„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Az építész szakma evolúciója

“Mi alakítjuk az épületeinket, utána ők alakítanak minket.”Winston Churchill szavai ellenére az építészeket a kultúránk formálja, és a munkánk reagál rá. Mivel kultúránk fejlődik, az építészet gyakorlata is fejlődik. Ami az építészeti gyakorlatban “új”, az gyorsuló változáson ment keresztül, amely a 21. században robbanásszerűen felgyorsult, mert az új technológiák mindent megváltoztattak az ipari forradalom 200 évvel ezelőtti szintjén.

A máltai megalitikus templomokat tekintik az első tervezett épületeknek, amelyek több mint 5000 évvel ezelőtt épültek. Az épületek létrehozásának “Mesterépítő” módszere volt az épületek megalkotásának módja a következő 4800 évben. Egy központi figura irányította a középületek tervezését és építését. Ez az alkotási mód fejlesztette ki a tanoncképzés és a személyes könyvtárak összeállításának rendszerét az oktatás érdekében, és ez a “Mesterépítő” építészeti gyakorlat hozta létre az ókori egyiptomi, római és görög, ázsiai, gótikus, mezoamerikai és reneszánsz építészetet.

Az ipari forradalom teljesen megváltoztatta az emberiség életvitelét, és így az építészeti gyakorlatot is. 1819-ben a párizsi Ecole des Beaux-Arts-ban az építészeket formálisan kezdték el képezni, mint a sebészeket vagy a papokat. Ez az oktatási rendszer egy nyugati, fehér, férfiak által uralt világban működött, a jogosultaknak teljes hozzáférésük volt, majd ugyanez a demográfia bírálta el, publikálta és rendelte meg a terveket, amelyeket fizikailag azok építettek, akiket kizártak a rendszerből.

Az elmúlt 50 évben a dolgok megváltoztak az építészeti gyakorlatban, mert a kultúránk megváltozott. Ma már hagyományos bölcsesség, hogy a hagyományos “Design” diploma csak a központi pedagógia egy növekvő karrierirányzat konstellációjában. Kiderült, hogy a “művészetek anyjának” sok utóda lehet. Az építésmenedzsment, a terméktervezés, a díszlettervezés, a rajzfilmkészítés, a fal/tető specializáció, a fenntarthatóság, a rugalmasság és a megőrzés mind olyan karrierek, amelyek ma már az építészetből erednek. Az olyan weboldalak, mint az arch2o és az archipreneur leírják az építészek és az építészképzés felhasználási lehetőségeinek robbanásszerű növekedését, amelyek az épületek leírásának és kommunikációjának technológiai változásával alakultak ki.

Az “építész” alapvető szerepe kiszélesedett, és a projektek fejlesztőjévé vált. Az olyan hatalmas sikerű szakemberek, mint Jonathan Segal és Bruce Becker véget vetettek annak a követelménynek, hogy az építészeknek mecénásokkal kell rendelkezniük, a fiatalabb cégek, mint az F9 Productions pedig követik a tőke és a tervezés közötti közvetlen kapcsolatot.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Az épületek készítésének szervezeti modelljében bekövetkezett szerkezeti változáson túl, az elmúlt húsz év technológiai robbanásszerű változásai a kultúránkban azt jelenthetik, hogy az épületek szükségtelenné válhatnak az építészet létrehozásához. A Blockworks az “élmény-építészetet” úgy határozza meg, mint a forma és a tér megbecsülésének közvetlen kiterjesztését közvetlenül az agyba, anélkül, hogy a háromdimenziós világot az érzékszervek felfognák és feldolgoznák.

Ennek a robbanásszerű változásnak a nettó eredménye lehet a “Mesterépítő” gyakorlat unokájának – a “Starchitect”-nek – az építés központi varázslójának a vége. Az emberiség megalkotta a máltai megalitikus templomokat. Azóta az emberi tervezés az épület része, ahogy az emberi tervezés megteremtette a konyhát az élelmiszerekben és a ruházatban a couture-t. Ez a közös emberség a mesterséges intelligenciában lesz megtalálható, amely hozzáfér minden olyan eszközhöz, amelyet egykor egy művelt elit irányított. A mesterséges intelligencia segítségével a “gyakorlat” egyszerűen azt jelentheti, hogy “meghallgatjuk” a felhatalmazott emberségünket – lehetővé téve, hogy közös és kulturális értékeink jelen legyenek az építészetben – ahelyett, hogy az “Építőmester” vagy a “Csillagépész” értékeit követnénk.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb