„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Zöld hírek

Párizs lekapcsolja az Eiffel-torony fényeit az energiaválság enyhítésére

A szerelem városának legikonikusabb tornya mostantól korábban “fekszik le”, mivel a párizsi tisztviselők keresik a módját, hogyan lehetne megtakarítani az energiafogyasztáson.

Az Eiffel-tornyot jelenleg 20 000 külső LED-izzó világítja meg, amelyek évente körülbelül 7,8 kilowattóra áramot használnak fel. Szeptember 23-ig a világhírű nevezetesség alkonyattól hajnali 1-ig világított, óránként öt percig különleges villódzó fényshow-t adva. A villanykörték véletlenszerű mintázatokban villogtak fel és le, hogy a látogatók számára a tűzijáték hatását imitálják.

Nemrégiben A párizsi városi tanács úgy döntött, hogy minden este 23:45-kor lekapcsolja a világítást, amivel a torony éves energiafogyasztásának akár négy százalékát is megtakaríthatja. Az eredetileg 1887-ben épült Eiffel-tornyot először 10 000 gázlámpával és a talapzatból kiálló külső reflektorokkal világították meg. A tornyot 1985-ben korszerűbb megvilágítással korszerűsítették, és a 2000-es évezred beköszöntével a szikraeffektust is hozzáadták.

Gáz- és olajhiány

Az Eiffel-torony fénykorlátozása válasz az Európa-szerte növekvő energiaválságra, amelyet Oroszország ukrajnai inváziója okozott. A háború előtt Oroszország az Európai Unió teljes gázszükségletének nagyjából 40 százalékát biztosította, most azonban már csak kilenc százalékát, ami az egekbe szökő árakat és üzemanyaghiányt okoz az egész kontinensen. Még azok az országok is, amelyek energiaszükségletük tekintetében nem függtek nagymértékben Oroszországtól, most megérezték a szorítást. Németország például korábban gázszükségletének 55 százalékát Oroszországtól fedezte, jelenleg azonban többet vásárol Norvégiától, ami csökkenti a többi hűséges fogyasztó, például Nagy-Britannia számára rendelkezésre álló mennyiséget.

Mit tesznek még?

Amellett, hogy a toronyvilágítást egy kicsit korábban lekapcsolják, Párizs városa számos más energiatakarékossági intézkedést is bevezet. Kezdetnek minden, a város által kezelt épületben 19-ről 18 Celsius-fokra csökkentik a hőmérsékletet, kivéve az idősek otthonában és a csecsemőotthonokban. A közfürdők vízhőmérsékletét 27-ről 26 Celsius-fokra csökkentik, és az összes köztéri emlékmű világítását este 10 órakor kikapcsolják.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Európa-szerte más országok is meghozzák saját intézkedéseiket az energiafelhasználás csökkentése érdekében. Németország több mint 200 műemlékén és kormányzati épületén kapcsolja ki a reflektorokat éjszakára, leállítja a szökőkutakat, minden állami alkalmazottat arra kötelez, hogy csak hideg vízzel mosson kezet, és még a hagyományos karácsonyi díszkivilágítást is lemondja Berlin csillogó bevásárló negyedében.

Spanyolország korlátozza a légkondicionáló berendezések és a fűtés hőmérsékletét minden üzletben, irodában és más kereskedelmi létesítményben. Hollandia és Dánia arra ösztönzi polgárait, hogy rövid zuhanyzással takarékoskodjanak a gázzal. Olaszország, Spanyolország, Portugália és Franciaország a lakosság terheinek enyhítése érdekében felső határt szabott az áram- és gázárakra. Az orosz-ukrán háború kezdete óta az átlagos háztartási energiaköltségek a korábbi szint közel ötszörösére ugrottak.

Még ha az Eiffel-torony fénycsökkentése nagyrészt szimbolikus jellegű is, szolidaritást mutat azokkal az emberekkel Európa-szerte, akiknek az energiafelhasználáson kell spórolniuk. A legújabb intézkedések ellenére Anne Hidalgo, Párizs polgármestere biztosította a lakosságot, hogy a nemzet fővárosa “mindig a fény városa marad”.

Forrás: www.dornob.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb