„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Hírek

Lendületbe kerülhet az ingatlanpiac a forinthitelezés bővülésével

Az ingatlanpiaci ár- és forgalomesés elérte a mélypontját, és már a fellendülés jelei tapasztalhatók – derül ki az Otthon Centrum elemzéséből.

Ezt támasztja alá az új, forintalapú hitelkérelmek számának folyamatos növekedése is az OTP Banknál. Annak érdekében, hogy ebben a piaci környezetben nagyobb teret nyisson a lakáshitelek elérhetőségének, az OTP Bank szélesítette a hitelbírálat során figyelembe vehető jövedelmek körét.

Rekordmennyiségű eladatlan új, és piacon lévő használt lakás, jobb esetben 6-8 hónapos értékesítési idő és csökkenő, illetve stagnáló árak jellemzik az ingatlanpiacot. A vevők is alábbadtak igényeikből: kisebb lakással, alacsonyabb komfortfokozattal is beérik. Az eladók pedig, hogy értékesíteni tudják ingatlanukat, akár az irányár egyötödét is elengedik. Az árak elérték a mélypontjukat, így aki vásárolni akar, ne várjon tovább – hangsúlyozza Valkó Dávid, az Otthon Centrum vezető elemzője. A forgalom lassú emelkedésbe kezdett, egyre nagyobb a kereslet. Bár még mindig többségben vannak a készpénzes vevők a piacon, a forgalomnövekedést a banki hitelezés fokozatos újraindulása is erősen támogatja, elsősorban a forinthitelezés területén.

A hazai jegybanki alapkamat csökkenésével párhuzamosan mérséklődő forint hitelkamatszint már korábban a forinthitelezés felé tolta el az ingatlanvásárlások finanszírozását, a deviza alapú jelzáloghitelezésre vonatkozó kormányjavaslat pedig le is állítja a deviza alapú hitelezést. Az OTP Bank az egyik legnagyobb piaci szereplőként korábban is ösztönözte a forinthitelezést – mondta Illés Zoltán ügyvezető igazgató. Az új folyósítású forinthitelek vonatkozásában dinamikusan nőtt az idei év első felében az OTP Bank piaci részesedése, és meghaladta a 20 százalékot. A forinthitelt igénylők aránya – szerződés darabszám szerint – az év első hat hónapjának átlagában 83 százalékot tett ki, de a félév végére már 93 százalékra nőtt.

Az OTP Bank, alkalmazkodva az új piaci helyzethez, jelenleg 9 féle forint alapú lakáshitelt nyújt. A bank a hitellel lakáshoz jutás valamennyi alternatíváját kínálja, kombinálva a hitelt az OTP Csoport tagjainál elérhető egyéb finanszírozási lehetőségekkel, mint például a lakástakarék-pénztári megtakarítással, úgy, hogy az vállalható, előre kiszámítható terhelést jelentsen. A konstrukció legnagyobb előnye, hogy az állam a befizetett összegek után 30%-os, legfeljebb évi 72.000 Ft támogatást nyújt (EBKM: 1,5%, illetve 3%, EBKM állami támogatással 7,55-14,39%). További finanszírozási mód a lakáslízing is, amely szintén számos előnnyel bír: az új építésű ingatlanok esetén a finanszírozott összeg 25%-os áfarésze kamatmentes, valamint nincs felső korhatár, akár a maximális 35 éves futamidőre is kiegészítő biztosítás bevonása nélkül elérhető. Mindezek ellenére a teljes finanszírozásban a lízing aránya nem számottevő, egyelőre ugyanis a magyar fogyasztók preferálják, ha az ingatlan rögtön a tulajdonukba kerül.

A lakosság ingatlanhitelhez jutása érdekében az OTP Bank bővítette a hitelbírálat során figyelembe vehető jövedelmek körét is. A munkabér mellett, meghatározott igazolások esetén a bank figyelembe veszi például az ingatlan bérbeadásból, a saját vállalkozásból, osztalékból és egyéb megtakarításokból származó – például önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításból, életbiztosításból eredő – jövedelmeket is.

Az OTP Bank számára nem jártak jelentős változással a hitelezéshez kapcsolódó, márciusban és júniusban hatályba lépett korlátozások, hiszen a bank eddig is felelősen járt el a hitelbírálatnál – mondta Illés Zoltán.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Felelős pénzügyi szolgáltatóként a hitelintézet április végén 0,15 és 3 százalékpont közötti mértékben csökkentette a kamatokat a meglévő deviza alapú lakás- és jelzálog-, illetve fogyasztási hitel állományában. Az utóbbi időben tapasztalható forintgyengülés miatt pedig, június 1-jétől a lakás- és jelzálog típusú hitelek esetében a svájci frank alapú hiteleknél 0,75 százalékponttal, a japán jen alapú hiteleknél pedig 0,50 százalékponttal mérsékelte kamatait a bank,– tájékoztatott Illés Zoltán. Ezek a kamatcsökkentések egy 10 millió forint összegű 20 éves futamidejű svájci frank alapú lakáshitellel rendelkező háztartás számára például havonta több mint 8 000 forint megtakarítást eredményezhetnek.

Az árfolyamvolatilitással összefüggő kamatcsökkentést várhatóan az év végéig alkalmazza a hitelintézet, rendszeres felülvizsgálat mellett. A Magatartási Kódex egyik fő szorgalmazójaként az OTP Bank rendszeresen felülvizsgálja a meglévő hitelek kamatait, és amennyiben a forrásköltség alakulása lehetővé teszi, folytatja a kamatcsökkentést.

Az anyagi nehézséggel szembesülő ügyfelei problémáit az OTP Bank saját eszköztárával eredményesen kezelte. A bajba jutott adósok részére a hitelintézet – elsőként az országban, s még a válság kezdete előtt – Adósvédelmi Programot indított, amelyet nemcsak a devizahiteleseknél, hanem a forintban eladósodottaknál is alkalmaz. Az emberek ugyanis nemcsak a forint gyengülése miatt megnövekedett törlesztőrészletekkel szembesültek, hanem a munkaerőpiac és a jövedelmi viszonyok megváltozásával is – emelte ki Illés Zoltán.

Az Adósvédelmi Program keretében lehetőség van többek között a futamidő meghosszabbítására vagy a törlesztőrészlet átmeneti mérséklésére, ez utóbbit többször is igénybe lehet venni. De megoldást jelenthet az állami készfizető kezességvállalás melletti áthidaló kölcsön is, amelynél két évig csökkentett a részletfizetés. Az OTP Bank 2010 márciusától vállalta, hogy a programban részt vevő ügyfelei törlesztőrészleteit csak fokozatosan emeli.

2009 júniusától összesen csaknem 50 ezer ügyfelének segített az OTP Bank törlesztési problémái megoldásában. Ez azt mutatja, hogy 2009-ben Magyarországon az OTP Bank volt a legaktívabb az ügyfelek számára áthidaló megoldások nyújtásában, amelynek eredményeként 2009-ben a hitelintézet elnyerte a MasterCard rangos versenyén az „A válságot legjobban kezelő bank” elismerést.

A meglévő ügyfelek kiszolgálása és a hitelportfolió kezelése mellett a bank stratégiai célja, hogy a változó piaci és szabályozói környezetben tovább növelje a forintban nyújtott jelzáloghiteleinek volumenét, megerősítve a lakáshitelezési üzletágban piacvezető pozícióját.
Forrás: LogPortálKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb