„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Clement Zheng vezetőképes kerámiái képesek ételt melegíteni és érzékelni a nedvességet

Clement Zheng formatervező olyan vezető kerámiákból álló kollekciót hozott létre, amelyek képesek ételt melegíteni, intelligens eszközök interfészeként működni és érzékelni a nedvességet.

Zheng, aki a koncepciót a Szingapúri Nemzeti Egyetem kutatócsoportjával, köztük Hans Tan formatervezővel közösen fejlesztette ki, elmondta, hogy a mindennapi élettel kölcsönhatásba lépő számítás gondolatából merített, hogy olyan darabokat hozzon létre, amelyek a mindennapi életben hasznosak lehetnek.

“A projektben ahelyett, hogy különálló elektronikus eszközök sorát fejlesztettük volna ki otthonra, azt képzeltük el, hogyan lehetne a hétköznapi kerámiaárut olyan tárgyakká alakítani, amelyekkel interakcióba lehet lépni.” – mondta a projekt kapcsán.

Az így készült darabok között szerepel egy salátástál érintésérzékeny csúszkával, ami azt jelenti, hogy az olyan intelligens otthoni eszközök, mint a zenei rendszerek vagy a világítás kezelőfelületeként használható.

A csapat egy négy elektródával ellátott tányért is készített, amely képes az étkezési aktivitást monitorozni, valamint egy olyan tányért, amelynek fűtőáramköre akár 100 Celsius-fokig is felmelegítheti a tányért, és étkezés közben az ételek melegen tartására is használható.

A kollekció további darabjai közé tartoznak a hő- vagy hőmérsékletváltozást érzékelő csempék, amelyekkel a vízforralót vagy a nedves padlót lehetne érzékelni, valamint egy nedvességérzékelő növénycserép, amelyek segítségével a felhasználók nyomon követhetnék a növények nedvességszintjét.

A tervezők egy Tan által kifejlesztett rezisztoros fúvási technikát alkalmaztak, hogy a kerámiát vezetőképessé tegyék. Ennek során a kerámiatárgyakat áramköri tervezési formákra vágott vinilmatricákkal maszkolták, majd alumidporral fújták őket, ami eltávolítja az anyagokat az edény nem maszkolt részeiről.

Zheng ezután kézzel ezüst vezető tintát ecsetelt a homokfúvott nyomokra, amelyet végül lekapart, hogy a kerámiaedényen beillesztett vezető nyomok maradjanak.

“A kerámián lévő vezető nyomok funkcionális érzékelőként szolgálnak, például hőmérséklet- és nedvességérzékelőként, valamint átalakítóként, például fűtőelemként” – mondta. “Ezeket a nyomokat egy külső tápegységhez és mikrokontrollerhez csatlakoztatjuk, hogy elektromos jeleket küldjenek és fogadjanak. Ahhoz, hogy a kerámiaedényeket összekapcsoljuk ezekkel a külső komponensekkel, egy egyedi, vezető párnákkal ellátott alátétet használtunk.”


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Zheng a projektben használt kerámiákat helyi háztartási boltokból, takarékossági boltokból és nagy kiskereskedőkből, például az IKEA-ból szerezte be, és reméli, hogy a projektből végül kereskedelmi kollekció válhat.

“A projekt eredményeinek kereskedelmi forgalomba hozatala mindig is a fejünkben volt” – mondta. “Jelenleg a funkcionális áramkörök kerámiatárgyakba való beépítésének kutatására és fejlesztésére, valamint a mindennapi használat során való tartósságuk tesztelésére összpontosítunk” – tette hozzá.

Ahhoz, hogy a vezetőképes kerámia a mindennapi élet rendszeres részévé váljon, az infrastruktúra további fejlesztésére is szükség van.

“A számítástechnikai és elektronikai infrastruktúrát is fejlesztjük, amelyre ezeknek a tárgyaknak szükségük van ahhoz, hogy egy szélesebb, összekapcsolt rendszerben működhessenek” – mondta Zheng. “Ezek olyan fontos szempontok, amelyeket meg kell oldanunk ahhoz, hogy ezt a koncepciót a prototípusokból valós termékekké alakítsuk.” -folytatta.

A csapat jelenleg a termékek élettartamát is vizsgálja, amelyek kézzel moshatók, mivel a “süllyesztett vezető nyomok ellenállnak a kopásnak és a kopásnak.

“Még csak most kezdjük el a kutatás következő fázisát” – tette hozzá. “Ebben az új fázisban az érzékelők tényleges élettartamát tervezzük tanulmányozni, valamint különböző vezető tintákat vizsgálunk a tartósságuk szempontjából. Anekdotikusan elmondható, hogy az általunk gyártott tárgyak közel hat hónap elteltével még mindig működnek.”

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb