„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Moduláris építési rendszer a globális lakásválság kezelésére

Az Ignacio Rojas Hirigoyen Architects és a The Andes House egy olyan moduláris prototípust tervezett, amely olcsó lakások építéséhez konfigurálható.

Az indusztrializált épületrendszer prototípusát az Ignacio Rojas Hirigoyen Architects és a The Andes House tervezte, és a Cromolux gyártotta Santiagóban, majd a közeli Casablanca városában, Chilében szerelték össze.

“A prototípus azért született, hogy választ adjon a sürgős globális lakásválságra” – mondta Ignacio Rojas Hirigoyen építész. “Úgy döntöttünk, hogy egy házat építünk a Building System első prototípusaként, de ezekkel az alkatrészekkel és darabokkal, amelyek “LEGO-ként” működnek, bármilyen más tipológiát is megtervezhetünk és megépíthetünk.”

Walter Gropius és más Bauhaus-tervezők innovációira támaszkodva a prototípus egy vastag, rétegelt, újrahasznosított faanyagszálas panelből áll, amelyet “fából készült almodulok kereteznek, amelyek zárak és ékek rendszerével kapcsolódnak egymáshoz”, és így fal-, padló- és mennyezeti építőelemeket alkotnak.

Mindez az acél- és fa ácsmunkák moduláris koordinációját hozza létre, felesleges anyag nélkül, ahol minden résznek megvan a maga helye és funkciója. A rétegelt összeállítás hő- és akusztikai kényelmet biztosít az otthon számára. A lemezeket egy könnyű, antiszeizmikus, újrahasznosított acélszerkezetű, 5 méterszer 18 méteres, könnyűszerkezetes szerkezetbe építették be, így egy 80 négyzetméteres ház jött létre.

A panelek külsejét párazáró réteggel és hullámosított fémlemezekkel látják el, amelyek lehetővé teszik a homlokzat szellőzését. A ház tetején egy nyeregtetős fémtető – amelyet háromszög alakú rácsot alkotó, ferde hevederek tartanak le a dobozprofilról – mutatja a helyszín felgyorsult elsivatagosodási folyamatát.

“A széles eresz alatt légáramlás érhető el, hogy az alatta lévő ablakokon keresztül friss levegőt juttasson a belső térbe” – magyarázta Hirigoyen. “A páralecsapódás révén ködfogónak is szolgál, ami lehetővé teszi a vízgyűjtést, és támasztékot nyújt a napelemek számára a 100 százalékban hálózaton kívüli elektromos rendszerhez.”

A prototípus rendszer tetőszerkezet nélkül is működhet.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A házegységet háromlábú alapokra emelik ki a talajból, és egy beillesztett, dogtrot stílusú tornáccal rendezik be, amelyhez egy fémrácsos rámpán keresztül lehet hozzáférni. A lakóegység – amely két hálószobából, két fürdőszobából és egy nyitott nappali-, étkező- és konyhatérből áll – belső terét laminált fatáblákkal burkolták.

A passzív fenntartható stratégiák mellett a projekt szennyvíztisztító rendszert is tartalmaz.

Az építkezés hatékony volt, mindössze négy helyszíni munkatársat, egy daruskocsit, valamint egy sor csavarkulcsot és csavarhúzót igényelt. Hirigoyen az előregyártott modulok hatékonyságára és szabványosítására hivatkozott, mint a rendszer alkalmazásának és rugalmasságának kulcsfontosságú összetevőjére – valamint a prototípus vízszintesen és függőlegesen is használható képességére.

“Rendszerünk lehetővé teszi más tipológiák megoldását is, például a kollektív lakhatás, az egészségügy, az oktatás és a különböző típusú berendezések építését” – mondta.

A stúdió most a prototípus következő változatán dolgozik a Pontificia Universidad Católica de Chile építészeti iskolával. Hasonló koncepcióval, más terepre, a dán MAST stúdió egy lebegő épületek építésére szolgáló moduláris prototípusrendszert fejleszt, amelyet júliusban mutatnak be az UIS építészek világkongresszusán.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb