„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Lina Ghotmeh-t választották a 2023-as Serpentine Pavilon tervezőjének, a lehető legkisebb szénlábnyomot célzó tervvel

A bejrúti születésű, Párizsban élő Lina Ghotmeh építész lett a 22. alkalommal megrendezésre kerülő Serpentine Gallery Pavilion 2023-as tervezője. Az “À Table” – francia kifejezés arra, hogy együtt ülünk le enni – címet viselő tervjavaslata egy kilenc sziromból álló, sugárirányú bordákkal alátámasztott fa szerkezet. A pavilon belsejében asztalok és padok gyűrűje invitálja a látogatókat, hogy belépjenek, leüljenek és pihenjenek, egyenek vagy dolgozzanak együtt. Az építész szerint a szerény tér és az alacsonyan lógó előtető célja, hogy az emberek közel érezzék magukat a földhöz. A Serpentine Pavilion 2023 júniusától októberéig lesz nyitva.

A szerkezet egy rétegelt faoszlopokból álló oszlopsoron nyugszik, amely a pavilon körüli védett sétánynak ad formát. A belső teret áttetsző üvegfalak választják el a külsőtől. Belülről a tér a központi oculuson keresztül kap megvilágítást, amelyet egy feszített membránnal fedtek be, hogy távol tartsák az esőt. A javaslat célja, hogy a Kensington Gardensben finom és szerény beavatkozás legyen, ellentétben az évek során felállított más pavilonokkal. A természet által inspirált, a fák talaját és lombkoronáit, valamint a környezetét visszhangzó pavilonban az összetartozás és a közösség gondolata kerül Ghotmeh szerkezeti építészetének középpontjába.

Az építésznő azt a szándékát is kifejti, hogy a lehető legkisebbre csökkentse a szénlábnyomot. Az üvegparavánok a tervek szerint alacsony szén-dioxid-kibocsátású, újrahasznosított üvegből készülnek majd, a Saint-Gobain által kifejlesztett technológiával. A faanyag laminált furnérfűrészáru, azaz LVL lesz, egy hatékony anyag, amely karcsúbb szerkezetet tesz lehetővé a szélesebb körben használt keresztrétegelt faanyaghoz (CLT) képest. Az összeköttetéseket is úgy tervezik, hogy azok könnyen szétszerelhetők legyenek.

“Az À table egy meghívás arra, hogy együtt lakjunk egy térben és egy asztal körül. Bátorítás arra, hogy párbeszédet kezdjünk, hogy összegyűljünk és elgondolkodjunk azon, hogyan állíthatnánk helyre és állíthatnánk helyre a természethez és a Földhöz való kapcsolatunkat.” – mondta Lina Ghotmeh.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Az építész elmondása szerint a terv a közösségi találkozóhelyek tipológiáját kutatva alakult ki, mint például a dogon nép toguna kunyhói Maliban. Szakmai pályafutása során számos projektjével szerzett nemzetközi elismerést, többek között a 2021-es Velencei Biennálén kiállított Stone Garden apartmanházzal a libanoni Bejrútban. Lina Ghotmeh építészirodája a fenntarthatóság iránti elkötelezettségéről ismert, miközben anyagilag érzékeny megközelítést visz a projektjeibe. A projektek figyelembe veszik a társadalmi körülményeket, a környezetet és az anyagokat, miközben a helyszín történetének, a hely tipológiájának, az anyagoknak, az erőforrásoknak és a felhasználók szokásainak kutatásával mélyreható 360 megközelítést alkalmaznak.

Lina Ghotmeh kinevezésével folytatódik a Serpentine Pavilion azon régi hagyománya, hogy az építészeti gyakorlat fiatal és feltörekvő neveket emel ki. A tavalyi pavilont, a Black Chapel-t Theaster Gates chicagói művész tervezte az építészet és a zene összekapcsolásának koncepciójával, és a kolostori hangok és himnuszok művészi felfedezésének hangsúlyozásával.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb