„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Nemzeti kulturális műemlék lett a Jurkovič fűtőműből Szlovákiában

A Jurkovič fűtőmű az egykori Apollo finomító egyik utolsó emléke. Az eredeti ipari terület az új pozsonyi központ részévé vált, amelynek kulturális epicentruma a felújított Jurkovič fűtőmű, amely vonzó hangsúlyt jelent a Zaha Hadid által tervezett Sky Park szomszédos épületeinek modern építészetének közepén.

Az NCM számára legmegfelelőbb funkciót kereső hosszú keresés után az átfogó rekonstrukció befejezése, a megmentése és az új fenntartható koncepció megvalósult. 2017-ben a fejlesztő Penta Real Estate hét neves stúdiót hívott meg, hogy vegyenek részt az NCM koncepciójának megtervezésére kiírt építészeti versenyen. Martin Pasko építész a DF Creative Group csapatával együtt megnyerte a rangos versenyt, és ők lettek az ikonikus épület átalakításának szerzői.

Az épület eredeti alkotója, Dušan Jurkovič a szlovák építészet legendája. Az új terv a funkciók és terek legmegfelelőbb elrendezését kínálta, miközben kiemelte e nemzeti kulturális műemlék eredeti történelmi értékét és egyedülálló ipari hangulatát.

Az építészeti megoldás a kazánház és a turbinacsarnok üres belső terét új, független szerkezetek építésére használja fel, miközben az eredeti épülettől következetesen eltolva új területeket és szinteket hoz létre. Ez a koncepció lehetővé teszi a történelmi építmények elkülönítését és megkülönböztetését az újaktól, miközben egyidejűleg felöleli és tiszteletben tartja a történelmet és a harmóniát. Végeredményben a rekonstruált Jurkovič fűtőmű egyedülálló BASE4Work ipari co-working tereket biztosít majd a kreatív iparágak, építészek, start-upok és kis IT cégek számára. Ugyanakkor az épület a földszinten a nagyközönség számára is hozzáférhetővé válik majd. A cég által kialakított közösségi terek egyedülálló ipari atmoszférával rendelkeznek a társadalmi események, konferenciák és kiállítások számára, és ezt a célt egy minőségi étterem és kávézó is támogatja.

Az épületbe belépve a vonzó bejárati átrium minden emeleten áthalad, és az új üveghomlokzat felé nyílik, egy belső “teret” alkotva, ahol a WERK étterem és a lobby kávézó, valamint a DOT kortárs művészeti galéria és egy különálló multifunkcionális terem található a különböző kulturális rendezvények számára.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A beavatkozás számos építéstörténeti részletet emel ki, köztük a szerkezet eredeti robosztus oszlopait és három domináns hoppert. A rekonstrukció eredeti reprezentatív teret hozott létre az eredeti “érdességükben” és színükben megmaradt anyagokkal. Az újonnan hozzáadott szerkezetek és az újonnan beillesztett anyagok (több mint 31 000 tégla az eredeti homlokzathoz és falhoz, valamint a heraklith falburkolat), valamint a modern technikai részletek láthatóak és az “igazságosság” alapelveként vannak jelen.

Az új, modern, egyszerű üveghomlokzatot tükrözve, az “épület az épületben” beillesztésének elvén alapulva, a két építészet egymásra rétegződik és egymásba fonódik. A fűtőmű minden részéből legalább egy a terület három jellegzetes ipari jellegzetessége közül látható, nevezetesen a jellegzetes ipari magas osztású ablakok, az eredeti téglából készült falak, illetve a három tartályból álló vasbeton szerkezetek.

Az eredeti szerkezetek és a domináns tartályok ipari építészete, az újonnan kialakított átrium és a felső terasz, ahonnan kilátás nyílik a környező új épületekre, lenyűgöző, páratlan élményt nyújt a látogatóknak, miközben új értéket kölcsönöz a Jurkovič fűtőműnek. Az új kialakítás az egykori üzem szimbóluma, a Sky Park szimbóluma és maga a főváros, Pozsony szimbóluma.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb