növekedést lehetővé teszi, mivel csak a meglévő részek újrahasznosításával vagy egy új modul hozzáadásával, ahelyett, hogy lebontanák és a semmiből újjáépítenék.

Emellett a gyárban történő gyártás optimalizálta az energia-, anyag- és emberi erőforrásokat (a helyszíni építéshez képest), és minimalizálta a hangos zajokat, a hulladékot és a törmeléket, valamint a környezet zavarását.

Los Huertos Housing az Ensalada Works által

A legnagyobb kihívást a Sallent de Gállego városában megvalósuló lakásépítési projekt társadalmi kontextusa jelentette. A település a Tena-völgyben található, az Ordesa-Viñamala Bioszféra Rezervátumként elismert területen, a pireneusi ökoszisztéma részeként, ahol mindössze ezer lakos él.

Ezért a korábbi projektekhez képest ez a projekt a fenntarthatóságot másképp közelítette meg. Mint építészeik kifejtették, “a helyi lakosság természethez való viszonyának mély integrációját, tevékenységeik és termelési struktúrájuk megőrzését, valamint a hagyományos tudás és a helyi természeti erőforrások használatának megőrzését” vették figyelembe.

UP23-UBIKO Dwelling a Viraje arquitectura tervezésében

Minél nagyobb a lelkesedés az előregyártott moduláris építési rendszerek iránt, annál több lehetőség és adaptáció merül fel. Erre példa ez a valenciai domboldalon álló ház, amely első pillantásra hagyományos módon épültnek tűnhet a különböző térbeli helyzetek miatt.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A négy hónapos gyári kivitelezésnek köszönhetően a megtakarított idő csökkentette az energiafogyasztást és elkerülte a környezetbe kerülő hulladék keletkezését.

Palerm House az OHLAB által

Ennek a mallorcai vidéki szállodának a bővítése olyan jól illeszkedik a környezetébe, hogy úgy tűnik, mintha mindig is ott állt volna. Szerencsére ez nem csak esztétikai kérdés: a projekt kezdetétől fogva ösztönözték a hagyományos építési részletek, valamint a természetes és helyi anyagok palettájának használatát. Hidraulikus csempék, kézzel készített cementpadlók és mosdók, helyi mares kő és újrahasznosított tetőcserepek alkotják ennek az otthonnak a magját.

Emellett a ház tájolása lehetővé teszi a természetes megvilágítást, a keresztszellőzést és ezáltal a hőszabályozást. Van egy pergola is, amely segít tompítani a nap hatását, és ezáltal energiát takarít meg, míg egy víztartály tárolja az esővizet, hogy később újra felhasználható legyen a kert, a medence és a WC öntözésére.

Hotel Vincci Gala Barcelona, a TBI Architects projektje

Bár a szálloda a barcelonai műemlékvédelmi hivatal részéről bizonyos korlátozásokkal szembesült, sikerült megfelelnie a fenntarthatósági és természetvédelmi követelményeknek egyaránt. A Hotel Gala megtartotta ikonikus homlokzatát és fehér márványlépcsőjét, mégis “A” minősítést kapott az épület energetikai minősítésében.

Különböző hatékonysági stratégiákat vezettek be, mint például újrahasznosított anyagok és alacsony VOC (illékony szerves vegyületeket kibocsátó) bevonatok használata a beltéri levegő minőségének javítása érdekében, valamint LED-es világítás és irányítási rendszer használata az áramfogyasztás csökkentése érdekében.

House C a Martin Lejarraga Oficina de Arquitectura által tervezve

Ennek a mediterrán háznak a felújításáért felelős építész örömmel mondhatja, hogy projektje az ENSZ 2030-as céljai közül többnek is megfelel. A meglévő ház magját és héjazatának egy részét megőrizték, hogy ösztönözzék az újrahasznosítást és az általános környezeti hatás csökkentését.

Ami különlegessé teszi ezt a projektet, az a levantei tengerpartról származó őshonos növények használata a terasz pergoláján és a tetőn. Ez hőszigetelést biztosít a hőcsökkentés és a nedvességmegkötés révén, valamint a lakók számára is előnyös a biológiai sokféleség és a biológiai életképesség növelése révén.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb