„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Kengo Kuma japán ihletésű szárnyat adott a párizsi Musée Albert Kahn épületéhez

A Kengo Kuma and Associates befejezte a néhai filantróp Albert Kahn párizsi múzeumának jelentős bővítését, amely a világ minden tájáról származó 72 000 fényképet tartalmazó történelmi gyűjteményt mutat be a nagyközönségnek.

A projekt modern létesítményeket hozott létre a Musée Albert Kahn számára, amely a Bolygó Archívumának ad otthont, egy olyan fotógyűjteménynek, amely 1909 és 1931 között több mint 50 országot örökített meg. A japán székhelyű, de párizsi irodával rendelkező Kengo Kuma cég nemcsak felújította a múzeum régi épületét, de egy új kiállítási szárnnyal is bővítette azt. Az új épületet úgy tervezték, hogy szorosabban összekapcsolja a múzeum gyűjteményét a Kahn által 1937-ben megnyitott, öt különböző kontinens tájképi elemeit bemutató, bonyolult kertekkel. Mivel tudták, hogy Kahn különösen szerette Japánt, az építészek ezt a célt az “engawa”, a hagyományos japán építészetre jellemző veranda-szerű tér megalkotásával érték el.

Az épületet egy védett engawa-szerű tér keretezi, amelynek célja, hogy elmosódjon a határ a beltér és a kültér között. “Albert Kahn álma a kert és a bemutatótér összemosásáról a környezet és az építészet összemosásával valósult meg” – mondta Kengo Kuma. A Musée Albert Kahn a Bois de Boulogne déli oldalán, Kahn egykori otthonában található. Amikor itt élt, miután bankárként meggazdagodott, Kahn elkezdte megbízni a fotósokat, hogy beutazzák a világot. A szomszédos telkeket is megvásárolta, hogy kialakíthassa kertjeit.

A projektnek az 1929-es gazdasági összeomlás vetett véget, amelynek következtében Kahn csődbe ment, és az ingatlant a Hauts-de-Seine megyének kellett megvásárolnia. A kastély 1986-ban, 46 évvel Kahn halála után nyílt meg múzeumként. Az épület homlokzatát két elem alkotja. Az utca felől alumínium lamellákból álló, egymást átfedő árnyékolókat mutat, míg a kertre néző homlokzatot bambuszlamellák alkotják. Az alumíniumból és fából készült paraván az út és a külső környezet közé illeszkedik, miközben vízszintesen és függőlegesen tovább kanyarog, és szabályozza a kettő közötti kapcsolatot.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ezáltal az épület egyfajta biológiai bőrt kap, amely finoman alkalmazkodik a különböző környezetekhez, miközben kölcsönhatásba lép velük. Belül a 2600 négyzetméteres épületben két galéria található, az egyik állandó kiállításnak, a másik pedig ideiglenes installációknak. A felső emeleten egy még befejezésre váró étterem, valamint egy archívumhelyiség található. A szomszédos egykori múzeumépületet előadóteremmé alakították át.

A főépületeken kívül Kuma csapata Michel Desvigne tájépítésszel együtt dolgozott az ingatlan többi részének átalakításán és a kertek helyreállításán. Nyolc eredeti melléképületet alakítottak át a látogatók és a személyzet számára, köztük egy nagy üvegházat, amely rendezvények vagy kiállítások számára használható. A Musée Albert Kahn a felújítást követően 2022 áprilisában nyitotta meg újra kapuit, miután hat évig zárva volt.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb