„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Óriási lombkorona fedi a Sydney Plaza épületét

Egy hatalmas, kör alakú nyílásokon keresztül fényt szűrő előtető borítja ezt a sydneyi közteret, amelyet a ghánai-brit építész, David Adjaye stúdiója Daniel Boyd művésszel közösen hozott létre.

A Sydney Plaza & Community Building névre keresztelt projekt célja, hogy kiemelje a helyszín örökségét, amely egykor az ausztrál aboriginalok egy csoportjának, az Eora nemzetnek a földje volt. Az Adjaye Associates és Boyd Sydney városa és a fejlesztő Lendlease megbízásából a George Street meglévő plázáját alakította át közterületi nevezetességgé.

A csapat ezt arra használta fel, hogy “feltárja, rétegezze és ünnepelje Sydney partvidékének e részének eora eredetét”, és támogassa “a kultúrák megbékélését” – mondta az Adjaye stúdió. “A nyilvános tér ötlete nagyszerű lehetőséget biztosított David és számomra, hogy együtt dolgozzunk a kapcsolatok koncepcióján – hogyan érzékeljük egyénként a kapcsolatunkat egy adott helyhez, és hogyan játszódnak le ezek a kapcsolatok együttesen egy térben” – mondta Boyd, a kortárs művész, akinek munkái aborigin örökségéből táplálkoznak.

A brit Foster + Partners stúdió által tervezett Salesforce Tower mellett található Sydney Plaza & Community Building 1200 négyzetméteres. Két elemre oszlik: egy fekete, kétszintes, nyeregtetős közösségi épületre és egy hatalmas, perforált acélból készült előtetőre, amely meghatározza és védelmet nyújt az alatta lévő fekete gránitból épült tér kerületét.

Az épület az aboriginal kultúra különböző formáiból és részleteiből merít, azzal a céllal, hogy segítsen tisztelegni és felhívni a figyelmet a helyszín Eora-eredetére. Ide tartozik a Boyd által tervezett óriási előtető, amely egy aboriginal pontfestményt idéz, valamint a közösségi épület, amely a korai telepesek házainak formáját hivatott utánozni.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A projekt központi elemét képező óriási előtető 27 x 34 méteres. Az Arup nemzetközi cég által tervezett, acélszerkezetű tartógerendák függesztik fel, egyik oldalán egy vaskos acélbeton oszlop, a másik oldalon pedig a közösségi épület ferde teteje támasztja alá.

Felületét véletlenszerűen kör alakú, tükörrel bélelt nyílások szúrják át, amelyeket úgy terveztek, hogy megszűrjék az alatta lévő fényt, és “a fény és a sötétség, a szilárd és az üres tér költői rétegét” hozzák létre. Az acél előtetőt az alatta lévő plaza körkörös vésései visszhangozzák, és kiegészíti a mellette lévő, szintén acélból készült közösségi épület ipari megjelenésű külseje.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb