napi hírmorzsák

Különféle perforált felületek határolják a spanyolországi családi házat

Az Alicante-i Cabo de las Huertasban (Délkelet-Spanyolország) található egyedülálló ház tervezésének eredete három rövid történetben foglalható össze: az első és legnyilvánvalóbb az, amely a megrendelőre utal, aki arról álmodozott, hogy újra rendszeresen úszhasson. Ezért az alaprajz megrajzolásakor az első döntés az volt, hogy a telken egy 25 méter hosszú úszósávot helyezzenek el. Ez a tény, valamint a terep egyenetlenségei magyarázzák az L alakú második emeletnek a medence és az első emelet fölé történő átrepülését, valamint a belső térbe való bejutás sorrendjét.

A második történet azonban azzal kapcsolatos, hogy a kivitelező PLAYstudio építészeti cég egyre nagyobb érdeklődést mutat bizonyos helyi építészeti megoldások nem nosztalgikus replikációjának gondolata iránt, szemben a globális, külföldi és mutatósabb klisék és típusok szokásos importjával. A mediterrán fehér part egyfajta új identitását követeljük a mi első és szerény modern mozgalmunk építészetének újbóli megünneplése révén, amely az 1960-as években Alicante városának a tengerpart felé történő növekedése során a tipológiai mércét jelentette – ahogy ez más tengerparti településeken is történt. Az olyan részletek, mint például a szerkezeti rács láthatóvá tétele és celláinak teljes tégla- vagy rácsfelületekkel való kitöltése, erős identitást alkotnak Alicante tengerpartjainak épített környezetében, ahol ez a ház található, és amely másrészt a megrendelő mindennapi képzeletét konfigurálja.

A megrendelőnek ez az elképzelése volt az, ami a harmadik emeletet is bemutatja. A fehér szín gyakorlatilag a fő esztétikai referenciává vált a Fehér-parton, ahol az elmúlt évtizedekben fokozatosan beépültek a kocka alakú, makulátlan és szuperfehér impozáns és aszeptikus házak. Ennek következtében a megrendelő, aki maga is áldozata ennek a másik képzeletvilágnak, a fehéret mint kiinduló feltételt erőltette. Ezért adódott a lehetőség az építészek számára, hogy egy másik kutatási irányvonalat hozzanak be: a More Than White Houses (Több mint fehér házak), a tengerparton telepített egycsaládos házak sorozata, amelyek a makulátlan és kubikus fehér mint alapértelmezett megoldás elől igyekeznek elmenekülni. Ezért a korábban említettekkel együtt a fehér összetettebbé és árnyaltabbá válik a festett struktúrában, amely egyértelművé válik, a matt téglafelületek, a szaténozott ácsmunkák vagy az üvegezett rácsszerkezetek, de természetesen mind fehérben. Röviden, a fehér sokféle típusa valósul meg, hogy – nem minden irónia nélkül – egyfajta “Fehér a fehéren” kialakuljon.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Forrás: www.archdaily.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb