„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Zöld hírek

Napelemek fedik az összes nagy franciaországi parkolót az új megbízás értelmében

A francia szenátus jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, amely előírja, hogy a következő hat évben Franciaország minden nagy parkolóját napelemes tetőkkel kell beborítani, amelyek az előrejelzések szerint annyi energiát termelnek majd, mint 10 atomreaktor.

A jogszabály előírja, hogy minden új és meglévő, 80 vagy annál több parkolóhelyet tartalmazó parkolót a felületük legalább felére kiterjedő fotovoltaikus fedéssel kell ellátni. Ez végső soron várhatóan mintegy 11 gigawatt megújuló energiakapacitást eredményez majd, ami azzal a további előnnyel jár, hogy az autókat és a gyalogosokat megvédi a napsütéstől és a kedvezőtlen időjárástól.

A hír azután érkezett, hogy Emmanuel Macron elnök kijelentette, hogy célja a megújuló energiaforrások fejlesztésének “masszív felgyorsítása” Franciaországban, és 2050-re a napenergia-kapacitás megtízszerezését tervezi.

A parkolók megoldhatják a napenergia területfelhasználási problémáját

Miután a törvényjavaslat 2023 júliusában hatályba lép, a 80-400 parkolóhely közötti parkolóknak öt éven belül napelemes előtetőket kell telepíteniük, míg a 400-nál több parkolóhellyel rendelkezőknek csak három évük lesz arra, hogy lépést tartsanak.

A törvényjavaslatot még a francia nemzetgyűlésnek felül kell vizsgálnia és véglegesítenie. Jelenlegi formájában azonban csak a nehéz tehergépjárművek számára fenntartott és a “figyelemre méltó” örökségi vagy építészeti helyszínek mellett elhelyezett parkolókat mentesítené.

A napelemes parkolók már számos nagy kereskedelmi létesítményt szolgálnak ki Franciaországban, a szupermarketektől és bevásárlóközpontoktól kezdve a párizsi Disneyland vidámparkig (felső kép), ahol áprilisban megkezdte működését a 11 200 parkolóhelyet fedő fotovoltaikus előtető első szakasza.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Azáltal, hogy a napelemfarmokat már beépített földterületeken helyezik el, ez a stratégia az egyik legnagyobb kihívást kívánja megoldani, amely jelenleg a napenergia nagyarányú elterjedésének útjában áll – a panelek elhelyezéséhez szükséges hatalmas földterületeket, amelyek egyre inkább a mezőgazdasági termőföldek területére tolakodnak, és azzal fenyegetnek, hogy a termelésből való kivonással fenyegetnek.

Mivel Franciaország igyekszik teljesíteni a nettó nullára vonatkozó célkitűzéseit, és az ukrajnai háború miatt csökkenteni az orosz olajtól és gáztól való függőségét, az ország ezt a problémát a már beépített területek, például a vasútállomások vagy az autópályák melletti használaton kívüli területek kihasználásával igyekszik megkerülni.

A kettős hasznosítású napelemparkok, amelyek több funkciót is ellátnak, ahelyett, hogy csak egy üres telket foglalnának el, szintén egyre nagyobb teret nyernek.

Ezeknek számos különböző formája létezik: az agrár-polárfarmoktól kezdve, amelyek bizonyítják, hogy az élelmiszernövények és a fotovoltaika ugyanazon a földterületen is virágozhat, egészen a víztározókon úszó napelemekig, amelyek az egyre melegebb éghajlaton megakadályozzák a párolgást.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb