tények

Rekord mennyiségű építőipari cég ment tönkre

Rekordszámú építőipari vállalkozás szűnt meg 2012-ben. 

2012 novemberében 707 vállalkozás szűnt meg az építőiparban. Ilyen még soha nem volt.

A közlemény szerint a növekedés a kényszertörlési jogszabály hatályba lépésével magyarázható. A kényszertörlés a korábbi kényszer-végelszámolást váltotta föl a cégeljárásban. A március óta alkalmazható új eszköz egyik fontos újdonsága, hogy a cégbíróságoknak nem kell felszámolást elrendelniük azokban az esetekben, amikor a végelszámolás alá kerülő cég vagyona nemhogy a hiteleket, de még a felszámolás költségeit sem fedezi.

Az ilyen módon egyszerűsített eljárással a cégbíróságok úgy szüntethetik meg a magukra hagyott, eladósodott, adótartozást fölhalmozó cégeket, hogy közben nem kell lefolytatni a nehézkes felszámolási eljárást. Ezzel magyarázható az is, hogy miközben a megszűnések száma az egekbe szökött, a felszámolások és a végelszámolások száma nagymértékben csökkent az építőiparban az utóbbi hónapokban.

csőd az építőiparbanNovemberben 266 céggel szemben indult felszámolási eljárás. Ilyen kevés új felszámolás legutóbb 2010 augusztusában volt, amikor 188 új eljárást tettek közzé.

Az Opten adatai szerint novemberben 258 új építőipari céget alapítottak Magyarországon. A múlt év végéig rendre több, vagy nagyjából annyi céget alapítottak az ágazatban, mint amennyi megszűnt.

2012-ben közel sem alapítottak annyi építőipari céget, mint az előző években, sőt a megszűnt cégeknek mintegy 40%-a pótlódott mint új cégalapítás.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ezek a számok tovább mélyítik a magyar építőiparban jellemző körbetartozást. Sajnos ma már sok esetben esély sincs a tartozások átütemezésére, mert a cégek munka nélkül felélik a vagyonukat és nem tudnak hónapokig munka nélkül meglenni, hogy esetleg később törleszthessék a tartozásaikat.

2013-ban tovább várható az építőipar lezüllesztése, ezáltal a cégek tönkremenetele. Sajnos semmilyen kormányzati segítség nem érkezett az elmúlt években a Fidesztől sem, hogy az építőipart életben tartsák. 

A korábbi szocpol nélkül a családiházas és lakóparki lakásprojektek nem fognak tudni újraindulni. Márpedig a mostani szocpolt a korábbi igénylők 20%-a sem tudná igénybe venni. Tehát a mostani szocpolnak nevezett valami alkalmatlan arra, hogy funkcióját betöltse. 

A szocpolon kívül megszűnt a jelzáloghitel lehetőség is, sőt a több millió bajba került adósnak sem segít a kormány, hiába a megnyert perek a bankok ellen, senki nem tesz semmit…


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Egy hozzászólás

 1. Sajnálatos, hogy ilyen sok építőipari cég ment tönkre.
  Ennek okai között valószínűleg az ország gazdasági mélyrepülése,
  az ezzel összefüggő gazdasági létbizonytalanság áll az első helyen.
  Sajnos azt is meg kell jegyeznem, hogy személyes tapasztalatom szerint
  sok olyan “vállalkozás” létezik kis hazánkban ahol a “szakemberek” egyáltalán
  nincsenek tisztába a munka minőségi követelményeivel és sokszor az emberi
  tisztességgel is hadilábon állnak.
  Persze ez lehet egyenes következménye az általános közállapotoknak is, de a
  jó minőségű munka és tisztességes magatartás hosszútávon csak előnyére válik
  egy vállalkozásnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb