„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Zöld hírek

Maine tengerparti ökológiai központja a „holisztikus fenntarthatóság modellje”

Az amerikai Susan T Rodriguez Architecture & Design stúdió helyi anyagokat és energiatakarékos funkciókat épített be egy Maine-i épületbe, amely „új mércét jelent az északi éghajlaton működő egyetemi épületek számára”.

A Bar Harbor városában található Davis Center for Human Ecology a College of the Atlantic (COA) fő, 15 hektáros campusán található. Az 1969-ben alapított COA egy kis magánfőiskola, amelynek célja az emberek és környezetük közötti kapcsolatok feltárása.

A központ a főiskola megalakulása óta az első speciálisan épített, akadémiai létesítmény, amelyet az egyetemen építettek fel. Az épület tervezését – a New York-i Susan T Rodriguez Architecture & Design munkatársa – a COA az interdiszciplináris és gyakorlati tanulásra összpontosította, valamint a környezetvédelem iránti elkötelezettségét.

A Francia-öbölre néző hegyfokon elhelyezkedő központ úgy helyezkedik el, hogy blokkolja a kemény óceáni szeleket, miközben egy új kampusz tájat alkot. A kétszintes épület alaprajzilag széles V alakot ölt. Szerkezeti rendszere elsősorban fából készült, a homlokzatok északi fehér cédrussal burkoltak.

A déli fekvésű magaslaton a kiterjedt üvegezés napfényt hoz be a hideg téli hónapokban, míg a külső árnyékoló eszközök nyáron csökkentik a napenergia-nyereséget. A 2 606 négyzetméter alapterületű épület számos igényt kielégít. Vannak osztálytermek, laboratóriumok, művészeti stúdiók, irodák és többcélú helyiségek, valamint szociális helyiségek.

A belső felületek fehér falak, betonpadló és fa díszítések. A magas ablakokból lenyűgöző kilátás nyílik a tengerparti terepre. Az energiahatékonyság tekintetében az épületet úgy tervezték, hogy megfeleljen a Passivhaus szabványainak – és a csapat szerint az épület 80 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt, mint egy hasonló épület.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A stratégiák között szerepel egy légmentesen záródó épületburkolat és egy nagy teljesítményű energiavisszanyerős szellőzőrendszer. Az épület energiaszükségletének nagy részét a tetőn átnyúló, 100 kW-os napelemsor elégíti ki.

Tágabb értelemben az új központ “a felsőoktatás holisztikus fenntarthatóságának modelljeként működik, új mércét állítva az északi éghajlaton lévő egyetemi épületek számára” – tette hozzá a csapat.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb