Hírek

Miért használunk acélt a könnyűszerkezetes készház építéshez?

Rengeteg kérdés hangzik el azzal kapcsolatosan, hogy jó-jó könnyűszerkezetes ház, de miért acél, miért nem fa.

De az Ausztráliában, Japánban, Kínában, Kanadában évtizedekkel korábban kidolgozott acélszerkezetes technológia, melyhez hasonló rendszert építünk mi is sokkal inkább megfelel a mai kor követelményeinek. Most nem a hőszigetelésről beszélünk, mert ez nem fa vagy acél kérdése, hiszen mindkettőbe bele lehet tenni ugyanazt a szigetelőanyag mennyiséget.

Nem is az állékonyság az ok, hiszen fából is lehet hatalmas nagy fesztávokat és magasságokat alkalmazni, melyekre példa lehet a sok fürdő tetőszerkezete, mely akár 30 méternél is nagyobb fesztávú és fából készült.

A környezetvédelem miatt kezdett el a világ sok fejlett országa az acél és a fa felé fordulni. Ha faházat építünk, ahhoz ki kell vágni sok-sok fát. Igaz a fa egy újratermelődő anyag, mely a növekedésével CO2-t köt meg.  

Ezzel szemben az acélszerkezetes technológia 100%-ban újrahasznosítható lesz majd ha az épületet egyszer átépítik, vagy lebontják.

Az acélt korlátlan alkalommal újra lehet hasznosítani.
A faház az élete végén képes humusszá alakulni, tehát a természet körforgásának a része. 

A tengerentúlon 7-8 emeletes házakat is építenek az EnergyFriendHome rendszerhez hasonló könnyű acélszerkezetes technológiával. Az acélszerkezet az egyetlen olyan anyag, melyből kiváló földrengéstűrő építményeket lehet létrehozni. Acélból épülnek a világ legnagyobb felhőkarcolói, hídjai is.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

A faanyagnál is könnyűszerkezetesebb anyag az acélszerkezet, ami azt jelenti, hogy egy azonos statikai képességekkel rendelkező gerenda könnyű acélból és fából, mintegy egyheted súlyt jelent, természetesen az acél javára.

Az acélszerkezet előnye a fával szemben:

  • az acélszerkezetes ház építésekor nem kell fát kivágni, ami a földünk tüdeje
  • az acélszerkezetes ház esetében minden elem méretpontos
  • az acélszerkezetes ház nem vetemedik
  • az acélszerkezetes ház építésekor az acélhulladék 0,1% körüli, ami újrahasznosítható
  • az acélszerkezet élete végén ( ház esetében több mint 150 év) teljesen újrahasznosítható, hiszen az acélgyártás fő alapanyaga az ócskavas
  • az acélszerkezet nem tűzveszélyes, bogár, kártevő nem tudja károsítani
  • az acélszerkezet 1/7-ed tömegű az azonos faszerkezethez képest, így kevesebb energiával szállítható
  • az acélszerkezetes könnyűszerkezetes ház szerkezetét szét lehet szedni, majd újra össze lehet rakni, mivel minden kötés oldható, nem keletkezik ilyenkor sem hulladék

Ha a föld lakosságának csak a fele energiatakarékos házban élne, 30-35%-kal csökkenhetne a légszennyezés. Ez irreális álomnak tűnik, de mindenki tehet egy kicsit a maga módján környezete és pénztárcája védelmében.

Nagyon sokan megkérdezik, hogy a fa, vagy az acél az statikailag elég erős anyag. Erre csak egy két példát fogunk a következőkben bemutatni. (pl. Eifel Torony, Lánchíd, Dubai felhőkarcoló, Kínai felhőkarcolók, stb…)

Várjuk hasonló méretű téglaházak jelentkezését, ha valaki látott ilyesmit valaha, azt ossza meg az olvasókkal!


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb