„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Építési tanácsadás

Lakást vagy házat vegyek, újat vagy használtat?

Magyarországon szinte a világon egyedülálló módon 80 % fölött van a saját tulajdonú ingatlanok aránya, míg máshol ez 20-40 % között váltakozik.

Talán kulturális, vagy történelmi örökség a saját kuckó megszerzése, de majdnem mindenki efelé törekszik, nagyon elenyésző az aki nem pénzkidobásnak érzi a bérlakásra kifizetett pénzt.
A családi társadalmi elvárás miatt mindenki hamar elkezd gondolkodni a saját ingatlan megvásárlásában, és rögtön felmerül a kérdés, hogy milyet is vegyek.

Olcsót és kicsit, amit majd ha jön a gyerek el lehet cserélni? Vagy egyből nagyot, mert ha majd jön a gyerek ne kelljen cserélni? Városban? Vidéken? Úja vagy használtat?

A lakásvásárlás első lépcsője az anyagi háttér. Mekkora az -az összeg rendelkezésre áll és havonta mekkora törlesztő részlet fér még bele a családi költségvetésbe. Számolni kell a lakás, ház rezsijével, lakásbiztosítással, helyi adókkal, célszerű életbiztosítást is kötni, hiszen ha bármi történik, ne veszítsük el a tulajdonunkat.
Számoljuk ki a havi szükséglet összegét, azaz az étel, ruha, autó, telefon, iskola, bérlet, esetleg cigaretta, utazások költségeit, és a rezsivel összeadva ez és a családi teljes bevétel különbsége határozza meg a célszerű havi törlesztő nagyságát.
A különféle hitelintézeteknél kb 8500 Ft-11, 000/hó/millió forintért lehet kölcsönhöz jutni, azaz egy 10 milliós hitelnél kb 85, 000-110, 000 ft/hó törlesztővel lehet számolni forint alapon.

Ha mindezeket végigszámoltuk elég pontosan be tudjuk határolni a lehetőségeinket, és meg tudjuk határozni azt, hogy az adott körülmények milyen lehetőséghez elegendőek.
10-15 milliós lehetőség esetén Budapesten csak panel, vagy régi építésű társasház jöhet szóba, hiszen a fővárosi kertes ingatlanok ilyen áron nem igen elérhetőek, legfeljebb a peremkerületekben.
Az agglomerációban viszont régi építésű paraszt vagy családi házak, vagy sorházak is elérhetőek ezen az áron, viszont adott esetben többet kell utazni a munkahelyre, vagy akár egy nagyobb bevásárláshoz..
Fontos a családi igényeket és lehetőségeket is figyelembe venni. Egy kert nagyon csábító, de törődést igényel, locsolást, fűnyírást, gondozást, amely már 200 négyzetméteres zöldterület esetén is heti 2-4 óra elfoglaltságot ad. Viszont a gyerekeknek van szabad terül játszani nem kell aggódni értük.
A panellakások esetében az ár olcsóbb, de nincs zöld terület, van közös költség, „távhő”, de a munkába járás, bevásárlás gyors lehet a kis távolságok miatt.
Vidéken persze az ingatlanok árai ennél olcsóbbak, de a nagyváros, kisváros, falu közötti árkülönbség ott is érzékelhető és a fenti gondolatmenet ott is alkalmazható.
Nagyon fontos figyelembe venni az ingatlanvásárlás költségeit is, ami összetevődhet ingatlanközvetítő díjából, ügyvédi költségből, hitelfelvétel költségéből, földhivatali költségekből valamint használt ingatlan esetén az illetékből.
Összesen ezek a járulékos költségek elérhetik a 6-700.000 Ft-ot is, azaz a vásárlási költségvetésbe mindenképpen számolni kell velük.
Ha minden szempontot figyelembe vettünk, kialakult a költségkeret, megtaláltuk a kerethez megfelelő lehetőségeket, akkor joggal bízhatunk abban, hogy álmaink megvalósításával valóban több öröm lesz az osztályrészünk, nem pedig a túlzott eladósodás okozta ellehetetlenülés.

Egy használt lakás mindig magával hordozza azt a problémát, hogy nem akkora, nem olyan, nem úgy van az elrendezése és nem olyan jól hőszigetelt, mint egy új energiatakarékos otthon.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Mindenképpen ajánlott lakásvásárlás vagy házvásárlás előtt megnézni, hogy mivel járunk jobban. Egy régi házzal, melyet fel kell újítani, esetleg átépíteni az igényeinknek megfelelően, vagy egy energiatakarékos újépítésű családi házzal, melyet a saját álmaink alapján építünk fel.

Egy 100 nm-es családi ház építési költsége 18-22 millió forint között van áfásan, alapozással együtt a műszaki tartalom és a technológia függvényében. Ehhez kell a telek árát hozzászámolni. Budapesten vagy a környezetében ez lehet hasonló összeg, ami 40-45 milliós összköltséget jelenthet.
Ha egy 100nm-es családi házat a megyeszékhelyeinktől 10-20 km-re építjük fel, akkor akár 30 millió forintból megoldhatjuk a családi ház építésünket telekárral együtt.
Ennyi pénzért pedig nagyon nehéz nekünk tetsző meglévő házat vásárolni, melynek a hőszigetelése és a kül-beltartalma is megfelel számunkra.

Gyakran találkozunk olyan ügyfelekkel, akik vásároltak egy vidéki családi házat, de az 15 éve épült. Egy ilyen lakás ablakcseréje, hőszigetelt vakolása, gépészeti felújítása elérheti az 4-5 millió forintos költséget. Ebben az esetben még nem nyúltunk a tetőhöz, vagy a burkolatokhoz és a belső falakat sem helyeztük át.Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb