„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

KiemeltKiemelt cikkeink

Mit kell tudni a kenderbeton házakról?

Kenderházak – Az Egészséges Otthonok Jövője

A kenderházak az utóbbi években egyre népszerűbbé váltak azok körében, akik egészséges és fenntartható otthont szeretnének építeni. Ez a cikk bemutatja a kender, mint építőanyag előnyeit, és azt, hogy hogyan járulhat hozzá egy egészségesebb lakókörnyezet megteremtéséhez.

Kender, mint Építőanyag

A kender egy ősi növény, amelyet évezredek óta használnak különböző célokra, beleértve az építkezést is. A kender növény száraiból készülő kenderbeton (hempcrete) egy innovatív és környezetbarát építőanyag. A kender gyorsan növekszik, kevés vizet igényel, és képes megkötni a szén-dioxidot, így jelentős szerepet játszik a fenntarthatóságban.

A kender 1,5x annyi CO2-t köt meg a légkörből a 4 hónapos fejlődése során, mint egy kifejlett fenyőerdő egy év alatt.

A kenderbeton nem ugyanaz, mint a hagyományos beton; sokkal könnyebb, és nem használja fel a nagy mennyiségű energiaintenzív cementet, melynek a bányászata és az égetése nem fenntartható.
Ez az anyag légáteresztő, ami megakadályozza a penész és más gombák kialakulását, így hozzájárul az egészséges belső környezethez.

A Kenderházak Előnyei

A kenderházak számos egészségügyi előnnyel rendelkeznek. Mivel természetes anyagokból készülnek, allergiamentesek és nem tartalmaznak káros vegyi anyagokat, amelyek gyakran jelen vannak a hagyományos építőanyagokban. Emellett a kenderbeton kiváló hőszigetelő képességekkel bír, ami jelentősen csökkentheti az energiafelhasználást és a fűtési költségeket.

A kenderházak tartósak és időtállóak, ellenállnak a nedvességnek és a kártevőknek is. Az anyag természetes tűzállósága is kiemelkedő, mivel a kenderbeton nem ég el, hanem csak elszenesedik, ami tovább növeli a biztonságot. Ezenkívül a kenderházak akusztikai tulajdonságai is kiválóak, ami csendes és nyugodt belső teret biztosít.

Építési Technológia és Folyamat

A kenderbeton készítése viszonylag egyszerű: a kender szárát dekortikálják, majd az építéshez a pozdorját használják, melyhez meszet és vizet adnak. Az így kapott anyag könnyű, mégis erős, és kiváló szigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. Az építési folyamat során a kenderbetont fa faluzatok közé öntik, ahol megszilárdul és szilárd falat képez.

Az építési folyamat magában foglalja a kenderbeton rétegeinek felhordását, amelyek száradás után szilárd, de légáteresztő falakat alkotnak.

A kenderházak építése kevesebb a száradás miatt még hosszabb, mint egy normál tégla épület, de erre megoldást ad a kendertégla használata, mely már beépítéskor száraz. Az alapanyagok beszerzése is egyszerűbb lehet, különösen olyan régiókban, ahol a kendertermesztés elterjedt. Meg kell említeni, hogy hazánkban már most is kapható nálunk a kenderbeton házhoz szükséges minden alapanyag, de hamarosan beindítjuk a kender feldolgozást. A kenderbeton, kenderszigetelések gyártására, a növény termesztésére létrehoztuk a Kenderikum Zrt-t, melyhez még lehet csatlakozni szakmai tudással vagy tőkével egyaránt.

Csapatunknak Magyarországon kenderbeton téglára is van megoldása, így jelenleg egy kenderbeton-téglagyártáson dolgozunk, mely a hagyományos értelembe vett tégla, mely napjainkban főként kerámiából készül, sokkal jobb hőszigetelő és ugyanakkor hőtároló képességekkel bír. A kenderbeton tégla hőtároló tömege legalább kétszer akkora, mint egy modern falazóblokkos kerámia falazó elemnek. Fontos kiemelni, hogy a kenderbeton téglára érvényes NMÉ van kiadva hazánkban, melyről szívesen adunk tájékoztatást.

Példák és Sikertörténetek

Világszerte egyre több példát találunk sikeresen megépített kenderházakra. Franciaországban és az Egyesült Királyságban, Kanadában több száz kenderház épült az elmúlt években, de hazánkban is pár tucat épület valósult meg az elmúlt tíz évben.
Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a kenderbeton házaink építés közben és már átadott állapotban is megtekinthető, melyre természetesen időpontot kell foglalni.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A tulajdonosok és a gazdasági számítások alapján a kenderházak nem csak egészségesebbek, hanem kényelmesebbek és gazdaságosabbak is a hagyományos házaknál.

Például, a franciaországi Lège-Cap-Ferret-ben épített rengeteg kenderházat a tulajdonosok az alacsony energiafogyasztás és a kiváló belső klíma miatt dicsérik. Az Egyesült Királyságban a Bathi Egyetem kutatásai kimutatták, hogy a kenderházak szén-dioxid lábnyoma jelentősen alacsonyabb, mint a hagyományos épületeké, és ezek az épületek nem csak karbon semlegesek, hanem karbon negatívok.

Alternatív Felhasználások

A kender különféle építési célokra használható, például szerkezeti blokkok és előregyártott panelek készítésére külső falakhoz. A kenderbeton szigetelésként is kiválóan alkalmas padló alatti, falak közötti és padlástéri alkalmazásokra, feltéve, hogy nem éri túlzott mennyiségű nedvesség vagy víz. A kender vakolat egy másik gyakori felhasználási mód, amely az esztétikus külső burkolat mellett védelmet nyújt az eső ellen is. Az utóbbi években a kender konyhaszekrények és munkalapok gyártásához is felhasználásra került.

Összegzés és Jövőkép

A kenderházak jelentős potenciállal rendelkeznek az építőipar jövőjében, mivel fenntartható és egészséges alternatívát kínálnak a hagyományos építőanyagokkal szemben. Ahogy egyre többen ismerik fel a kenderházak előnyeit, várhatóan egyre több ilyen otthon épül majd világszerte. Ha Ön is fontolgatja egy egészséges és fenntartható otthon építését, érdemes megismerkednie a kenderházak nyújtotta lehetőségekkel, ezért keresse kollégáinkat a cikkben is megtalálható elérhetőségeken.

A kenderházak nem csak az egyéni egészség és jólét szempontjából előnyösek, hanem globális környezeti hatásuk is jelentős. Az építőiparban az ilyen típusú innovációk elterjedése hozzájárulhat a fenntartható fejlődéshez és a környezeti terhelés csökkentéséhez. Tekintettel a jelenlegi klímaválságra és az egyre növekvő energiaárakra, a kenderházak egyre vonzóbb alternatívát jelentenek mind az építők, mind a lakók számára.

A beteg épület szindróma (Sick Building Syndrome, SBS)

Ez egy olyan állapot, amelyben az épület lakói különféle egészségügyi tüneteket tapasztalnak, melyek az épületben töltött idővel összefüggésbe hozhatók. Gyakori tünetek közé tartozik a fejfájás, szédülés, irritáció a szemekben és a légutakban, valamint fáradtság. Ezeket a problémákat gyakran a rossz szellőzés, vegyi anyagok, penész és egyéb környezeti tényezők okozzák.

A második magyar kenderház

A kenderházak építőanyaga, a kenderbeton, természetes és légáteresztő, ami segít megelőzni a penész és a kórokozók kialakulását, ezáltal csökkentve a beteg épület szindróma kialakulásának esélyét. Ezen kívül a kenderházakban használt anyagok nem tartalmaznak káros vegyi anyagokat, amelyek gyakran jelen vannak a hagyományos építőanyagokban, így hozzájárulva az egészségesebb belső környezethez. Az ilyen házak szellőzőrendszere és anyagai elősegítik a megfelelő levegőminőséget, ami alapvető a beteg épület szindróma megelőzésében.

A kenderbeton másik fontos összetevője a mész, amely természetes antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, és tovább javítja az épület belső levegőminőségét. A mész hozzájárul a kenderházak szellőzőképességéhez és nedvességszabályozásához, így még egészségesebbé téve az épületet. Ez az anyag kombináció nemcsak a lakók egészségét védi, hanem hosszú távon fenntartható és környezetbarát megoldást kínál az építőiparban.Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb