EnergyFriendHomeházépítési tudnivalókKiemelt cikkeink

Mennyibe kerül egy 100 m2-es ház

A cikk 2019. 10. 08-án frissült és az új 5% ÁFA összeggel kalkulál!
Tehát az ár a 300 m2 alatti házak esetében érvényes. A 300 m2 feletti családi házak esetén az 5% helyett továbbra is 27% ÁFA marad érvényben.
Fontos tény, hogy az 5%-os ÁFA 2019. december 31-ig pénzügyileg teljesített családi ház építés és lakásvásárlás esetén érvényes. Tehát a családi ház, vagy lakás épülhet akár 2020-ban is, az ÁFA mégis lehet 5%-os mértékű. 

Részletek az 5% ÁFA-val kapcsolatban: itt és itt elérhető.  

Ahhoz, hogy a címben feltett kérdésre választ tudjunk adni sok kérdést kell feltenni.

Milyen legyen az a 100 négyzetméteres ház? 

 • modern?
 • jó minőségű – tartós?
 • energiatakarékos, esetleg nulla energiával működő?
 • tűzbiztos, földrengésbiztos?
 • később bővíthető legyen?
 • allergén-mentes?
 • szabadon formálható legyen?
 • minimális karbantartás igényű legyen?

Ön melyiket választaná a fenti képekből? Pedig mindegyik kockaház – csak eltelt 25 év!

Ha a fentiek fontosak, akkor egy modern és prémium házról beszélünk, ha kevésbé fontosak, vagy csak részben, akkor viszont el kell gondolkodnunk, hogy valóban újat szeretnénk?

Egy háznak mindig két ára van. Az egyik az az amit a vállalkozónak kifizetünk érte, a másik ár pedig az, amibe az élettartama alatt kerül, tehát amit rezsire, karbantartásra költünk! Egy olcsó ház 40-50 év alatt akár kétszer annyiba is kerülhet, mint egy prémium minőségű – kiemelten energiatakarékos családiház.

Egy modern ház nem attól lesz olcsó vagy drága, hogy milyen burkolatot kap a végén, vagy milyen csaptelepet, mert ez 1,5-3 millió forintban módosítja a költségvetést egy 100 nm-es ház esetében.
Az eltakart, nem látszó részekben van a lényeg. Az alapozásban, a  gépészetben, a fal – tető – födémszerkezetben, illetve a beépített nyílászárók is sokat számítanak.

Ez olyan mint a plasztikai sebészet, lehet szép nagy melleket faragni és új arcot formálni egy 70 éves nőnek is, na de ettől maga az ember nem lesz 30 éves.
A házépítésnél is az igazán fontos dolgok nem látszanak. De pont ezeket a részeket nem lehet többet lecserélni.

Rengeteg olcsó családiház építési hirdetést lehet az interneten látni, de ha a műszaki tartalmat is elolvassuk, akkor rá kell jönni, hogy már az alapozás is olyan anyagból készül a legtöbbször, ami ma már nem felel meg a szabványoknak (pl: betonozás: C10-C12 betonnal) De folytathatjuk a falakkal, melyek szintén nem felelnek meg a szabványoknak, vagy a födémszigetelés, ami a legtöbb olcsó hirdetés műszaki tartalmának átnézése után kiderül, hogy 15 cm-es legolcsóbb üveggyapot, ami a 90-es években még menő volt, de ma már alkalmatlan egy födémszigetelésre. Az ablakok rendszerint 2 rétegűek, a külső hőszigetelés pedig a legminimálisabb mértékű.

Tehát el kell dönteni, hogy egy jó és energiatakarékos házat szeretnénk megvalósítani, vagy egy retro energiapazarló épületet.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Li Nicole: 100-as mellék (nicole@kp.hu)
- Hauser Orsolya: 101-es mellék (orsi@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Li Nicole: 100-as mellék (nicole@kp.hu)
- Hauser Orsolya: 101-es mellék (orsi@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Lehet, hogy a két ház minőségileg szép és jó első ránézésre, de az éves fűtésszámla egy modern és energiatakarékos AA+ házban 100-140  ezer forint között lesz, ezzel szemben egy energiapazarló átlagház esetében az éves fűtésszámla 420-500 ezer forint körül alakul majd.

Egy energiatakarékos házzal évente 250-300 ezer forintot takaríthatunk meg, ha kiemelten energiatakarékos házat kiviteleztetünk. Arról nem is beszélve, hogy nyáron is kellemes lesz a hőérzetünk.

Ha egy fiatal pár beköltözik egy új családiházba 30 évesen és 70 éves korukig nézzük a megtakarítást – akkor gyorsan kiszámolhatjuk, hogy 10 millió forint feletti lesz a nettó megtakarításuk, de ha ezt a pénzt midig beteszik a bankba, akkor 70 éves korukra 30 millió forintot is eléri a megtakarításuk azért mert energiatakarékos családiházat építettek fiatalkorukban.

Na de akkor álljanak itt a számok, hogy menyiből is lehet egy családiházat felépíteni (100 négyzetméteres ház esetén):

 • Egy gyenge minőségű, rossz hőszigetelési értékkel bíró téglaházat fel lehet építeni 100 négyzetméter esetében áfásan: 25-28 millió forintból. 
 • Egy közepes műszaki színvonalú A energiaosztályba tartozó családiház felépítését meg lehet valósítani áfásan kulcsrakészen: 29-34 millió forintból.

Egy emelt műszaki színvonalú,  energiatakarékos AA++ energiaosztályba tartozó ThermoBurok, IsoShell, ProKoncept, vagy HS Profi téglaház 38-40 millió forint között kivitelezhető. 

EnergyFriendHome MAXIMUM – kiemelten energiatakarékos A++ energiaosztályba tartozó (hővisszanyerős szellőztetéssel ellátott okosház) családiház: 34-36 millió forintba kerül. 

EnergyFriendHome PRÉMIUM – kiemelten energiatakarékos A++ energiaosztályba tartozó (hővisszanyerős szellőztetéssel ellátott okosház) családiház: 37-38 millió forintba kerül. 

EnergyFriendHome Nulla energiás PRÉMIUM – napelemes- energiatermelő családiház  (hővisszanyerős szellőztetéssel ellátott napelemes okosház): 39-42 millió forintba kerül.

A megadott árakban minden költség benne van az alapozástól a beköltözésig – a leendő új tulajdonosnak csak a bútorokat kell hoznia és költözhet is.

Ha megnézzük, egy rossz szigetelésű ház és egy MAXIMUM minőségű és szigetelési értékkel rendelkező családiház ára között mindössze 8-10 millió forint a differencia – ez az összeg az, ami pár éven belül megfordul és folyamatosan egyre drágábbá fogja tenni az olcsó házat, hiszen a rezsiben és a karbantartásban ennél sokkal többet fogunk pár év alatt elkölteni.

Sok esetben ha a pénzügyi keretünk nem engedi a minőségi házat, akkor érdemes a tervezővel leülni, mert elképzelhető, hogy van olyan javaslata, ahol kisebb területen is meglehet valósítani a családiházas elképzelésünket és egy gyengébb ház árából egy minőségi és jó szigeteléssel megáldott épületbe költözhetünk néhány négyzetméterért cserében.

Az alábbi cikket ajánljuk figyelmébe. Minden felmerülő kérdésre korrekt választ kaphat. Kattintson ide…

Ha bármiben tudunk segíteni, kérjük írjon, vagy hívja kollégáinkat, akik ingyenes tanácsadással segítenek Önnek a legjobb döntések meghozatalában.

 


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Li Nicole: 100-as mellék (nicole@kp.hu)
- Hauser Orsolya: 101-es mellék (orsi@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

3 Comments

 1. Értem.
  Biztosan igaz is amit olvastam, de már a 16-19 milliót is nehezen (nagyobb részét banki kölcsönből…ha sikerül) szedik össze az építkezni- vagy “csak önálló életet élni- vágyók, amiből szerintem logikusan következik, hogy a PLUSZ 6-10 milliót szinte lehetetlen hozzátenni.
  Marad tehát az olcsóbb, energiapazarló ingatlan, aminek viszont kimondhatatlanul örülnek amikor végre beköltözhetnek. Szerintem.

  1. Kedves Réka!
   Folyamatosan frissítjük a cikkeinket.
   Értelemszerűen egy régi cikket már nem módosítunk.
   Tisztelettel:
   Kp.hu ügyfélszolgálata

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Close