„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Hírek

Miért nincs szocpol és ki miatt nincs szocpol ma Magyarországon

Ma Magyarországon a korábbi kormányzati biztatások ellenére nem mernek a családok gyermeket vállalni. Akik pedig mertek vállalni, mert biztatva voltak, hogy kapnak segítséget, azok nagyrésze lassan az utcára kerülhet.

Miért is?

Ahhoz, hogy egy gyermeket felneveljen valaki, ahhoz anyagilag is el kell tudnia tartani a családot, kell enni, inni, lakni. Ebben nem volt szórakozás, stb… és semmi luxus ugye?

Nagyon sokan hittek évekkel ezelőtt annak a nyilatkozatnak, hogy kevés a magyar és a családosokat támogatja a kormány. Voltak akik mertek gyermeket vállalni, mert a kormánynak volt egy szinte minden gyermekes szülő számára elérhető állami támogatás a szocpol.

Mi is volt a szocpol?

A szocpol gyakorlatilag egy ugródeszka volt. Azt a célt szolgálta, hogy  ha valaki ebben a mai világban gyermekvállalásra adta a felét, akkor a kormány segítette a gyermekvállalókat közel 1-4,6 millió forint erejéig a lakásvásárlásban vagy új családi ház építésében. Ezt az összeget vissza sem kellett fizetni.

Rengeteg magyar pár azért mert gyermeket vállalni, mert úgy gondolta, hogy a szocpol összege és egy 2-3 milliós megtakarítás mellett felveszi a lakáshitelt és épít egy kis családiházat vagy vesz egy új lakást. Így legalább a lakásproblémája megoldódik, tud majd a gyermeknevelésre koncentrálni.

Először megszüntette a Gyurcsány kormány a szocpol, majd megszüntették a kedvezményes hiteleket, utánna a devizahiteleket végezték ki, legutoljára pedig sikeresen elértünk arra a pontra, hogy az kap hitelt akinek amúgy is van pénze.
Napjainkra szinte már minden hitelezés befagyott, hála a kormányzati szabályzásnak.

Rengeteg gyermeket vállaló család lakáshoz jutásának lehetősége szertefoszlott. A nagy ígéretek után semmit sem tett egyik kormány sem.

Ma Magyarországon nem támogatja a kormány azt, hogy a fiatalok gyermeket vállaljanak. Mert valljuk be őszintén, ha egy pár fejenként  havi 100-120 ezer forintot keres és albérletben lakik, soha az életben nem lesz meg az a lehetőségük, hogy lakást vásároljanak, vagy építsenek. Ha az ember magának nem tudja megteremteni az új lakást, milyen módon tudna segíteni, majd a gyermekének vagy gyermekeinek.

A hatalmas válsággal küszködő Romániában is van, új családiházépítési, és lakásvásárlási, sokmilliárdos állami támogatás. Nálunk ezek szerint még nagyobb a baj, vagy itt nem is fontos, hogy növekedjen a népesség.

Mi vezetett ide, vagy vezethetett ide, hogy nincs szocpol?

Korábban azok a családok, akiknél gyermek született, vagy gyermeket vállaltak, állampolgári alanyi jogon felvehető volt a szocpol lakásvásárlás, vagy új családi ház építése esetén.

Ezt a lehetőséget kihasználva bűnözői csoportok, főleg az ország keleti-északkeleti részéből arra szerveződtek, hogy a szegény emberekkel felvetessék a szocpolt, cserébe kaptak pár tíz vagy százezer forintot.
A házak felépültek egy részt, majd visszabontásra kerültek, majd újra építőanyagként szolgáltak egy másik szocpolos háznál. Sok esetben még kötőanyagokat sem használtak.

Ezek a gerinctelen bűnözői csoportok rengeteg kárt okoztak, mert tömegesen követték el a bűncselekményeket Magyarországon.

Igazán a hivataloknak volt idejük, hogy ellenőrizzék a szocpol felvétel jogosultságát és a ház megvalósulását.

Sok esetben 2 hónapig is eltartott, hogy egy hitelt és szocpolt egy-egy bank elbírált. Ezután folyamatosan szemléket tartottak az építkezéseknél.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Hihetetlen, hogy nem vették észre az értékbecslők, bankosok és egyéb közreműködők, hogy fiktív dolgokban vesznek részt. Nem is annak adnak szocpolt ténylegesen aki aláírta, stb…

Gyakorlatilag a rengeteg visszaélésre is hivatkozva a Gyurcsány kormány megszüntette a szocpolt.

Az akkori sajtóértesülésekből az jött le, hogy szükség lesz egy jobb és átláthatóbb rendszerre.

Az új rendszer az lett, hogy jól megszüntették a szocpolt, a következő kormány is jól megígérte, hogy lesz lakástámogatás, családosok támogatása.

Persze a mostani választások előtt mindenki találgatott, hogy lesz szocpol vagy nem lesz szocpol. A politikusok olyan szép válaszokat fogalmaztak meg, hogy mindenki biztosra érezhette lesz támogatás.
Ma már a Fidesz weboldaláról eltünt az a tartalom, melyben az a program volt megtalálható, hogy fontos a család és a lakhatási jog.

Erről a mai kormány már nem beszél sajnos, így érezhető, hogy szocpol mostanában nem lesz bevezetve.

Ígéret volt, hogy lesz 5%-os ÁFA az építőiparban, de az az ügy is el lett altatva.

Érdekességként mutatjuk be a következő hírt, mely ma látott napvilágot. A mai nap elmondható, hogy lassan két éve nincs szocpol, de most sikerült elfogni pár embert. Olyan embereket, akik tehetnek arról, hogy a becsületes emberek ma már nem kapnak szocpolt.

Kilenc embert helyeztek előzetes letartóztatásba az őrizetbe vételük után pénteken a szociálpolitikai támogatással épült tiszabői lakásokkal kapcsolatos csalás ügyében – közölte a Szolnok megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.
A megyei főkapitányság több rendbeli, bűnszövetségben, jelentős értékre elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást egy 36 éves tiszabői férfi és társai ellen – mondta el az előzményekről Kovács Ágnes főhadnagy.

Tájékoztatása szerint a nyomozók eddig megállapították, hogy 2005 és 2009 között Tiszabőn otthonteremtési támogatás igénybevételével értékesítettek ingatlanokat.

A nyomozás során kiderült: 2005-től 2009-ig Tiszabőn otthonteremtési támogatással, „fél szocpollal” vásároltak papíron házakat.A vevőknek az esetek nagy részében szándékukban sem állt a támogatással megvásárolt lakóházakba beköltözni, nem is rendelkeztek a támogatás folyósításához szükséges 30 százalékos önerővel. A bűncselekmények elkövetésével az állami támogatás jogtalan megszerzése volt a céljuk.

Az ingatlanok valós forgalmi értéke jóval az adásvételi szerződésben feltüntetett érték alatt volt, sokszor annak mindössze a tizedét tette ki. A többgyermekeseket – akik a kellő önerő megléte esetén jogosultak lettek volna az állami támogatásra – tiszabői emberek keresték fel helyben, illetve az ország több más településén. A rászorulóknak azt ígérték, hogy elintézik a támogatást és házhoz juttatják őket. A legtöbbször azonban egyszerűen azt közölték velük, hogy mivel pénzhiány miatt úgysem tudnák igénybe venni a “szocpolt”, ők azt egy meghatározott összegért megvásárolják tőlük, cserébe a kapott állami támogatást eltették maguknak.

A nyomozás során eddig csaknem 90 bűncselekményt derítettek fel a rendőrök

A csalók több száz milliós kárt okoztak az államnak.  forrás: (police.hu)”

Az államot igaz lehet, hogy megkárosították, de legfőképpen azokat károsították meg, akik becsületesen élnek, nevelik a gyermeküket. Nevetséges, hogy pár bűnözői csoport miatt azokon vesz egy állam elégtételt, akiknek semmi közük nem volt semmilyen bűncselekményhez sem.
Az igazi károsultak azok a családok akik vállalták a gyermekeket, mert volt rá törvény, hogy jár a szocpol, de valakik úgy döntöttek, hogy megszüntetik egyik napról a másikra, így már nektek nincs támogatás.

Érdekességként idézzük a két évvel ezelőtti szakértők véleményét a Szocpol megszüntetéséről:

“Tévedés, károkozás– A szocpol perspektívát adott a családoknak. Tévedés megszüntetni! Több kárt okoznak vele, mint hasznot – sorolja a következményeket Varga Dénes, a DEM Gazdaságkutató ügyvezetője. Ő úgy véli, hogy az elmúlt évtizedekben közvetve százezrek, milliók megszületését befolyásolta az állam pénzbeli juttatása. Az állam idén több, mint 200 milliárdot fordít a lakáshitelezés támogatására. Ebből az elmúlt években néhány tíz milliárdot fordítottak szocpolra évente: 2003-ban 47,8 milliárdot, 2006-ban 67.3 milliárdot, 2008-ban már alig több mint a felét 37,3 milliárdot. Idén ez az összeg egyébként is jelentősen csökkent volna a válság hatására.

– Ez a támogatási érték nem olyan nagy összeg, viszont hatékony támogatási forma, szemben az államilag finanszírozott hitelekkel, ami „mindenki tudja, hogy az ablakon kidobott pénz” – mondja az elemző. Emellett a szocpolt főleg új lakások építésére, vásárlására fordítják, amely költségvetési bevételekkel jár együtt.”
“A támogatások hiányában a legrászorultabb vásárlói rétegek maradhatnak el a piacról – jelzi az ingatlanforgalmazó Otthon Centrum. “

Önnek van erről véleménye? Kérjük írja le a hozzászólásba. Mi összegyüjtjük és eljuttatjuk az illetékesek számára.Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Egy hozzászólás

  1. Véletlenül akadtam erre az írásra, ami nem rossz, és örülök, hogy engem is idéznek. Azt viszont, hogy szakértő mond olyanokat az államilag támogatott hitelekről, hogy “mindenki tudja, hogy az ablakon kidobott pénz volt”, meg hogy az új lakások támogatása jobb, mint a használt lakások vásárlásának vagy felújításának a támogatása, mert az hoz a költségvetésnek többletbevételt, nem állja meg a helyét. Ezek laikus vélemények. (Az ingatlan forgalmazó, vagy a téglagyár vezetője szakember a maga területén, azonban mint lakáspolitikus, laikus.)

    Ha valakit támogatnak, hogy megvegye a használt lakásomat, akkor tudok én újat venni, vagy építeni. A támogatott hitelek rendszerében nagyon sok család kapott lehetőséget lakáshelyzete megoldásához. Az már más kérdés, hogy ezt a rendszert hogyan működtette az állam, és miért tűrte el, hogy 2004-2008 között párhuzamosan fusson a drága, közpénzből támogatott forint hitel az olcsó, támogatás nélküli frankhitellel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb