napi hírmorzsák

A láthatatlan penész észrevétlenül rongálja meg az építészetet; avagy hogyan kell kezelni a penészt az épületekben

A legtöbb lakástulajdonos tudja, hogy a penész komoly bajokat és komoly gyógyászati számlákat jelenthet. De tudtad, hogy a láthatatlan penész magát az épületet is képes menthetetlenül megrongálni? Félelmetesen hangzik, azonban van néhány dolog, amit megtehetünk ellene. A penész bárhol képes nőni, ahol van nedvesség és szerves anyag, amelyből táplálkozni tud. A legtöbb lakásban az alagsor ezért például kiváló helyet biztosít a penész gyors szaporodásához. A penész gyorsan szaporodik, és olyan egészségügyi problémákat okozhat, mint a folyamatos orrdugulás, fejfájás, köhögés és egyéb allergiás tünetek.

Kezdjük azzal, hogy megvizsgáljuk, hogyan lehet azonosítani a penészgombát, hiszen csak így megállapítható a használandó és nem használható termék, és esetenként szükségünk lehet egy penészkezelési szakértőre is.

Mi okozza a penész növekedését?
A penészgombák mindenütt megtalálhatók, mert a természetes környezet részei. Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) szerint „a szabadban a penészgombák szerepet játszanak a természeti körforgásban azáltal, hogy lebontják az elhalt szerves anyagokat, például a lehullott leveleket és az elhalt fákat, de beltéren kerülni kell a penészgombát.”

A fenti kijelentésből egyértelmű, hogy valószínűleg minden pincében lesz kis mennyiségű penész. Ez a penész rendszerint elhal, mielőtt káros szintre szaporodna. A penész gyakran az alagsorban/pincében, vagy más magas páratartalmú helyeken terjed el, mert az otthon ezen része biztosítja a legmegfelelőbb környezetet a penész növekedéséhez; a növekedéséhez szükséges táplálék, ami lehet papír, kartondoboz vagy fa, illetve a meleg hőmérséklet és a nedvesség. Ahhoz, hogy elpusztítsuk a penészt, és biztosítsuk, hogy ne jelentkezzen újra és újra, azonosítanunk kell a fajtáját. Az amerikai penészkezelő cég, Cleanfirst.ca azt írja weboldalán, hogy „A legegyszerűbb módja annak, hogy felfedezzük a penészgombát, ha dohos szagot észlelünk- a pince korlátozott szellőzése sokkal könnyebbé teszi az nem oda illő szagok észlelését.”.

A szagon kívül a látható spórák alapján azonosíthatjuk a penészgombát. Lauren Schumacker az Insider.com által közzétett cikkében azt írja; „Ha már láthatóvá vált, nagy penészproblémád van, mert amit látsz, az szó szerint csak a jéghegy csúcsa.”

Mivel a penész észrevétlenül növekedhet, a legjobb módja annak megállapítására, hogy van-e penész a pincédben, hogy figyeled a jeleket. A Restorationmasterfinder.com felsorolt néhány jelet, amelyek azt mutatják, hogy penész-problémával állsz szemben:

·Vízkárok: egy pincében, amelyet nemrégiben víz árasztott el, valószínűleg hogy akkor is penész lesz, ha az gyorsan kiszárad
·Allergiás reakciók: ha a ház több lakója olyan tüneteket tapasztal, mint a duzzadt torok, orrfolyás, a szem vagy a torok viszketése, bőrirritáció és légúti fertőzések, amelyek elmúlnak vagy enyhülnek, amikor az egyének elhagyják a házat. Ezek a tünetek sokszor az egyén éjszakai alvásának minőségét is befolyásolják
·Fizikai sérülések: a penész áthatolhat és láthatóvá válhat a sérült felületeken; foltokon, repedéseken vagy fel-levegősödött festéken át, a mennyezeten vagy a falakon

Láthatatlan penész
A legtöbb ember azt gondolja, hogy a penész könnyen látható vagy észlelhető, de ebbe a csapdába esés akár több millió forintba is kerülhet az otthoni javítások során, mivel a probléma idővel csak súlyosbodik és potenciálisan betegségeket okoz. Ezt a nézetet a Cleanfirst.ca is elismerte, és azt tanácsolja, hogy „A penész látható jeleinek keresése nem a legjobb módja annak, hogy ellenőrizzük, hogy van-e penész, mivel a penész szeret sötét területeken nőni, ahová az emberek általában nem mennek és nem néznek.” A penészt kedvelt helyei közé tartoznak a szekrények és berendezések alatti és mögötti területek, és legtöbbször a falak/burkolatok mögött nőnek, nem pedig annak külső, látható felületén.

A „láthatatlan penész” valójában nem is láthatatlan; csak el van rejtve a szem elől. Láthatatlan penész minden olyan penésznövekedés, amely láthatatlanul történik, és ez jelentősen veszélyesebbé teszi. Veszélyes, mert észrevétlenül, akár hosszú évekig nőhet a falak mögött és a padló alatt évekig, mielőtt a háztulajdonos felfedezné. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint a penész magasan káros hatással lehet az emberekre. Ugyanez a szervezet arról számol be, hogy az allergiás emberek érzékenyebbek a penészre. A CDC azt is hozzáteszi, hogy penészgombák jelenlétében „krónikus légzőszervi betegségben (például krónikus obstruktív tüdőbetegségben, asztmában) szenvedő személyek további fokozott légzési nehézségeket tapasztalhatnak”.

Eltekintve a ténytől, hogy a penész megbetegítheti az otthonában élő embereket, szintén jelentős anyagi károkat okozhat:

A penész leértékeli ingatlanokat
Bár könnyen figyelmen kívül lehet hagyni az alagsori penészgombát, hiszen egyáltalán nem, vagy csak nagyon keveset használjuk ezt a helyiséget, kihívások elé nézhetünk, ha a jövőben esetleg eladásra adjuk a fejünket. Elrejthetjük festékkel, de ez az Egyesült Államok egyes részein ez például bűncselekménynek minősül. Általában a törvény előírja, hogy tájékoztassa a potenciális vásárlókat minden hibáról. A penésznek az ingatlan értékére gyakorolt ​​hatásáról a Green Home Solutions, a beltéri levegőminőség- megoldásokkal foglalkozó vállalat azt mondja, hogy a penész nem olyan nagy probléma. A vállalat ugyanakkor hozzáteszi, hogy „a penész a legtöbb vásárló számára automatikus kizáró ok az általa okozott rövid- és hosszú távú egészségügyi problémák miatt”.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

A penész kezelése az alagsorban
Most, hogy egyértelmű, hogy a pincében lévő penész problémákat okoz, meg kell vizsgálnunk, hogyan tudunk megbirkózni a kihívással. Fontos azonban megjegyezni az EPA tanácsát: „Lehetetlen megszabadulni minden penésztől és penész spórától beltéren; néhány penész spóra a levegőben lebegve és a ház porában bújik.” A jó hír az, hogy a lebegő penész spórák nem szaporodnak, ha nem találják meg a megfelelő környezetet. Most nézzünk meg néhány gyakori módszert a penész kezelésére az alagsorban, mielőtt elkezdődik vagy miután elkezdett növekedni. Ha csak egy apró penészes-szakaszt találsz, és sikerül korlátozni a nedvességet, akkor használhatunk ‘csináld-magas’ megoldást. Azonban vigyázni kell arra, hogy mit használunk.

A legtöbb online blog és néhány szakember ugyanazt a javaslatot fogalmazza meg: hígított fehérítőt permetezzünk a fertőzött területre. Azonban ez nem csak nem valószínű, hogy megoldja a problémát, de még nagyobb kárt is okozhat otthonában. Amikor összekeveri a fehérítőt és a vizet, és porózus felületekre permetezi, a fehérítő a felületen marad, míg a víz beszivárog a felületbe. A fehérítő elpusztíthatja a spórákat a felszín közelében, de nem oldja meg az alatta megbújó problémát. A víz felszívódik az anyagba, ezzel elősegítve a penész növekedését azokon a területeken, ahol meg éppen akarjuk akadályozni.

Ezenkívül a fehérítő viszonylag erős sav, és képes megmarni a fát és a betont is. Ez azt jelenti, hogy ezzel még tovább rongálhatjuk házat. A fehérítő oldatok működhetnek nem porózus felületeken, de a házban lévő legtöbb anyag porózus. Mint ilyen, az ecetes oldat jobb megoldás, vagy egy kármentesítő cég alkalmazása az érintett területek lebontása és cseréje érdekében. Az EPA egyetért azzal, hogy a fehérítőt nem szabad rutinszerűen használni a penész tisztítása során; “a legtöbb esetben nem lehetséges vagy kívánatos a terület sterilizálása; a penész spórák megmaradnak a háttérben.”

Az ecet hatékony megoldás a penész kezelésére kis szakaszokban. Az egészségügyi információk egy online szolgáltatója, a Healthline.com azt mondja: „Az ecet gombaellenes és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, és olcsó és hatékony kezelés lehet sokféle penész számára.” Önts hígítatlan fehér ecetet egy spray-palackba, és bőségesen permetezd a fertőzött területre. Hagyd az ecetet a felületen körülbelül egy órán át. Egy óra múlva permetezd le a felületet vízzel, és azonnal töröld szárazra. Az ecet beázik a porózus anyagba, elpusztítva a spórákat a felületen és alatta. Szükség esetén a következő napon megismételheted ezt az eljárást, de a penész savas ecet jelenlétében gyorsan elpusztul, ezért csak egy vagy két alkalmazásra lesz szükség. Ne feledd: ha súlyos penészgond áll fent, akkor a legjobb, ha szakembereket hív. Az ecetet csak a penész kisebb, könnyebben kezelhető problémájára ajánljuk.

Az alagsori penész megelőzése hosszú távon
Ha nem szeretnéd-és ki szeretné…-, hogy a penészgombát a végtelenségig kelljen kezelni az otthonodban, meg kell találni a módját annak biztosítására, hogy egyszer és mindenkorra megszabaduljunk a problémától. Az alábbiakban felsorolunk néhány módszert, amelyek segítségével minimalizálható a penészesedés kockázata:

Mivel a penészgombák nagy nedvességtartalmú területeken virágoznak, korlátozzuk a ház nedvességtartalmát. Ha a falak mindig nedves területtel érintkeznek, akkor egy ipari szárítógéppel szárazon tartható a felület- érdemes befektetni egy párátlanító berendezésbe is a levegő nedvességtartalmának korlátozására. Ha tető vagy vízvezeték -szivárgás a bűnös, természetesen mielőbb javítsuk meg a problémát. Bármit is teszel, addig ne végezz javítást, amíg meg nem oldottad a mögöttes problémát. A Cleanfirst.ca néhány hasznos tippet sorol fel arra vonatkozóan, hogyan lehet megakadályozni a penészedést az alagsorban:

·Rendszeresen használjunk porszívót, amely nagy hatékonyságú részecskelevegő (HEPA) szűrővel rendelkezik, hogy a penész spórák ne halmozódjanak fel.
·Ne tároljunk nedves tárgyakat az alagsorban.
·Szüntessük meg a rendetlenséget az alagsorban.
·A szivárgások azonnali javítása.
·Tartsuk szárazon az alagsort elszívó ventilátorokkal.
·Tartsuk az alagsor páratartalmát 30 és 50% között.
·Ne tegyünk szőnyeget az alagsorba.
·Ne legyen szobanövény az alagsorban.
·Győződj meg róla, hogy nem ázik be a ház.

A súlyos penészgonddal mindig hívj szakembert.

Forrás: www.archdaily.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb