„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Lakberendezés és stílus

Miből készülnek majd a jövő bútorai?

Napjainkban széles körben felmerülnek az anyagokról szóló kérdések. Szó esik a beton életképességéről a kortárs kontextusban, arról, hogy a fát hogyan lehet fenntarthatóbban beszerezni, és arról, hogy a biológiailag lebomló anyagoknak, mint például a bambusznak, gyakrabban kellene megjelennie városi környezetünkben.

Bioplasztikból készült fenntartható társalgószék – Andreau World

De arról is beszélnünk kell, hogy mi kerül ezekbe az épületekbe – vagyis a bútorokról, amelyek díszítik, feldobják és lakhatóvá teszik a körülöttünk lévő szerkezeteket. A tárgyak készítéséhez használt anyagok az évszázadok során folyamatosan fejlődtek, és 2022 végéhez közeledve érdemes feltenni a kérdést: mit hoz a jövő azzal kapcsolatban, hogy miből készülnek majd a bútoraink?

Nos, a tények azt mutatják, hogy ez a jövő önmagában nem teljesen új anyagokból áll. Hanem abból áll, hogy újragondoljuk a meglévő anyagokat, amelyekből bútorokat építünk, és innovatív módon kissé átdolgozzuk őket.

A fa, mint természetesen megújuló, könnyen kovácsolható anyag, népszerű fenntartható választás az otthonainkat, munkahelyeinket és szabadidős tereinket benépesítő székek, asztalok és szekrények készítéséhez. A manapság gyártott és forgalomban lévő fabútorok nagy része azonban valójában nem biológiailag lebomló. Sok fabútort poliuretánnal vonnak be – ez egy folyékony bevonat, amelyet azért alkalmaznak, hogy minimalizálják a fára gyakorolt oldószer-, víz- és kopáshatást. A poliuretán azonban, mint egyfajta műanyag, lassítja a fa biológiai lebomlási képességét.

A fából készült bútorok jövője ehelyett a növényi alapú olajok, például a tungolaj vagy a lenolaj szélesebb körű alkalmazása és népszerűsítése lehet. Az olyan bútorgyártó cégek, mint a Model No. – amelynek székhelye az amerikai Kalifornia állambeli Oaklandben található – megközelítései a távoli jövőben általánossá válhatnak. Keményfa termékeik felületkezeléséhez bio-gyantákat alkalmaznak, amelyek idővel könnyebben komposztálódnak, és így környezetbarátabbak.

A fa egy másik megközelítésben is jelen van, amely a jövőben elterjedtebbé válhat: a biofaktúrában, ahol biológiai organizmusokat használnak fel új anyagok előállítására. Sebastian Cox bútortervező és Ninela Ivanova interdiszciplináris kutató 2017-es projektjében egy sor lámpát és székletet készítettek fahulladékból és egy gombanövényből. Ahogy a gomba vegetatív része növekszik, úgy köti a fahulladékot a keretek köré, hogy komposztálható bútorokat alkosson. Ez a fejlesztés esztétikai értelemben is érdekes, de egyelőre nem világos, hogyan lehetne globális szinten előállítani.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

De amennyire a tervezők kísérleteznek a laboratóriumban termesztett cellulóztól a pókselyemig terjedő anyagokkal, annyira úgy tűnik, hogy a bútoranyagok jövője is abba az irányba halad, ahol a levetett és kidobott – hulladék – kerül előtérbe. A holland ZUIVER Group cég által 2019-ben gyártott karosszék részben kávémaradékból készült – a világméretű kávéfogyasztás során keletkező hulladék felhasználásával.

Fluit szék az ACTIU és az Archirivolto Design által – újrahasznosított üvegszálból és polipropilén műanyagból készült.

Az Actiu bútormárka nemrégiben dobott piacra egy olyan széket (fenti kép), amely 100%-ban újrahasznosított üvegszálból és polipropilén műanyagból készült – a spanyolországi Andalúzia régió zöldség- és gyümölcsládáiból származik. Az olasz Archirivolto Design építészirodával együttműködve tervezett minimalista, többcélú bútor talán egy olyan jövőbe mutat, ahol az anyagok “alakíthatósága” még inkább előtérbe kerül, mivel a tervezők olyan tárgyakat terveznek, amelyek zökkenőmentesen illeszkednek a különböző kontextusokba.

2022 Salone del Mobile

A bútorgyártás jövőjét talán az idei Salone del Mobile példázza a legjobban, ahol több bútortervező és építész is alternatív anyagokat vizsgált – reagálva a Salone témájára, amely a környezettudatosság és a fenntarthatóság beépítését célozta a bútorgyártásba. A holland Cooloo anyagfejlesztő cég azzal a feladattal kísérletezett, hogy újrahasznosított anyagokból hosszú élettartamú, tartós bútorokat hozzon létre. A Hugo de Ruiter által tervezett Ameba (lenti kép) székük mellőzi a fa- vagy fémvázat, mivel egy habtömbből van kivágva, és többféle bevonattal rendelkezik – többek között újrahasznosított farmerrel és bőrrel.

Ameba by Hugo de Ruiter

Úgy tűnik, a bútorok jövője egy olyan irányba halad, ahol a meglévő anyagokat újakkal egészítik ki, és ahol az upcycling és az újrahasznosítás kreatív módon történik, hogy merészebb, kreatívabb formákat eredményezzen. Talán ez a jövő a bútortervezők, kutatók, építészek és anyagszállítók még szorosabb együttműködésének jövője is, ahol az úttörő anyagfelfedezések kéz a kézben járnak azzal, hogy jobban figyelembe veszik, honnan származnak az anyagok, és hová kerülnek.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb