„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Az épületburkolat fogalmának átformálása minimalista ablakokon keresztül

Amikor az épületburkolatról beszélünk, gyakran használjuk a burok analógiáját, amely védi és beburkolja a szerkezetet, átmenetet képezve a fizikai környezetben. Ez a koncepció érdekes, mivel azt mutatja be, hogy az embernél betöltött funkciójához hasonlóan a burkolat szerepet játszik a belső környezet védelmében és szabályozásában, amellett, hogy hozzájárul az épület esztétikájához. 

Ily módon mind az emberi bőr, mind az épületburkolat olyan elemként működik, amely reagál a környezet és a benne kialakuló élet ingerekre. Többek, mint egyszerű védőfalak, a környezettel való aktív interakció eszközeiként éljük meg őket.

Míg a burkolatok különböző kontextusokban, anyagokban és rendszerekben fejlődnek, a minimalista ablakok esztétikai tulajdonságaik révén megkülönböztetik magukat azáltal, hogy átlátszó és folyékony bőrként funkcionálnak. Ezek az ablakok funkcionalitásukkal és vizuális könnyedségükkel tűnnek ki az építészeti tájban. Ezenkívül figyelemre méltóak a különböző rendszerekben való sokoldalúságuknak köszönhetően, amelyek összekötik az életet a belső és a külső térben. 

Figyelembe véve Peter Zumthor svájci és Pritzker-díjas építész kijelentését, miszerint “az építészet ki van téve az életnek” – az ablakok létfontosságú szerepet játszanak e kapcsolat kifejezésében, az épület identitásának és lényegének jelentős részévé válva.

A beltér és a kültér közötti határvonal elmosása

Mind az építészet, mind a körülötte kialakuló élet középpontjában a Vitrocsa minimalista ablakkoncepciója alapvető fontosságú az egységes, világos és barátságos légkör megteremtésében. Dinamikus tulajdonságokkal rendelkező ablakai – amelyek burkolatként szolgálnak – nemcsak az esztétikát alakítják, hanem az épület hangulatát és személyiségét is befolyásolják. Összekötő elemként működnek a terek között, megragadják a természetes fényt és keretbe foglalják a környező kilátást.

Az esztétikát és a funkcionalitást összehangolva ezek a rendszerek a fizikai és a burkolt téren túli átmeneteket tárják fel. Sőt, kiterjednek a zökkenőmentes atmoszféra kompozíciójára és felépítésére, ügyesen integrálva a fény és a lépték elemeit az épületen belül. 

A tolórendszerek például lehetővé teszik a tágas terekkel rendelkező projektkonfigurációk feltárását, ahol a kilátás megnyílik, és eltörli a belső és a külső közötti határt. A panelenként 20 m²-t meghaladó maximális felülettel, akár fix, akár egy- vagy kétsávos, láthatatlan kerettel ellátott tolórendszerrel, ez a lehetőség segít feloldani az építészeti korlátot. A láthatatlan kerettel ellátott változat célja, hogy a keretet a padlóburkolat alá rejtse.

Az alternatív elrendezések, mint például a zsebkonfiguráció, lehetővé teszik egy vagy több panel elrejtését egy térben. Alternatív megoldásként a nyitott szögű megoldás a burkolat sarkait szabadon hagyja a karnisoktól, így tágasabb vizuális és térbeli nyílást kínál. A tolóablakhoz hasonlóan és ugyanazt az elvet követve az ívelt ablakrendszer is lehetővé teszi új formák, térbeli konfigurációk és átmenetek felfedezését a legalább 3 m sugarú tolós változatban és a legalább 1,5 m sugarú fix változatban.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Átmenet a mozgás révén

A terek közötti átmeneteket vizsgálva olyan dinamikus elemeket találunk, amelyek azt példázzák, hogy a több irányba történő mozgás hogyan határozhatja meg újra azt, hogy hol kezdődik egy épület, simán integrálódva a környezetbe. A minimalista ablakok elveinek beépítésével a rendszerek párbeszédet teremtenek a belső és a külső tér között, keretezik a kilátást, irányítják a tekintetet, és befolyásolják az épület hangulatát.

A határok újradefiniálásának egyik példája a guillotine keret, amely jelentős magasságok elérését teszi lehetővé, és minden egyes panel 500 kg-tól 1000 kg-ig terjedő súlyt bír el. Ez a kiegyensúlyozott rendszer kétféleképpen működhet: két egyforma panellel, amelyek egymást ellensúlyozzák, vagy egy – a burkolatokba integrált – oldalsó ellensúlyozással, amely különböző konfigurációkat nyit meg. Ezenkívül ezek a keretek könnyen manipulálhatók, akár kézzel, akár motorral. A mozgás, amellyel a guillotine rendszerek működnek, fizikailag és vizuálisan is felszabadítja a teret, olyan burkolatot erősítve, amelynek határa folyamatosan átvált a zárt és a nyitott környezet között.

Tekintettel azokra az előnyökre, amelyeket a mozgás biztosít az épületburkolat számára, a forgatható sarokrendszer maximalizálja a teret, miközben egy görgős elvet alkalmaz, amely felszabadítja az üvegezési elemeket. Ez az építészeti megoldás teret teremt a felületek és a sarkok mentén, lehetővé téve az üvegezés tárolását egy adott területen. Az akár 6 m² méretű és legfeljebb 250 kg súlyt elbíró üvegtáblák használatával a homlokzat megnyitásával és a mechanizmusok használatának optimalizálásával hatalmas térkapcsolat jön létre.

Hasonlóképpen, a forgatható rendszer nagy pontosságú mechanizmusokat rejt, és a minimalista ablaktechnológia esztétikai lehetőségeit mutatja be azáltal, hogy a forgatható panel felülete akár 12 m²-re is kiterjedhet, és maximális súlyt támogathat. Összességében a burkolatok minimalista ablakokon keresztül történő megközelítése az esztétikai és vizuális szempontokat hangsúlyozza, miközben a mikromechanikai és technológiai elemek zökkenőmentes integrációját valósítja meg. 

A tényezőknek ez a kombinációja precizitást és nagy teljesítményt biztosít, és olyan kulcsfontosságú szempontokkal foglalkozik, mint a hőszigetelés, a vízszigetelés és a biztonság. Ezenkívül minden rendszer testre szabható és moduláris, alkalmazkodik az épület szerkezetéhez és megfelel az egyedi tervezési követelményeknek. Így a minimalista ablakok a minimalista esztétika és a legmodernebb mérnöki megoldások ötvözésével párhuzamosan fejlődnek a kortárs építészettel, újradefiniálva a belső tereket és az épületek burkolatát.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb