napi hírmorzsák

A CRA és Italo Rota egy 18. századi komplexumot alakított át egy kinetikus tetőszerkezettel

A CRA – Carlo Ratti Associati és Italo Rota építész olyan projektet dolgozott ki, amelynek célja egy 18. századi kórházkomplexum átalakítása az olaszországi Modenában multidiszciplináris kulturális és innovációs központtá.

Az AGO Modena Fabbriche Culturali elnevezésű új központ főtervében szerepel egy origami ihlette kinetikus tető, amelyet Chuck Hoberman művész-mérnökkel együttműködve terveztek. Ez a funkció a komplexum közepén található háromszög alakú teret takarja majd. A helyreállítási terv célja továbbá a rugalmasság megteremtése, hogy a szerkezet könnyen alkalmazkodni tudjon a jövőben változó konfigurációkhoz.

A projektben az építészek kísérleti megközelítést alkalmaztak, ötvözve az építészeti konzerválás hagyományos gyakorlatát a kinetikus építészet dinamikus lehetőségeivel, amelyeket gyakrabban alkalmaznak ideiglenes installációkban. Az AGO egyik fő udvarára javasolt kinetikus tető egy könnyű és összecsukható szerkezet, egy olyan kiegészítő, amely segít egy kényelmes, különböző éghajlati viszonyokhoz és funkciókhoz igazítható szociális tér kialakításában. E funkció megvalósítása érdekében a CRA együttműködött Hobermannal, a NASA korábbi munkatársával és a dinamikus szerkezetek tervezésének szakértőjével.

A 20 000 négyzetméteres tereptárgy az egymást átfedő történelmek, karakterek és változó funkciók sokaságát mutatja be, olyan sokféleséget, amely az építészeket a dinamikus és alkalmazkodó beavatkozások koncepciójának kidolgozására inspirálta. A történelmi elemeket megtartják és kiemelik. Lenyűgöző boltíves folyosók vezetik a látogatókat a komplexumon keresztül a kéményes udvarra. Itt egy másik kinetikus installáció vezeti az embereket a tetőkertbe, ahonnan Modenára és a környező tájra nyílik kilátás,

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Az AGO telephelye Modena középkori városközpontjának bejáratánál található, amely terület elismert szépségéről és történelmi jelentőségéről, mivel számos olyan műemléket tartalmaz, amelyek szerepelnek az UNESCO világörökségi listáján. A kórházkomplexum a 18. század közepén épült, egyszerű és szerény építészetével, amely tükrözi a helyi Sant ‘Agostino kórházként betöltött funkcióját. Az AGO Modena elkészülte után olyan helyszín lesz, amely egyesíti a vizuális művészeteket, a digitális kultúrát és az oktatási kísérleteket. Számos intézménynek ad majd otthont, köztük a Modenai Vizuális Művészeti Alapítványnak, a Museo della Figurina gyűjtőkártyáknak szentelt múzeumnak és a digitális humán tudományok tárcaközi kutatóközpontjának.

A kulturális helyszíneket dinamikusnak kell tekinteni, amelyek képesek az idő múlásával bekövetkező változások befogadására. Az épített környezet változó jellege viszont lehetővé teszi a kulturális termelés aktiválásának részvételi megközelítését. “Az AGO építészete rugalmas, átkonfigurálható tereket hoz létre, ahol a múlt és a jövő kiegészítik egymást”. – mondta Carlo Ratti, a CRA alapító partnere és az MIT Senseable City Lab igazgatója.

Forrás: www.archdaily.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb