„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Kustaa Saksi élénk, túlméretezett kárpitokat készít a “valóság és illúzió” felfedezésére

Kustaa Saksi multidiszciplináris tervező a Helsinki Design Múzeumban bemutatta az In the Borderlands jacquard textil-kiállítását, amelyen mesterséges intelligencia-szoftverek által generált díszletek láthatók.

Saksi nagyméretű textíliáit a művészetet és a designt egyaránt magában foglaló tárgyaknak a mennyezetre akasztották, és a helsinki Design Múzeum galériájának különböző helyiségeiben helyezték el.

Darabjai elkészítéséhez a tervező jacquard szövést alkalmaz – egy 1804-ben feltalált technikát, ahol a mintákat fonallal szövőszékkel szőik, hogy textíliát készítsenek, ahelyett, hogy nyomtatnák, hímeznék vagy bélyegeznék a szövetre.

Az Ideal Fall két nagyméretű kárpitból álló sorozat, világos és absztrakt formákkal, amelyek vízesés- és növénystílusú formákat ábrázolnak.

Saksi mesterséges intelligencia szoftverrel alkotta meg a textilek színpompás duóját, amelyet olyan képek generálására utasított, amelyek a természet “ideális” jeleneteit ábrázolják. A tervező ezután kiválasztotta kedvenc javaslatait, és a képeket ösztönzőleg használta a kárpitok mintáihoz.

“A kiállítás a valóság és az illúzió közötti pillanatokat tárja fel, amelyek Saksi számos munkájának kiindulópontját jelentik” – közölte a Design Múzeum.

A Migraine Metamorphoses egy másik, hasonlóan merész dizájnnal rendelkező textilsorozat, amelyet Saksi a migrén különböző fázisaira – heves fejfájásokra – utalva alkotott meg, amelyektől a tervező hét éves kora óta szenved.

A múzeum szerint a textíliák puha textúrája „enyhíti a fájdalmas témát”.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A gyakran az álmok és a képzelet határai által inspirált Saksi első gobelinsorozata szintén a Design Múzeumban volt látható. Saksi 2013 óta a holland TextileLab stúdióval együttműködve készíti darabjait.

A Monsters and Dreams alkotást feltűnő minták jellemzik, amelyek a tervező egyik családtagja által tapasztalt hallucinációkból merítenek. Ezeket a textíliákat egy sötétkék falú szoba mennyezetére terítették vagy akasztották fel, amelyeket a darabok drámai témájának kiemelésére festettek.

A múzeum tájékoztatása szerint a galériában a textíliákat szabályozott világítási fokozatokkal világították meg, hogy megőrizzék megjelenésüket.

A kiállítás október 15-ig tekinthető meg a múzeum 150. évfordulós programjának részeként.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb