„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

COVID19családiház árajánlatépítőanyag áremelésKiemeltKiemelt cikkeink

Építőipari áremelkedések valódi oka: Miért és mennyivel emelkednek az árak az építőiparban 2021-ben? Mi várható a jövőben?

2021. év elejétől az építőipart megállíthatatlanul és brutálisan sújtja a folyamatos alapanyag áremelés. Az áremelés több fő építőipari termék esetében már a 200%-os is meghaladta az elmúlt fél évben. A faanyagok és az acéltermékek, hőszigetelő anyagok árának szárnyalására a rendszerváltás óta nem volt példa.

Az acél alapanyag több lépcsőben 2021. január és 2021. augusztus viszonylatban az év eleji 100%-os árindexhez képest 200-260%-os árindexen vannak.

A koronavírus válság súlyosan kiegyensúlyozatlanná tette a nyersanyagok kínálata és a tartós cikkek gyártása közötti kapcsolatot. Míg a világjárvány miatt a gyártóknak le kellett állítaniuk a termelést és a készleteket csökkenteniük kellett, a bútorok és egyéb beltéri és kültéri létesítmények építési és felújítási anyagai iránti kereslet megnőtt.

Az ellátási láncokat, amelyeket a leállás megszakított, egymás után újra kellett aktiválni. A hab a tortán a Szuezi-csatorna forgalmi dugója és a világ egyik legnagyobb konténerkikötőjének blokádja volt Kínában. Az eredmény: a nyersanyagárak felrobbantak. 2021 év eleje óta átlagosan 20-35 százalékos áremelkedés tapasztalható – például a fém nyersanyagok esetében 100% feletti az áremelkedés.

Az építési fatermékek, ragasztott fa tartók területén történő áremelés is elérte a 150%-os mértéket. A gipszkarton és más lap termékek, mint pl. az OSB 100% feletti módon emelkedtek. A gipszkarton profilok cca. 80%-kal, a polisztirol termékek 80-90%-kal magasabbak a fél évvel ezelőtti árakhoz képest és még nem vagyunk a csúcson.

A legnagyobb baj az áremelkedésén kívül az acél- és fatermékek, gipsz, OSB laptermékek, polisztirol szigetelések piacon történő beszerezhetősége, mert gyakorlatilag 2-4 hónap is lehet, mire a gyártó alapanyagot tud szállítani. Ha azonnal kell valakinek ragasztott fa tartó vagy tűzi horganyzott acél akkor a 100% feletti áremelés ellenére sem tud az építőanyaghoz hozzáférni.

A másik nagy terület, amit súlyt a jelenlegi alapanyag hiány, az a polisztirol és műanyag termékek piaca. Az EPS alapanyaga novemberben 1050€ volt tonnánként, a mai beszerzési ár 2300-2400€, de csak 60 – 100 nap körüli szállítási határidővel lehet alapanyaghoz jutni, így az EPS, azaz a homlokzati és lábazati polisztirol, valamint terhelhető lépésálló termékek legalább 70-80%-kal magasabb áron szerezhetők be, mint tavaly év végén. Ez még nem a csúcs, mert a legtöbb gyártónak még van korábban megvásárolt alapanyaga raktáron. Abban az esetben, ha a 2400 €-s tonna áron beszerezhető alapanyag lesz már a gyártóknál, akkor a fél éves árak napjainkra duplázódni fognak a polisztirol termékek tekintetében.

Jelenleg a Rigips vagy a Knauf piacvezető szárazépítészeti gyártóknál 5-6 hetet kell várni a normál vagy tűzálló gipszkarton lapokra. Vannak olyan kereskedések, akik 30-40 kamion árut rendeltek be, hogy legyen áru folyamatosan a kereskedésben. Az igazi feketeleves még most fog jönni, mert a fuvardíjak is elkezdtek felfelé menni.

A szálas hőszigetelések, mint a kőzetgyapot és üveggyapot termékek, eltűntek a piacról. Például az Isover kiadott egy körlevelet, hogy aki most rendel az 5 hónap múlva kapja meg a terméket és csak akkor rendelhet újabb kamionnal, ha megérkezett a rendelése, így 2-3 kamion mennyiségre korlátozódik az éves rendelhető mennyiség, ami egy jól pörgő kereskedés esetén egy heti eladási mennyiségnek felel meg. Kőzetgyapot rendelés esetén kamionos tétel mellett 2-3 hónapos a várakozási idő. A két nagy gipszkarton gyártó cég kvótához köti a vásárlást, így jelentősen korlátozza egy-egy cég vásárlási lehetőségét.

A cégünk áprilisban rendelt acél termékeket a házaink gyártásához, melyek augusztusban érkeztek meg csonkán, így még szeptember hónapban lesz kielégítve az április rendelésünk! Ez 5 hónap csúszás, a korábban megszokott 1-3 hetes gyártási – szállítási idővel szemben. Az acélprofil tűzihorganyzott alapanyaga januártól szeptemberig 2,2x-es áron elérhetőek, de a melegen hengerelt termékek, mint IPE, HEA, HEB tartók árai is bőven 100% felett vannak, de sehol nincs raktáron egy kamionra való áru, így mindent rendelni kell és 1 hónap feletti szállítás sem ritka!

Mielőtt még valaki azt hinné, hogy a készházas, valamint a szerelt szerkezetű piaccal akar valaki kitolni, el kell mondjuk, hogy van olyan villanyszerelő vállalkozás, aki kényszerszabadságra küldte a dolgozóit, mert nincs elektromos kábel a piacon, hiszen a réz világpiaci ára az egekben és a kábel szigetelése is műanyag, mely brutálisan drágult. Tucatnyi ácstól halljuk a híreket, hogy sorra mondják vissza a megrendeléseket a magánszemélyek, hiszen egy tető alapanyagánál akár másfél milliós áremelés is bekövetkezett és akkor még csak a tetőről beszélünk.

Pár releváns cikk az elmúlt hetekből:
Fogyasztóvédelem is ellenőrzésbe kezdett a forgalmazóknál és a gyártóknál:
Magyar Nemzet cikke 2021. augusztusából

A “theestel” által készített grafikonból jól láthatjuk, hogy mi történt például az acél árával az idei évben.

Na de mi történt a világban az elmúlt pár hónapban? Covid 19??? Vagy más áll a háttérben!?!

A Covid 19-re nem fogható teljesen a kialakult helyzet, bár biztosan van ehhez is köze.

Kína mára már nem alapanyag gyártó, hanem vásárló, tehát az alapanyagot is elszipkázza az EU-ból. Amerikába is hatalmas mennyiségű építőanyag vándorol ki az EU-ból, főként faanyag és ez komoly hiányt üt az EU-s piacon. A gipszkarton gyártáshoz is kell fa, mert a karton lapok felülete papírból van.

Az egyik legnagyobb árfelhajtó erő az, hogy egy éve a COVID 19 első 8-10 hónapjában az olaj ára soha nem látott módon volt alacsony, mely a műanyag termékek alapanyaga, majd most, hogy a világ kezd újraindulni elindult a kereslet mindenre és a kőolaj ára nagymértékben emelkedett.
Ehhez jött a legrosszabbkor a BASF gyárban történt robbanás és tűzeset.

Jajj már hallom is a mai 40-50-es korosztályt, hogy a BASF az magnókazetta gyár. Igen-igen azt is gyártottak, de a BASF a világon a legnagyobb vegyi gyár!

A német BASF ludwigshafeni központi gyárában, Németországban március 3-án történt egy robbanás, majd jelentős tűz tört ki. Egy csővezeték robbant fel, miközben dolgoztak rajta. Ez a gyár a BASF központja. Csaknem tíz négyzetkilométeren terül el, a világ legnagyobb vegyi üzemének számít, több mint 39 ezer embert foglalkoztat.

Itt gyártják az EU nagy részében felhasználásra kerülő műanyag alapanyagokat, mely ma már mindenhol az életünk részévé vált.
Ablakgyártás, autógyártás, polisztirol gyártás, festékgyártás, vakolatgyártás, csomagolóanyagok…. sorolhatnánk napestig.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Nagyon rejtélyes a dolog, de pont 100 évvel ezelőtt 1921-ben is volt egy nagy robbanás a BASF gyárában pont ugyanitt ahol most 2021-ben is. Akkor 559 ember vesztette az életét és 1977 sebesült volt. A bejrúti tragédiához hasonló volt a katasztrófa, 165 méter hosszú, 95 méter széles és 18,5 méter mély kráter keletkezett a robbanás helyén.

A hazai EPS hőszigetelőanyag gyártóknál a késztermékek gyártási költségeiben 65-72%-ot tesz ki a műanyag alapanyag. A kőolaj világpiaci árának szárnyalása – a tavalyi alacsony árszintet követően- magával vonta a sztirol monomer és polimer árak hirtelen és jelentős emelkedését: a sztirol polimertermékeknél csak márciusban 20%-os alapanyag-áremelkedést regisztráltak, míg a sztirol monomer jegyzési árak a tavaly májusi jegyzési árakhoz képest 300%-on állnak. A nyers- és alapanyagok erőteljes áremelkedése emiatt végiggyűrűzik a termékláncon, így az EPS hőszigetelőanyag-gyártók áremelésekre kényszerültek.

A kínai gazdaság Covid-19 járványt követő újraindulása jelentős elszívó hatást gyakorol Európa teljes nyersanyag- és alapanyagipari piacaira, amely önmagában is kapacitásszűkét és árfelhajtó hatást váltott ki.

A termékláncban az elsődleges vegyipari nyersanyagokat tovább feldolgozó partnerek vis maior-ra hivatkozva mondták vissza az építőkémia gyártói szerződésekben foglalt volumenek felét, de esetenként 80%-át. Emiatt a hazai gyártók is csak a szerződésben foglalt kötő- és segédanyagok mennyiségének töredékét tudják a gyártáshoz megkapni, esetenként akár kétszeres egységárakon az olyan akril alapú és diszperziós kötő- és segédanyagok terén, amelyeket a homlokzati hőszigetelési rendszer ragasztók, tapaszok és színezővakolatok előállítására használnak fel a hazai építőkémia gyártók. E nyersanyag-áremelések kényszerűen végig gördülnek az ellátási láncon.

Az ipari fémek terén is hatalmas emelkedéseket láthatunk. A réz ára 50%-kal drágult, az ón 38%-kal kerül többe, a nikkel 26%-os emelkedésben van. A drágulást azonban a vasérc vezeti, amely 2021 első felében mintegy 95%-kal volt drágább, mint 2020-ban.

A cikkből többek között az is kiderül, hogy “az ipari fémek áremelkedése mögött pedig szintén Kína áll, amely hatalmas beruházási, építési programokkal igyekszik újra növekedési pályára állítani a gazdaságot, aminek vasérc- és alumíniumigénye is soha nem látott méreteket ölt. Itt még meg szükséges említeni a piac szerkezetének változását is, amely az elektronikai cikkek iránt megnövekedett kereslet miatt alapjaiban alakult át, és ami a félvezetők árára is hatással volt. Az elektronikus járművek iránti kereslet is folyamatosan emelkedik, ami emeli a ritka földfémek árát is”.

Nem segített az árak szinten tartásában az sem, hogy a világ egyik legnagyobb konténer hajója a 400 méteres Ever Given elakadt tavasszal a Szuezi-csatornában, mely mögött 150 további szállítóhajó torlódott fel. Több nap után kiszabadították, de legalább két hetes csúszás jött ezután az áruszállításban. Dubaiban és a világ több nagy kikötőjében nem engedik kikötni azokat a hajókat, melyeken indiai legénység szolgál a koronavírus miatt, ez tovább lassítja, így drágítja a tengeri közlekedést.

Egy éve 3000 dollár volt egy 40 lábas Peking-Budapest konténeres szállítás, az 2021. augusztusában 12-16 ezer dollár között mozog, azaz a szállítási költségek 500%-kal emelkedtek. A konténerek előállításának a költsége 65% feletti mértékben nőtt az idei évben, de a kereslet miatt ezeket ha beállítják dolgozni, tovább nőnek a költségek, miközben az üzemanyagok ára is az egekbe szökik.

Az építőanyagipar mellett a faanyagok miatt a papírgyártás, a bútoripar és az acél és félvezetőipar miatt az autógyártás is hatalmas gondokkal küzd. Sajnos jó példa erre, hogy a Mercedes és BMW, valamint más kisebb gyártók az idén már több hónapos kényszerszabadságon voltak.

A családi ház és lakások építés árai 2021. január és 2021. szeptember között mintegy 30-50%-kal emelkedtek az alapanyag áremelések hatására.

Gyakorlatilag napjainkra megszűnőben van az árgarancia vállalás lehetősége, mert az árak elszálltak és szárnyalnak megállíthatatlanul, melyre ráhatása már a kormányoknak sincs. Egy lehetőség van, hogy a kivitelezési szerződést nagyobb százalékos arányú előleggel indítják a szerződő felek, így a legtöbb építőanyagot meg tudja rendelni a kivitelező, de számolni kell ebben az esetben a tárolási plusz költségekkel.

A korábban megkötött építési szerződések árgaranciális teljesítésére vonatkozó feltételeket a jelenlegi nem vitatott VIS MAIOR helyzet felülírhatja, mert nem várható el, hogy az építőipari kivitelező egy személyben vállalja a megemelkedett költségeket, hiszen ez a vállalkozások csődjét vetíti előre. Érdemes a vállalkozó és a megrendelő között valamilyen költségmegosztást alkalmazni, mert ellenkező esetben a vállalkozás, ha felmondja a szerződést VIS MAIOR-rA hivatkozva, a megrendelő nem fog találni a régi áron kivitelezőt, sőt egészen biztosan sokkal rosszabb kondíciókat fog a piacon most találni, mintha a megállapodik egy köztes megoldásban a jelenlegi kivitelezőjével.Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánlott tartalom
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb