„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Lakberendezés és stílus

Régi filmes trükkökkel a kis terek vizuális bővítetésére

Ha egy kis teret próbálsz vizuálisan megnövelni, a belmagasság vizuális növelése sok esetben megoldás. Az olyan technikák, amelyek felfelé vonzzák a tekintetet, mint a felfelé irányuló megvilágítás és a függőleges vonalak, elhitetik velünk, hogy a tér magas, tágas és légies. Ha egy tér szokatlanul szűk, az ellenkező technika hasonló módon működik. Ez volt a helyzet ennél az alagútszerű tokiói lakásnál, amelyet az Office Sugurufukuda egy régi filmes trükkel tudott vízszintesen kitágítani.

A mindössze 50 négyzetméteres “Residence 404” meglévő elrendezése az épület elejétől a végéig húzódik, az északi és déli végeken ablakokkal és erkélyekkel. A közös terek, mint a nappali, az étkező és a konyha az egyik oldalon helyezkednek el, a magán hálószobák és a fürdőszobák pedig a másik oldalon. A lakást fizikailag nem lehetett megnövelni, így a lakóknak az optikai illúziókkal kellett beérniük.

A szín fontos szerepet játszik ebben a fajta terjeszkedésben. Az építészek a padlót és a mennyezetet is a szürke egy közepes árnyalatára festették, a kétoldali falakhoz pedig cseresznyevirág rózsaszínt használtak. “A mennyezet vizuális leengedésével az érzékelt tér képaránya vízszintesen 16:9-re zúzódik, ami tovább hangsúlyozza a tér oldalirányú kiterjedését” – magyarázzák. “A 16:9-es képarányt a filmvásznakon és a televíziós monitorokon használják, a legtöbb ember számára ismerős képkocka.”

Mivel a valós világot nem szöget korlátozó kereteken keresztül szemléljük, az építészek a 16:9 arányú nézetet a helyiségnek csak az egyik végéből alkalmazták. Az összes elem elhelyezését, beleértve a bútorokat, pultokat és ajtókat is, úgy optimalizálták, hogy vízszintesen többet lehessen nézni, mint függőlegesen, a szürke mennyezet pedig “összenyomja” a belső tereket. Szinte minden bútor beépítésre került, csak egy keskeny asztal és egy pad van középen.

A rózsaszín falpanelek egy újabb vizuális trükk. Néhány ilyen panel a hálószobák, fürdőszobák, szekrények vagy gardróbok tényleges ajtaja, míg mások csak azért vannak a helyükön, hogy úgy tűnjön, mintha a tér több lenne, mint ami valójában, mint egy film díszlete. A rózsaszín csillog és megragadja a fényt, tovább irányítva a szemet a vízszintes vonal mentén.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A csapat hozzáteszi, hogy “a cseresznyepiros falak mindegyike a saját szerepéről hazudik. Nemcsak falak, hanem berendezési tárgyak, faldíszek és bútorok is egyben. Röviden, egyetlen komponensnek több szerepe van, de mivel mind ugyanazokból a részletekből, felületekből és modulokból állnak, néha nehéz megmondani, hogy melyik a fal és melyik a berendezési tárgy. Ha bútornak ismerjük fel, akkor úgy érezzük, hogy még egy egyszerű fal is valahogy intim.”

Ha a tér egy kicsit futurisztikusnak vagy egy sci-fi filmre emlékeztetőnek tűnik, az is szándékos. “Ez a szoba a maga enyhe hátborzongatóságával és a mindennapok közepette érzett kényelmetlenségével tágasabbnak tűnik, mint a valóság” – mondják.

A Sugurufukuda 16:9-es képaránya követi azt az általános tanácsot, hogy a tér közepén szemet gyönyörködtető, fényvisszaverő anyagokat, felette és alatta pedig sötétebb, kontrasztos színeket használ, hogy megváltoztassa, mennyire szűknek vagy szélesnek érzékeljük a teret. Ha rengeteg vízszintes térrel rendelkezik, de a mennyezet alacsonyabb, mint szeretné, egyszerűen fordítsa meg ezeket a színeket, a világosabb, fényvisszaverő árnyalatot a mennyezetre helyezve. Ez felfogja az ablakokon beáramló fényt, és az egész területet világosabbá teszi.

Forrás: www.dornob.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb