„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Mik azok a biodómok?

Buckminster Fuller megszállottsága a geodéziai alakzatok iránt az építészettörténetbe emelte őket. A gömb alakú megjelenés és az összetett szerkezeti váz az évek során különböző előirányzatokat és méretarányokat kapott, az egyik legikonikusabb mű az általa tervezett montreali Bioszféra, az 1967-es világkiállítás amerikai pavilonja.

Ezek a szerkezetek az anyaghatékonyság, a szerkezeti integritás és a modularitás iránti érdeklődéséből fakadtak. Már a 60-as években megértette, hogy ezek a jellemzők elengedhetetlenek a fenntartható és könnyen megismételhető beavatkozáshoz.

A geodéziai kupolák most, közel 50 évvel a Montreali Bioszféra (fenti kép) megnyitása után új szerepet kaptak az építészetben. A Fuller-féle komplex forma és a globális fenntarthatósági aggályok közötti kapcsolatok a biodómokban bontakoznak ki.

Eden Project

A biodómok nagyszerű példája a 2001-ben az Egyesült Királyságban épült Eden Project, amely a világ legnagyobb biodóm üvegházának ad otthont. Geodéziái három különböző éghajlatú biomát másolnak: trópusi, mediterrán és mérsékelt égövi, az adott helyre jellemző. Annak ellenére, hogy egyértelműen Buckminister Fuller szerkezetei inspirálták, ez a biodóm újításokat mutat be az anyaghasználat tekintetében, mint például a csőszerű acélszerkezet, amelynek hatszögletű, hőre lágyuló etilén-tetrafluor-etilén (ETFE) paneljei helyettesítik a túl nehéz üveg használatát. A brit Eden Project olyan sikeres volt, hogy a koncepció köré “márkát” hoztak létre, és ma már több mint tíz “Éden-építményt” terveznek a világ különböző részeire.

Eden Project
Eden Project

A fenntarthatóságot és az innovációt Fuller geodéziájának kortárs felhasználásával összehangoló, a kínai Qingdao egyetemi campusán található Storm Forest Biome is kiemelkedik a sorból, amelyet a tervek szerint 2023-ban nyitnak meg. Az Eden Project kupoláinál is nagyobb, 27 000 négyzetméteres növényzettel borított területet fog lefedni. A projekt a légköri vízkörforgást mutatja majd be nagyszabásúan, annak fontosságát egy magával ragadó környezetben demonstrálva. Megemlíthető még a Lancashire állambeli Morecambe-ban található Eden Project North, amely a tervek szerint 202-ben nyitja meg kapuit. Mindkettő a klasszikus geodéziai formák különböző értelmezését hozza.

default
Storm Forest Biome

Mivel fő jellemzőjük, hogy lehetővé teszik a környezettől teljesen eltérő környezeti légkör megteremtését, a biodómokat a biomok reprodukálásán túl olyan szélsőséges helyzetek reprodukálására is használják, amelyek olyannyira extrémek, hogy más bolygók légkörét szimulálják. A Mars Science City a BIG merész projektje az Egyesült Arab Emírségekben. Ez egy “megvalósítható és valósághű modell” lesz a marsi táj emberi megszállásának szimulálására, 1,9 millió négyzetméteres biodómjával, ami a valaha épített legnagyobb űrszimulációs város lesz. Ez a helyszín lehetővé teszi majd a kutatók számára, hogy a marsi hő és sugárzás meghatározott szintjei mellett teszteljék az építési és életstratégiákat.

A tudományos kutatástól a magas színvonalú ökoturizmusig ugyanabban az országban az Eco Resort Group projektje is kiemelkedik. A projekt önfenntartó biodómokat tartalmaz, amelyek “előre gyártott elemekből készültek, hogy minimalizálják a környezet zavarását és lehetővé tegyék a gyors helyszíni összeszerelést”. A látogatók a gömbök belsejéből szinte akadálymentesen láthatják a tájat. A passzív hűtéssel azonban a kupolák kellemesebb hőmérsékletet biztosítanak majd a szerkezeten belül, mint azon kívül.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A biodómokat arra is használják, hogy Izland szélsőséges környezete közepette zöldet és trópusi időjárást hozzanak. Az Aldin biodómok trópusi oázist és egész évben nyitva tartó gyülekezőhelyet kínálnak majd a lakosoknak és a látogatóknak, fokozva a jólétet a régió sötét telén.

Azok számára, akik azon tűnődnek, hogy miért választották ugyanazt a formamintát különböző helyzetekben és éghajlatokon, érdemes felidézni a geodéziai kupolák előnyeit. Szerkezeti szilárdsága a háromszögelt felületnek köszönhető, amely eredendően stabil vázat biztosít, természetes ellenállással a külső tényezőkkel, például a földrengésekkel és a széllel szemben, és a szerkezet minden egyes pontján akár 20 tonnát is elbír.

Ezenfelül a gömb alakú kialakítás nyáron és télen is rendkívül hatékony légkeringést eredményez, mivel a folytonos, stagnáló sarkok nélküli alakja kevesebb energiát igényel a levegő áramlásának és a hőmérséklet egyenletes szinten tartásához. Körülbelül 30%-kal kevesebb energiára van szükség egy geodéziai épület hűtéséhez, mint a hagyományos építésnél. Ebben az értelemben a kisebb felület miatt a kupola kevésbé érzékeny a hőmérséklet-változásokra, és ezért olcsóbb a fűtése és hűtése a hagyományos szerkezetekhez képest kiemelkedik.

Ennek a klasszikus szerkezetnek a lehetőségei számtalanok, és az innovatív és merész felhasználási módok nagy lehetőségét fedezték fel. Fullernek úgy tűnt, igaza van, amikor találmányát a fenntarthatósággal és a modularitással hozta összefüggésbe. Megállapítható azonban, hogy a biodómok a környezetvédelmi aggályok és a természet feletti uralomra törekvő emberi buzgalom közötti határmezsgyén mozognak. Olyan módon tesztelik az építészet és a tudomány határait, hogy Fuller meglepődne, ha látná, milyen messzire jutott találmánya.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb