„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Hírek

Lakásépítések és a Széchenyi Terv

A kormány által ma nyilvánosságra hozott, az új Széchenyi Tervet bemutató vitairat 7 kitörési pontot és ehhez társítva 7 programcsoportot jelöl meg a következő egy évtized fejlesztéspolitikájában, melyből az egyik az “Otthonteremtés és lakásprogram” címet viseli.

Röviden összefoglaljuk, hogy milyen lakáspolitikai célokat fogalmazott meg a tanulmányban a kormány

  1. A kormány szerint a lakásállomány folyamatos megújítása érdekében évi 40-50 ezer új lakás építése lenne indokolt. A jelenlegi 15-17 ezres számot a kormány úgy emelné fokozatosan, hogy három éven belül meghaladja a 40 ezres szintet.
  2. Otthonteremtési tanácsadó testületet célszerű szervezni.
  3. A lakáscélú takarékoskodást növelni kell (összegben és mennyiségben is).
  4. Elengedhetetlen a minőségi, energiatakarékos építés: a fajlagos energia-felhasználás évi 120 kWóra/nm-re történő csökkentése 5 éven belül.
  5. Az első lakás megszerzésének állami elősegítése.
  6. A szociális bérlakásépítés elindítása Magyarországon.
  7. A panellakások felújítására komplex program készítése.
  8. Idősek otthonának létesítése.

A fenti pontok által meghatározott lakáspolitika költségvetési vonzatáról a tanulmány leírja, hogy a lakásügynek évente hozzávetőleg 375 milliárd forintnyi költségvetési forrásra lenne szüksége.

A támogatás indoka lehet az európai életminőség megteremtése, az energiatakarékosság, környezetvédelem, vállalkozásfejlesztés, munkahelyek megtartása, valamint szociális szempontok is.

A jelenlegi jogszabályok szerint sem bérlakás,  pedig tulajdonszerzési támogatás nincs érvényben.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A tanulmány szerzői a következő években évi 5-10 ezer bérlakás építését tartja kívánatosnak, amit többek között azzal indokol, hogy Európában Magyarországon a legalacsonyabb a bérlakások aránya.

Állami garanciát adnának a lakáshitelekre

Az állami támogatások mellett a Széchenyi Tervről szóló vitairat adókedvezményekkel is segítené a lakásfelújításokat, házépítéseket és a tulajdonszerzést. Mindezt szja adójóváíráson keresztül képzelné el a kormány. Az szja kedvezmény az egyszeri lakásvételhez, építéshez kapcsolódó, de több éven át igénybe vehető kedvezmény lenne. A tanulmány szerint ezért felmerül, hogy azt lehet a lakáshitel törlesztésekhez kapcsolni, de felmerül, hogy a hitel felvétele nélkül is lehessen adójóváírásban részesülni.
Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Egy hozzászólás

  1. üdvözlöm én azt szeretném kérdezni hogy a szocpolt igénybe vehetem-e,ebben az évben ugyan is belefogtunk építkezni csak félbe maradt ahogy megszüntették 2009-ben.a szocpolt.Ebben az évben szeretnénk befejezni mert nagy szükségünk lenne rá .3-gyermekem van, két szobás házban élünk, szükségünk lenne az épülendő lakásra ha be tudnánk fejezni.Kérem írjon vissza hogy meg kaphatjuk-e a támogatást mert szükségünk lenne rá.Előre is köszönöm tisztelettel BERKINÉ BARI ÉVA.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb