„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Kiemelt cikkeink

Mennyibe kerül egy családi ház?

Napi szinten jönnek érdeklődő kérdések, hogy mennyibe kerül egy szerkezetkész, egy félkész, vagy egy kulcsrakész családi ház.

Mit is jelentenek ezek a kifejezések?
Gyakorlatilag nincsennek definiálva ezek a fogalmak, ezért fordulhat elő, hogy ahány cég, annyi szokás ezen meghatározások alkalmazásánál.

Sok cég reklámjaiban hangzatosan bemutat egy vonzó árat, a másik versenytárs alá ígérve, de a gyakorlatban kiderül, hogy az Ő háza kulcsrakésznek van hirdetve,  de nem tartalmazza az Áfát, nem tartalmazza az alapozást, és nem tartalmazza a burkolatok költségét.

Egy kulcsrakész ház nincs kész, ha nincs alapja, ha nincs benne burkolat, stb…

Legfontosabb szempont, hogy ne a kivitelezési készültségi fokok alapján hasonlítsuk össze a cégek árajánlatait, hanem a műszaki tartalom alapján.

Fő tételek, egy árajánlatban, melye alapján össze lehet hasonlítani a könnyűszerkezetes házakat:

Az első és a legfontosabb, az a műszaki tartalom, mert az határozza meg, hogy hol, milyen építőanyagot alkalmaznak a kivitelezők, annak milyen a minősége, értéke, esetleg garanciája.

 • tervezés
 • alapozás, fogadószint, vagy komplett pince (szennyvízvezeték és vízvezeték aljzat alá történő beépítésével)
 • fal, tető, födém és tetőszerkezet, a külső burkolólemezek felszerelésével, valamint a tetőszerkezet fóliázása és lécezése
 • tetőfedés, bádogozás, ereszrendszer, ragalja faburkolatok elkészítése
 • külső nyílászárók beépítése
 • külső vakolatrendszer elkészítése
 • külső-belső falak, mennyezet hőszigetelése, párazárás, gipszkarton burkolat elkészítése
 • belső aljzat vízszigetelés, hőszigetelés, aljzatbeton (beton helyett szárazaljzat)
 • villanyszerelés
 • gépészeti szerelések (víz, gáz, villany)
 • szaniterek, szerelvények elkészítése
 • glettelés-festés
 • beltéri nyílászárók
 • hideg-meleg burkolás

Ha ezek közül valamelyik főtétel hiányzik, akkor a nem tudunk kulcsrakész házról beszélni.

Ha egy autót veszünk, ugye ott sem tudjuk hazavinni, ha nincs benne kormány, vagy szélvédő. Tehát az a kulcsrakész, ami beköltözhető azonnal, nekünk csak a bútort kell biztosítani és a közműcsatlakozási pontokat.

Egy-egy családi ház között azonos műszaki tartalom és azonos méret ellenére is lehet 20-30% áreltérés, melyet az alaprajzi forma okoz. Egy 100 nm ház lehet 10x10m-es, de lehet 20×5 méteres is, az elsőnek 40 méter a külső fala, az utóbbinak viszont 50 méter.

Engedjék meg, hogy mégegyszer az autókkal szemléltessünk egy hasonlatot, mert így jobban lehet érzékelni a különbséget: Egy Kia, vagy egy Renault kisautó szembeállítva egy hasonló méretű Bmw személyautóval akár többszörös áreltérés is előfordulhat.

A kivitelezési költségek összehasonlítását akkor tudjuk korrektül elvégezni, ha azonos tervet, azonos műszaki tartalommal, valamint azonos technológiával vetünk össze. Egyéb esetben szubjektív lesz a kapott eredmény.
Az árban legtöbbször az innovatív újításokat is meg kel fizetni, de ezek gyorsan megtérülhetnek.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Az épületeknek három ára van, egyik amit a kivitelezőnek fizetünk, a másik a karbantartásigényből eredő költség, a harmadik pedig amit a közműszolgáltatóknak a ház élettartama alatt különböző energiák költsége.
Ha 100 ezer forintos bruttó négyzetméteres áron hirdetnek egy újonnan épülő kulcsrakész készházat, az szinte biztos, hogy valótlanságot tartalmaz. Ha meg is építi valaki ebből az összegből, nem lehet rá majd használatbavételi engedélyt kapni a hatóságtól, mert garantáltan nem minősített a rendszer, így egy ilyen vétel ablakon kidobott pénz.


Egy általunk épített A + energiaosztályú 160 nm-es Horizont családi ház alapozással együtt kulcsrakészen 138. 000 Ft+Áfa/m2. Az árajánlatot és a műszaki tartalmat itt letöltheti.

Ez bruttó 171 ezer forintot jelent négyzetméterenként, ebben az árban benne van minden, melyet az előzőekben felsoroltunk.

Figyelem!

Ha most építtet velünk családi házat és az 130 m2. hasznos alapterületet nem haladja meg, abban az esetben 25 ezer forint/m2. vissza nem térítendő támogatásra pályázhat.

Még több árajánlatot itt találKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb