napi hírmorzsák

München építészeti kalauz: felhőkarcolóktól a kis pavilonokig, a brutalizmustól a szecesszióig (I.rész)

München – Bajorország fővárosa 1506 óta – egy olyan város, amelynek történelme több rétegből áll. A sok év alatt felemelkedő építészeti epicentruma érdekes és egyedi épületegyüttest hagyott maga után. A középkori templomoktól és katedrálisoktól a kortárs zsinagógákig. A felhőkarcolókatól a kis pavilonokig. A brutalizmustól a szecesszióig. München építészete valóban kiterjedt és csodálatos.

Bár helytelen lenne nem elismerni München sörcsodáit, az anyagot csak a lenyűgöző épületekben (mint például a Hierl Architekten által tervezett új Paulaner HQ), amelyekben ezek találhatóak, említenénk meg. Igen, a város más aspektusai is grandiózusak, de koncentráljunk München legfőbb vonzerejére: az építészetére.

1- Juristische Bibliothek
Építész: Georg von Hauberrisser
Helyszín: Marienplatz 8, 80331 München
Év: 1906

München összes épülete közül egyetlen más sem képviseli úgy a város szellemiségét, mint a Neues Rathaus. A Marienplatz szívében található, és München egyik leghíresebb épületévé vált. De be kell mennie a belsejébe, hogy megtalálja az épületegyüttes igazi gyöngyszemét: a Georg von Hauberrisser által tervezett Juristische Bibliothekot. Az Új Városháza épületében elrejtve a Jogi Könyvtár a világ egyik leglenyűgözőbb könyvtára, és München egyik legjobban őrzött titka. A Juristische Bibliothek egy gyönyörű szecessziós könyvtár, kovácsoltvas csigalépcsőkkel és a polcokról előbukkanó többszintes, színes könyvekkel díszítve. A nagyközönség számára is nyitva áll, de nem kifejezetten városnézésre. Ha olvasni vagy a gyűjteményeket felfedezni szeretnél, a szokásos müncheni könyvtári szabályok érvényesek (a holmidat a kinti szekrényekben hagyhatod), de ha fotózni és nézelődni szeretnél, azt a Rathausban tartott idegenvezetésen keresztül kell megtenned.

2- Brandhorst Múzeum
Építész: Sauerbruch Hutton
Helyszín: Theresienstraße 35a, 80333 München
Év: 2009

Annak ellenére, hogy a környék többi múzeumához képest kisebb léptékű, a Museum Brandhorst az egyik legérdekesebb. Az épület egy hosszú, az utcát szegélyező és egy magasabb, a müncheni múzeumi negyed északkeleti sarkát jelző kötetből áll. Mindkettőt texturált és polikromatikusan kezelt bőrrel burkolták, amelynek árnyalat- és tónusfokozatai három egyszerű, egymásra épülő térfogat benyomását keltik. A kinetikus polikrómia elvét megtestesítve ez dinamikus megjelenést kölcsönöz az épületnek, amely számtalan fokozattal váltakozik a távolról nézve sima – szinte anyagtalan – benyomás és a közelről nézve háromdimenziós szövött struktúra benyomása között. A múzeum jelentős magángyűjteménynek ad otthont 20. század végi és kortárs művészetből, elsősorban festményekből. Mint egy hatalmas absztrakt festmény, a homlokzat a múzeum szellemiségét közvetíti, mint olyan helyét, ahol a művészet életre kel.

3- U-Bahn állomások – Westfriedhof
Építész: Westfriedhof by Ingo Maurer
Helyszín: 80992 München
Év: 1998

A müncheni U-Bahn metróhálózat talán legdrámaibb állomása, a Westfriedhof inkább hasonlít egy szürreális Magritte-festményre, mint egy állomásra. A müncheni U-Bahn 1971-ben kezdte meg működését, és Rolf Schirmer (a metró tervtanácsának tagja) azt írta, hogy a kialakítás célja, hogy “kellemesebbé tegye az utasok várakozását, ami általában nem mondható el a földalatti, többnyire mesterségesen megvilágított terekről”. A világítási koncepciót Ingo Maurer tervező készítette, aki többek között a Münchner Freiheit vasútállomás világítását is tervezte. Ezen az állomáson 11 lámpa található, amelyek átmérője körülbelül 3,6 méter. A peront kék, piros és sárga fénysávokkal osztják meg.

További lenyűgöző állomások, amelyeket nem szabad kihagyni: Alexander von Branca Marienplatz Station, Ricarda Dietz Dülferstraße és Sabine Koschier Candidplatz.

4- Residenz
Architect: Heerz: Leo von Klenze
Helyszín: Residenzstraße 1, 80333 München
Évszám: 1568

A müncheni rezidencia eredetileg 1508-tól 1918-ig a bajor hercegek, választófejedelmek és királyok kormányszékhelyeként és rezidenciájaként épült. Az 1385-ben a város északkeleti sarkában álló várként (Neuveste, azaz új fellegvár) kezdett épülni, amelyet az uralkodók az évszázadok során pompás palotává alakítottak át. Az Antiquarium – a Residenz legrégebbi terme – 1568-ban épült, hogy otthont adjon a hercegi Klasszikus Régiségek Gyűjteményének és Könyvtárának. A hosszanti falakon most látható mellszobrok és egyéb szobrok egy része V. Albrecht herceg gyűjteményéből származik, a lunettákat és az ablakok nyílászáróit pedig 102 város, piac és palota látképei díszítik az akkori Bajor Hercegségben található városokról, piacokról és palotákról.

5- Asamkirche
Építész: Asam szobrász Egid Quirin Asam és Cosmas Damian Asam festőművész
Helyszín: Sendlinger Str. 32, 80331 München
Évszám: 1746

Egyetlen építésznek sem szabad kihagynia az Asamkirche-t, a barokk templomot, amelyet magánhasználatra építettek. Két testvér – Egid Quirin Asam és Cosmas Damian Asam – tervezte ezt a templomot egy kis, mindössze 22×8 méteres telken. A templomot nem megrendelésre, hanem magánkápolnának építették Isten nagyobb dicsőségére és az építők üdvösségére. Ez azt is lehetővé tette, hogy az Asam testvérek független vállalkozóként saját elképzeléseik szerint építkezzenek. Quirin Asam Egid például a templom melletti magánházának (Asamhaus) egyik ablakán keresztül láthatta az oltárt. A barokk homlokzat a Sendlingerstraße házaiba illeszkedik, és enyhén domborúan kifelé lendül. Még inkább megdöbbentő a két építtető művészete, akik a kétszintes térben harmonikusan egyesíteni tudták az építészetet, a festészetet és a szobrászatot.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

6- Végtelen lépcső (Umschreibung)
Építész: Olafur Eliasson
Helyszín: Ganghoferstraße 29A, 80339 München
Év: 2004

Egy Schwanthalerhöhe-i irodaház udvarán elrejtve található Olafur Eliasson egyedülálló szobra. A végtelenített lépcső az Umschreibung nevet viseli, ami a németül “körülírást” vagy “perifrázist” jelent. A szobor 2004-ben készült el a KPMG tröszt székhelyén belül. A művész szerint “cél nélküli mozgást hivatott létrehozni, egy olyan teret, amelyet inkább a mozgás, mint a falak határoznak meg”. Nincs nyitvatartási idő – ez egy szabadon hozzáférhető udvar.

7- Pharao-Haus
Építész: Bayer Karl Helmut
Helyszín: München, 81925 München
Év: 1974

Ezt a hatalmas lakóépületet formája miatt a köznyelv “Fáraó” vagy “Fáraó-ház” néven ismeri. A piramis alakú sorházi lakóépület három derékszögű szárnyból áll, amelyekben több mint 400 lakás található. A délnyugati szárny tizennyolc, az északkeleti tizennégy, az északnyugati pedig tíz emeletes. Délkeletre egy kiterjedt, alacsony épület húzódik egy bevásárlóközponttal és több étteremmel. Nem meglepő, hogy gyakran szolgált televíziós krimik hátteréül. Bár az életminőség a lakásokban, amelyek többsége nagy erkéllyel és terasszal rendelkezik, nagyon jó, a lakópark az 1990-es években jelentős kábítószer-kereskedelmi központ volt, és még mindig nem túl jó a híre Münchenben.

8- Herz-Jesu-Kirche
Építész: Allmann Sattler Wappner
Helyszín: Lachnerstraße 8, 80639 München
Év: 2000

A müncheni Herz Jesu Kirche (Szent Szív templom) egyike a Németországban az ezredforduló alkalmából épült számos kortárs templomnak. Az elmúlt több mint 15 év alatt ez a templom a város egyik nevezetességévé és az egyházi építészet világszerte elismert ikonjává vált. A belső és külső közötti határokat nem végérvényesen előírták, hanem inkább az adott helyzetnek megfelelően választották meg. A templom egy dobozban lévő dobozként jelenik meg – a belső doboz függőleges juharfa lamellákkal burkolt, a külső doboz pedig üveggel burkolt. Az igazi különlegesség mégis a homlokzat, amely teljes egészében hidraulikusan nyílik. A portál 14 méter magas, 18 méter széles és 50 tonna súlyú, így a világ legnagyobbjai közé tartozik.

9- Müncheni Olimpiai Stadion
Építész: Günther Behnisch és Frei Otto
Helyszín: Spiridon-Louis-Ring 25, 80809 München
Év: 1972

A müncheni olimpiai park a városnak azon a területén található, amelyet a második világháború idején katonai terepként használt, majd később törmelékheggyé alakított terület miatt “Oberwiesenfeld” (“Magas réti vidék” vagy “Törmelékhegy”) néven ismertek. Günther Behnisch és Frei Otto építészek voltak megbízva a stadion tervezésével és építésével, amely 1972-ben Münchenben, a második alkalommal megrendezett olimpiai játékoknak adott otthont. Olyan könnyűszerkezetet emeltek, amelyben a feszültségeket támaszok és kábelek rendszere semlegesíti, úttörő módon alkalmazva a számítási eljárásokon alapuló matematikai számításokat a burkolat felületének alakjának és viselkedésének meghatározására. Otto és Behnisch feszültség koncepciója egy olyan szerkezet, amely a svájci Alpok drapériáját és ritmikus emelkedéseit utánozva folyamatosan áramlik a helyszínen. A szerkezeti hálót alkotó különböző kábelek közötti csomópontot egy acélöntvény csomó materializálja, csavaros rögzítésű és feszítésű rendszerrel.

10- OlyDorf Bungalows
Építész: Günther Eckert és Werner Wirsing
Helyszín: Connollystraße 3, 80809 München
Év: 2009

Az 1972-es olimpia óta a diákok az egykori női olimpiai falu tornyában és bungalóiban laknak. A bungalókat 2007 tavaszától három éven keresztül részben lebontották, és műemlékszerűen újjáépítették, mivel a meglévő épületek felújítása nem lett volna olcsóbb. A régi bungalók közül eredetileg 12 maradt meg és lett felújítva, és 2009 őszén a diákok visszaköltöztek. A Studentenwerk München Günther Eckert és Werner Wirsing müncheni építészeket bízta meg egy diákszálló építésével. A beköltözéskor minden hallgató a saját ízlése szerint festhette ki a házát, és a Studentenwerk tulajdonképpen a festéket fizeti. Olydorf (régi nevének rövidített változata: “Olympisches Dorf” – “olimpiai falu”) tele van élénk színű, képregényszerű házakkal, amelyeket érdemes meglátogatni.

A cikk folytatását itt olvashatod el!

Forrás: www.archdaily.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb