„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

HírekKörnyezetvédelem, energiatakarékosságZöld hírek

A fenntarthatóság és az innováció határozza meg a jövőben az ingatlanok értékét

Az értékbecslőknek a jövőben az értékbecsléseknél egy új paramétert is fel kell térképezniük, ami nem más, mint a  “Fenntarthatósági Jegyzék” (Sustainability Checklist).

Már ma is egy komoly építtető nagy hangsúlyt fektet a családi házak, lakások, kereskedelmi ingatlanok fenntarthatósági paramétereire, valamint az alkalmazott technológiákra.

Egy mai autó fele vagy egyharmada üzemanyaggal képes közlekedni, mint 15 évvel ezelőtt. Ez az építőipar területén is így igaz. Ezt a hatalmas energia megtakarítást az innovációkkal sikerült mindkét iparnak elérnie. Az ingatlan energiaigénye, valamint a karbantartási igénye nagyobb hangsúlyú mint egy közlekedési eszközé, hiszen lakni mindenkinek kell valahol.

A mai ingatlanpiacon a legnagyobb elvárás, hogy egy első osztályú épület legyen “zöld tulajdonságokkal” felvértezve. Ez nem igazán fog a közeljövőben árelőnyt jelenteni, inkább az eladhatóságot fogja meghatározni. Az az épület, mely nem lesz zöld, nem lesz eladható, mert ki szeretné az utcákat senki sem szeretné már fűteni és hűteni a mai energia árak mellett.

Egy mai korszerű épület, akár egyharmad vagy még ennél is olcsóbban üzemeltethető, mint egy 10-20 éves elődje. Az üzemeltetésnél a fűtés-hűtést és a világítást, valamint a karbantartási ráfordításokat is figyelembe kell venni!

Az alábbi rész a CBRE, Európa egyik legnagyobb értékbecslő cége által tett nyilatkozatokat tartalmazza:

Mark Creamer, a CBRE európai értékbecslési és tanácsadási vezetője nyilatkozta, hogy elkészítették a legújabb “Fenntarthatósági Jegyzék” elemzésüket (Sustainability Checklist). Ebből kiderül, hogy véleményük szerint is ez egy nagy meghatározó elem lesz egy egy ingatlan értékének meghatározásakor.

„A fenntarthatóság és annak hangsúlyozása az ingatlanszektor fontos és természetes fejlődésének része. Szerepünk az, hogy az eszközök értékbecslésében hitelt érdemlően felmérjük a fenntarthatóság érdekében bevezetett újítások közvetlen hatásait – ez fontos mind a befektetők, mind az értékbecslők számára. A tényeken és bizonyítékokon alapuló megközelítés jelentősége egyértelmű – ezért alkottuk meg a Fenntarthatósági Jegyzéket, aminek bevezetése olyan viszonyítási alapul szolgál, amelyből a jövőbeni adatok megállapíthatóak.”


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A „Fenntartható épületek értékbecslése” c. elemzés elfogadja azt, hogy a fenntarthatóság érdekében bevezetett újítások gazdasági hasznot hoznak, gyakran a lecsökkent üzemeltetési költségeken (pl. kisebb energiafogyasztás) keresztül. A fenntarthatóság másik kiemelkedő hozadéka a szóban forgó épületek jelentősebb piacképessége, főleg az állami szektorban vagy a túlkínálat által jellemzett piacokon.
A rendszer megalapozására hozta létre a CBRE a Fenntarthatósági Jegyzéket, amit az ingatlan-értékbecslés mától fogva tartalmazni fog, és ami nagyjából 15 ezer, 100 milliárd font értékű európai kereskedelmi ingatlant érint.

Graham MacMillan, a CBRE magyarországi értékbecslési vezetőjenyilatkozta, hogy : „A „zöld” épületek észrevehetően piacképesebbek a bérlők számára, hiszen ők nagyra értékelik az alacsonyabb üzemeltetési költségeket, ám még nem teljesen tisztázott, hogy ezek az előnyök hogyan járulnak hozzá a tőkeértékhez.

A piacon mindenesetre elvárás, hogy az új, első osztályú épületek „zöld” jellemzőkkel is rendelkezzenek, bár arra még nincs bizonyíték, hogy ezzel bármi felár elérhető. A jelen piaci helyzetben a hagyományos jellemzők: a lokáció és a minőség maradnak a legfontosabbak – ám egy épület jó fundamentumokkal, fenntarthatósági jellemzőkkel kiegészülve kifejezetten jól eladható lehet. A jövőben viszont, ahogyan a piac fejlődik, és a kapcsolat egy eszköz fenntarthatósági jellemzői és értéke között számokban is jobban tetten érhető lesz, a befektetők és fejlesztők képesek lesznek előnyben részesíteni azt, ami a környezetet és saját érdeküket egyaránt szolgálja.”

 

Ha Ön is szeretne egy modern “fenntartható zöld” családi házat vagy egy kereskedelmi ingatlant építtetni, kérem keresse kollégáinkat a kapcsolat menüpontban.
Cégünk kiemelten energiatakarékos házakat épít modern, innovatív könnyűszerkezetes technológiákkal, valamint ProKoncept építési rendszerből.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb