„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

házépítési tudnivalókHírekKörnyezetvédelem, energiatakarékosságZöld hírek

Passzívház – Aktívház – Alacsony energiájú ház

Napjainkban egyre többet lehet hallani -Passzív, -aktív, -öko és nulla literes, családiházakról.

Energiatakarékosság szempontjait figyelembevéve sok-sok fogalom kialakult napjainkra. 

A cikkünkben megpróbálunk kicsit rendet tenni a fogalmak tekintetében.

Németországban használják a nulla és egyliteres házak megnevezést.

Ez azt jelenti, hogy hány liter fűtőolajnak megfelelő energiát fogyaszt a ház négyzetméterenként és évente. Egy liter az 10Kwh energiát ad, tehát ez azt jelenti, hogy nulla vagy tíz Kwh az éves fogyasztás négyzetméterre visszaosztva. Ez nagyságrendekben megegyezik 1m3 gázzal.

Magyarországon a zöldkártya vagy másnéven energiabesorolás egy referenciaértéket ad, mely köszönőviszonyban sincs egy német vagy egy osztrák ház értékeivel.

C kategóriás házak Magyarországon: 110-230 kWh/m2 energiával kell, hogy működjenek. ez egy igen magas fogyasztást feltételez.

Magyarországon a családiházak több mint a fele ezt a kategóriát meg sem közelíti.

Alacsony energiájú ház

Ezek a házak azért már elviselhető energiafogyasztással üzemeltethetőek. 30-tól 60 kWh óra közötti éves négyzetméterenkénti fogyasztásnál hívjuk a házakat alacsony energiájú házaknak. Másnéven: 3, 4, vagy 6 literes házaknak is hívják őket. 

Aktívház

Azokat a házakat nevezzük aktívházaknak, melyek több energiát termelnek, mint amennyit felhasználnak.

Két villanyóra van felszerelve, másnéven ad-vesz mérőnek is szokták nevezni. Az egyiken az eladott áramot, a másikon a megtermelt áramot rögzíti a rendszer.

Akár 15-20 év is lehet az aktívházak megtérülési ideje.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A megtérülési idő rövidülni fog előreláthatóan, hiszen minden évben érezhetően csökken az ára a napelemeknek, szélturbináknak.

Passzívház

Azon épületeket nevezhetjük Németországban, Magyarországon és Ausztriában passzívháznak, melyek évente négyzetméterenként 15KWh energiával üzemelnek. A darmstadti Passzívház Intézet állapítja meg, hogy egy ház passzívház-e vagy sem. Ezenkívül a házaknak még légtömörnek is kell lennie.

Természetesen több ország is alkotott magának már passzív ház minősítő intézeteket, melyek más elvek alapján minősítik a házakat.

A passzívházaknak mesterséges szellőzőrendszerre van szüksége, mert a megtermelt hőt egyébként a szellőztetésnél kiengednénk az ablakon, de ez a berendezés így engedi be a friss levegőt, hogy kifelé a meleg nem távozik, a hideg pedig nem jön be télen sem. Azért, mert a két csővezetékben áramló hideg-meleg levegő egy hőcserélőn keresztül egymás energiáját átadja egymásnak.

Mennyibe kerül egy passzív ház: Jó kérdés! Ha egy alacsony energiájú házzal hasonlítjuk össze, akkor 20% alatt van a plusz költségünk, de ha egy rossz szigetelésű házzal hasonlítanánk, akkor akár 40% is lehet a felár.

Mi a negatívum, ha passzívházat épít?

  • Az ablakon keresztüli szellőztetés nem ajánlott, mert így a megtermelt energiát elveszítjük
  • 20%-kal magasabb bekerülési költség, mint egy alacsony energiájú ház 
  • Kandallót nem érdemes beépíteni, (nem tilos) csak nincs értelme, mert a hőszükséglet nem indokolja.

Mi a pozitívum, ha passzívházat épít?

  • Mindig tiszta levegő, ezáltal az allergiások problémája a lakásban nem jelentkezik
  • Nagyon olcsó üzemeltetés, a fűtésrendszer szükségtelensége miatt
  • Soha nincs por a lakásban, ezért a takarítás és a tisztántartás is könnyebb

Fenntartható ház

A fenntartható ház az alacsony energiájú házak alapelveit magán viseli. A fenntartható építészet célja az olyan épület, amelynek teljes életciklusára vetített erőforrás használata nem nagyobb, mint a vizsgált terület adott épületre jutó erőforrása.  Az ökológiai lábnyom ezen értelmezésében a magyarországi fenntartható ház csak az ország természeti tőkéjének hozamát használhatja. Azt tartják a szakemberek, hogy Magyarországon a fenntartható ház nettó fűtési energiaigénye 43 kWh/m2.

Ökoház

Természetes alapanyagokból épülnek, valamint nap, szél vagy földenergiával üzemelnek. 

Szolárház

 Szolárépítkezésként vagy szoláris építészetként is emlegetik. A szoláris építészet nem más, mint a napsugárzás energiájának tudatos hasznosítása az épület fűtési és világítási energiamérlegében építészeti, épületszerkezeti eszközökkel. Nagyon fontos a szolárház tájolása, az ablakok elhelyezése.  Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb