„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Az Architektura a “gyermeki spontaneitásból” merített ihletet a csehországi Větrník óvodában

Élénk színű térfogatok és szögletes formák jellemzik ezt a csehországi óvodát, amelyet a cseh Architektura stúdió a gyermeki játékosságot idézve tervezett.

A Prága keleti kerületében, Říčanyban található Větrník óvoda tornateremmel, kerttel, tantermekkel és játszótérrel rendelkezik, amelyek egy központi fehér struktúrából kiágazó színes tömbökben helyezkednek el. A tervezést a gyermekkor ihlette, az elrendezés célja a játékosság és a spontaneitás felidézése, a formák pedig a sátrakat és a sátrakat idézik.

“A szaggatott alaprajz a geometria hiányából merít a gyermeki elmében, a másfajta rendből, a játékosságból és a spontaneitásból” – mondta David Kraus, az Architektura igazgatója. A Větrník óvoda élénk színű blokkjainak mindegyike egy-egy tantermet foglal magában, míg a többi létesítményt a fő fehér kocka tartalmazza.

“Maguk a gyerekek voltak a lényegesek – a játékaik, a mozgásuk, a látásmódjuk és a méretarányuk” – tette hozzá Kraus. “A gyerekek spontaneitása, szervezetlensége, kiszámíthatatlansága, tisztasága, kíváncsisága és optimizmusa hatással volt a tervezésre.”

Az óvoda utcára néző homlokzatának bejárata egy űrhajóra emlékeztető bejárat, valamint egy élő fal, amely az Architektura reményei szerint nő és vastagodik, hogy az egész magaslatot beborítsa. A bejáraton keresztül a látogatókat és a diákokat egy átrium fogadja a fehér központi szerkezetben. Ebben a központi tömbben irodák és egyéb gyakorlati létesítmények is helyet kapnak.

A bejárati átriumot egy nagy játszóháló fedi át, amelyet fatörzsek támasztanak alá. Az alatta lévő terület közösségi térként szolgál, amely zenének, színháznak és kiállításoknak ad helyet. Az átriumból ágaznak ki az egyes tantermek, amelyek a kerthez kapcsolódnak, és négyzet alakú tetőablakokkal vannak ellátva.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A tantermekben háromszög alakú ablakok vannak, amelyek közül néhányat színes keretek szegélyeznek. A szögletes oszlopok és az élénk színű padlók lehetővé teszik, hogy az épület játékos kialakítása a belső térben is folytatódjon.

Kívül egy játszótér mászókákkal és más eszközökkel úgy van kialakítva, hogy egy vidámparkot utánozzon. Bár jelenleg még építés alatt áll, a stúdió reményei szerint egy olyan természetközeli térré válik, amely ösztönzi a fantáziadús játékot.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb