„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Élet lyukakon keresztül: Nina Nomura lyukakat olvaszt műanyag tárgyakba, hogy új életet adjon nekik

A 20. században a műanyag egy olyan csodaanyag volt, amely úgy tűnt, hogy az emberiséget egy fényes új jövőbe vezeti. Minden lenyűgöző új termék sztárja volt, minden űrkorszakbeli otthon fő alkotóeleme.

Mára azonban környezeti gonosztevővé vált, aki meggondolatlan túlhasználatával az egész világot beszennyezi. De mi lenne, ha a műanyagot más fényben látnánk – szó szerint? Nina Nomura japán művész emlékeztet minket arra, hogy a műanyag legfőbb erénye még mindig annak plaszticitása. A művésznő úgy alakítja át a műanyag tárgyakat, hogy lyukakat éget beléjük, hogy teljesen új textúrákat és fényszűrő tulajdonságokat hozzon létre.

Nomura legújabb kiállítása, a “Life Through Holes” (Élet lyukakon keresztül) a Hibiya OKUROJI-ban mutatja be szokatlan művészi módszerét a DESIGNART Tokyo 2022-es kiadásán.

A hűtőszekrényből, egy négy székkel ellátott étkezőasztalból és a hozzá tartozó tárgyak választékából álló művek elhomályosítják a műanyag látszólag merev és mesterséges tulajdonságait, és tengeri élőlényekre, organikus pókhálóra és a természet más alkotásaira emlékeztetnek. Gyakran úgy gondolunk a műanyagra, mint egy ember alkotta anyagra, amely valahogy elkülönül a Föld minden más anyagától, mintha az űrből zuhant volna ide. Nomura művei azonban arra kívánnak emlékeztetni minket, hogy ugyanolyan eredetű, mint bármely más, általunk kívánatosabbnak tartott anyag.

“Lenyűgözött, ahogy a szervetlennek tűnő műanyag termékek új életérzést kaptak azáltal, hogy fénysejteket rejtenek magukban” – mondja Nomura. “A petróleum, a műanyag alapanyaga, ősi plankton tetemekből született a Föld hője és nyomása alatt, hosszú évek alatt. A lyuk készítésének aktusa ennek az anyagnak az eredetét tárja fel, és mentális tájként reprodukálja azt.”

“Bár a műanyagnak nevezett anyagot a környezeti problémák szempontjából undorító anyagnak tartják, ezeknek a fénysejteknek a ragyogása rávilágít a modern életünkben elrejtett értékekre. Mi az anyagok valódi értéke, és hol van a dolgok és az emberek közötti kapcsolat valódi gazdagsága a mai korban, amikor a dolgok túlcsordulnak? Mintha csak ezt a kérdést tenném fel magamnak, nem tehetek róla, de ma is folyamatosan lyukakat fúrok.”


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

E tárgyak létrehozásához Nomura forrasztópákával és légszűrőmaszkkal dolgozik, és olyan hétköznapi tárgyakat alakít át, mint a háztartási készülékek és a háztartási bútorok. Az eldobható edényektől kezdve a joghurtos poharakig minden teljesen új tárgynak tűnik, miután végzett velük.

“Life Through Holes” című kiállítása sem változtat azon a tényen, hogy a műanyag apró részecskékre bomlik, amelyek bolygónk legtávolabbi pontjain kötnek ki, a saját emésztőrendszerünktől kezdve az óceánok legmélyebb, legsötétebb zugaiban megbúvó élőlényekig. De arra késztet, hogy elgondolkodjunk azon, vajon változtatni tudnánk-e azon, hogyan használjuk ezt az anyagot, és ezáltal annak hatásán. Vannak olyan lehetséges felhasználási módok, amelyekre még nem gondoltunk? A jelenleg fejlesztés alatt álló új műanyag-emésztő baktériumok segíthetnek-e a műanyagnak visszatérni egy természetesebb életciklusba?

Nina Nomura 1993-ban született Tokióban, és 2021-ben végzett a Kuwasawa Design School Space Design Programján. Ugyanebben az évben megkapta a MIKIKO-díjat a SICF22 Spiral Aoyama rendezvényen. Munkáit a weboldalán és az Instagramon @_ninanomura követheted.

Forrás: www.dornob.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb