„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Lakberendezés és stílus

Lágy hengerek: egyetlen egyszerű formával kezdődik minden darab ebben a bútorkollekcióban

Egy egész bútorkollekció esetében egyetlen formához ragaszkodni talán korlátozóan hangozhat, de Ara Thorose valahogy mégis képes gyakorlatilag végtelen lehetőségeket kitalálni. Minden egy hengerrel kezdődik – egy felvázolt vonal háromdimenziós értelmezésével. Lágy és rugalmas fizikai formaként ábrázolva ez az alapja a folyékony és kifejező formáknak, amelyek egyszerre strukturálisak és testet átfogóak. A Los Angelesben született örmény-amerikai tervező, Thorose lágy árnyalatokkal burkolja be, és olyan bútorokká formálja, amelyek első pillantásra nem kifejezetten hasonlítanak bútorokra, ugyanakkor esztétikájuk mellett nagyon is funkcionálisak.

A találóan “Soft Cylinders” – azaz Lágy Hengerek névre keresztelt sorozatban acélból és habszivacsból készült, gyapjúval és selyemmel kárpitozott székek, zsámolyok. és asztalok találhatók. A tervező azt szerette volna, hogy a kollekció szoborszerűnek, mégis organikusnak és támogatónak tűnjön, mint egy meleg ölelés. Formáikat szögletes vonalakként képzeli el, amelyek áthaladnak azokon az arányokon, amelyeket egy hagyományosabb bútordarab foglalna el. Egy szögletes karosszék helyett például egyetlen hengeres vonal görbül önmagát körül az adott térben.

A tervező elmondása szerint feltette magának a kérdést: “Mi a leghatékonyabb módja annak, hogy egy hengerből szék legyen?”. Talán a legtöbben azt mondanák, hogy a válasz egyszerű: egyetlen függőleges henger, elég széles ahhoz, hogy ülni lehessen rajta. De ez unalmas lenne. Thorose megoldása ennél sokkal költőibb, és minden bizonnyal szórakoztatóbb látványt nyújt. Hogy valóban kényelmesnek találja-e, az talán egy másik történet.

“Lényegében veszek egy vonalat, és felforgatom” – mondta Thorose a Surface magazinnak. “Ez az anyag, a forma és a mozgás – a mechanikus mozgás érzése a test mozgásával szemben – felfedezésének eredménye. Egy CNC-stílusú mozgással kezdtem, hagytam, hogy furcsa lantba csússzon, majd visszahúztam. Van egy belégzés-kilégzés az irányítás, az elengedés, majd az irányítás. A mechanika halott precizitása kontextust teremt a pontatlanságnak, hogy élőnek érezzük.”

Hozzáteszi: “Minden egyes formára úgy gondolok, mint egy testbeszéddel írt mondatra. Ez egy formába öntött koreográfia. Olyan hengereket használok, amelyek körülbelül egy felnőtt emberi comb kerületének felelnek meg, így a formáknak van valami szimpatikus, de mégis absztrakt jellege”.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Thorose a saját combját mérte meg, hogy kitalálja az alapformát. Az acélcsövek stabilan tartják a formákat, a poliuretánhab pedig szinte húsos érzetet ad nekik. A Soft Cylinders ULU kollekción belül a selyemmel kárpitozott formáknak enyhe csillogása van, amely megragadja a fényt, míg a gyapjúval borítottak texturálisnak és masszívnak érződnek. A koncepció további változatai közé tartozik a BOYD Works, egy 2022-es kollekció, amely latexből, PVC-gumiból, üvegből és neoprénből készült, és amely élesebb megjelenést biztosít. A BOYD ebben az esetben a “test” anagrammája.

A hullámos NUN székek (zöld és fekete) minimálisan padszerű ülőlapot és egy kissé magasabb ívű hátulját, hogy a farokcsontot egyenes helyzetben ültessék. Az UN egy átlátszó arany “bútortípusú tárgy”, amely ottománként vagy zsámolyként funkcionál, és öregített ipari gumicsőből készült. A szürke és lila 5M székek egy hajlítóhenger négy mozdulatából állnak, az ULU XT1 asztal pedig fekete neoprén ívekkel rendelkezik, amelyek egy üvegdoboz felületét támasztják alá.

A BOYD Works kollekciót nemrégiben a NADA NY kiállításon mutatta be Carvalho Park. Az árakért kapcsolatba kell lépned a tervezővel.

Forrás: www.dornob.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb