Zöld hírek

Mi történik, ha kigyullad a kenderbeton?

Minden alkalommal, amikor közzéteszünk egy cikket az innovatív kenderbetonról, sok megjegyzést kapunk a közösségi médiában – bizonyos mértékű iróniával – arról, hogy mi történne, ha az anyag lángra kapna. Jogos kérdés, mivel még mindig sok a zűrzavar a marihuána és a kender közötti különbségek kapcsán, mivel mindkettő ugyanabból a növényfajból származik (Cannabis Sativa). De míg a marihuána pszichoaktív hatást fejt ki a tetrahidrokannabinol (THC) miatt, amely főként a növény virágaiban van jelen, a kender alapú építőanyagokat a THC kis adagokat tartalmazó szárából állítják elő. Gyorsan válaszolva a címre vonatkozó kérdésre: nem, az épület nem pusztul el tűz esetén. Valójában néhány teszt kimutatta, hogy ezek az anyagok kiválóan viselkednek a tűzzel szemben, eloszlatják a lángot, megőrzik a szerkezeti integritást és nem bocsátanak ki mérgező füstöt.

A kender használata az építőiparban meglehetősen régi gyakorlat, és számos tanulmány kimutatta, hogy ez a növény milyen előnyös lehet az ipar jövője szempontjából. A kenderbeton egy negatív szénlábnyomú anyag, ami azt jelenti, hogy több szenet vesz fel, mint amennyit kibocsát a gyártása során, és hasznos élettartama végén vissza lehet juttatni a környezetbe, természetes lebomlással. A betonkeverőkben a kender, a mészkőpor és a víz összekeverése egy sűrű pasztát eredményez, amely kémiai reakciók következtében megkövesedik és könnyű, de nagyon ellenálló tömbbé alakul. Falépítéshez a keveréket szerkezeti blokkokként lehet elhelyezni, lineáris formákba önteni, ugyanúgy, mint az iszapfalakat. A kenderbeton kiváló termoakusztikai tulajdonságokkal rendelkezik, segít szabályozni a beltéri hőmérsékletet és páratartalmat, valamint ellenáll a penésznek.

Ellentétben azzal, amit gondolhatunk, a kender alapú anyagok nagyon jól reagálnak a tűz hatására. Az egyes anyagok jellemzőinek mérése érdekében a vizsgálatokat speciális szabályok szerint végzik. Például az Egyesült Államokban az ASTM E 84-19B kenderbeton vizsgálati eredményei lenyűgöző teljesítményt mutattak, és elérték a “lángterjedés” és a “füsttermelés” minősítések csúcspontjait. Ausztráliában tűzvizsgálatot dokumentáltak, hogy szimulálják a parázs hatását a tűzvészek során, ahol a falak tövében üzemanyag halmozódhat fel. Ez különösen aggasztó helyzet Ausztráliában, ahol rendszeresen nagy erdőtüzek fordulnak elő. A 600 milliméter magas lángnak kitett 200 milliméter vastag kenderbeton falakon nem észleltek sérülést, annak ellenére, hogy 60 percen keresztül közvetlenül égették.

Hasonló eredményeket igazoltak ebben a kenderbetonnal végzett kísérleti gyűjteményben, ahol megfigyelhető, hogy a kenderbeton akadályt képez az épület szerkezete és a tűz között. Nem gyúlékony anyagként a kenderbeton nem engedi a lángok eloszlását. A tanulmány szerzője szerint “a jelenleg rendelkezésre álló adatok arra engednek következtetni, hogy a kenderbeton alkalmas olyan alkalmazásokhoz, ahol 60 perces tűzállóság szükséges, és ez a specifikáció megváltoztatásával könnyen növelhető 90 vagy 120 perces tűzállóságra”.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Amikor olyan természeti erőkről van szó, mint a tűz, minden szükséges óvintézkedés fontos az életek és erőforrások megőrzése érdekében. Ezért sok kutató összpontosít a témára, és megvizsgálja az egyes anyagok viselkedését tűzben. Röviden, a kenderbázisú anyagok megfelelő tűzállóságot biztosítanak, így a lakók időben ki tudnak menekülni, csökkentve a tűz terjedését és a füst belélegzésének kockázatát, mivel helyben ég. Más szóval, a kenderbeton falának égetése nagyon nehéz folyamat, és nincs pszichoaktív hatása. Viccet félretéve, a kender sok országban még mindig rendkívül megbélyegzett anyag, de komolyan foglalkozni kell vele. Számos, különböző iparágakra vonatkozó alkalmazása hatalmas lehetőségeket rejt magában a környezetre káros egyéb szennyező anyagok helyettesítésére, és a polgári építőiparban bekövetkező változások főszereplőivé válhatnak.

Forrás: www.archdaily.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb