„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Kültéri konyhák: rövid történetük és 15 aktuális példa

Az északi féltekén egyre melegebb az időjárás, és a hőmérséklet emelkedésével együtt sokunknak sürgősen szüksége van arra, hogy minél több időt töltsünk a szabadban. Míg a különféle szabadtéri tevékenységek magukkal hozzák a teljesítés és a kikapcsolódás érzését, egy különösen ötvözi a szabadidő, a kényeztetés és a közösség érzését: a szabadtéri főzés. De hogyan kezdődött ez a hagyomány? És mivé fejlődött?

A szabadtéri főzés szokása egészen 2 millió évre nyúlik vissza – még a Homo sapiens előttre -, amikor az emberek először kezdték használni a tüzet az ételek elkészítéséhez és a közös összejövetelekhez. Míg sok ilyen ősi főzőhely a vadonban volt, őseink lassan, de biztosan védettebb területekre, például barlangokba költöztek, hogy megelőzzék a futótüzeket és minimalizálják az állatok támadásának kockázatát.

Ezekből az egyszerű szabadtéri lángokból már i. e. 2300-ban felfedezett, bonyolultabb grillezőket fejlesztettek ki, amelyek további főzési infrastruktúrát biztosítottak. A középkorban jöttek létre a fém üstök, amelyekből aztán a 18. század végi nyári konyhák fejlődtek ki, amelyek megakadályozták, hogy a légkondicionáló berendezések és a kályhák megjelenése előtt további hőség gyűljön fel a lakásban. Ugorjunk előre napjainkba, és a kortárs konyhai előkertek bizonyítják, hogy a szabadtéri étkezési építészet még drámaibb fejlődésen ment keresztül az évek során.

Annak illusztrálására, hogy a különböző kültéri konyhai iterációk variációi ma is használatban vannak, vetünk egy pillantást 15 aktuális példára az ArchDaily adatbázisából.

Kezdjük egyszerűen: ha az építési tervek nem teszik lehetővé a bonyolult átalakítást, vagy a lakók nagyobb rugalmasságot szeretnének, a moduláris konyhák és grillezők gyors és költségkímélő lehetőséget jelentenek a szabadtéri étkezőtermi tervezés szintre emelésére. A konyhaelemek hozzáadása egy kijelölt kültéri területhez gyorsan megnyithatja a kert, az erkély vagy a tető titkos sarkait a szórakoztatáshoz, és utalhat a korai idők rögtönzött főzési stílusára. De bár a főzés helye rugalmas egységekkel vagy hordozható grillekkel változtatható, a háztól való távolság még mindig fontos tényező, amelyet a hűtés és az edények korában is figyelembe kell venni.

Azok számára, akik egyáltalán nem szeretnének gyalogolni, egy beltéri-kültéri konyhai megoldás a megoldás. Az olyan területeken megvalósuló projektekhez ideálisak, ahol nem egész évben meleg az időjárás, a széles ablakpaneleken keresztül zökkenőmentesen a kültéri bővítménybe átmenő konyhák kihasználhatják a ház természetes tetővonalát fedésként, és télen könnyen magukra hagyhatók. Egy másik lehetőség, amely teljesen minimalizálja az építkezést és alacsonyan tartja a költségeket: az átjáró- vagy tolóablak. Ez ugyan kiküszöböli a formálisabb kültéri konyhai elemet, de könnyű hozzáférést tesz lehetővé kívülről, és drámaian lerövidíti a távolságokat.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Hasonlóan zökkenőmentes, de sokkal bonyolultabb: a konyha vízszintes meghosszabbítása a beltéri és kültéri tereket elválasztó választóvonalon túl. Ez a technika nem csak a felületet és az előkészítő területeket növeli jelentősen, hanem egy olyan vizuális ünnepet is kínál, amely megőrzi a világos tervezési vonalakat. Míg a konyha beltéri anyagainak és munkalapjainak folytatása olyan lehetőség, amely tovább őrzi a tervezési nyelvet, az alábbi néhány projekt bizonyítja, hogy a kettő közötti egyértelmű törés még gazdagabb építészeti élményt nyújthat. Az olyan anyagok, mint a rozsdamentes acél, a porcelán vagy a tégla robusztussága és időjárásálló jellege egy másik érv amellett, hogy a lineáris bővítményt az egyedi környezethez igazítsák.

A legkifinomultabb megoldás: fedett konyhai előtetők, amelyek nagyszabású vacsorapartik és laza villásreggelik helyszínéül egyaránt szolgálnak. Hűtőszekrénnyel, tűzhelyekkel és kültéri világítással felszerelve, valamint a helyi víz- és áramellátáshoz csatlakoztatva ezek a bevallottan drága opciók nem hagynak kívánnivalót maguk után, és önálló oázist teremtenek. Mivel lényegében a választott beltéri dizájn egy kísérletezőbb do-overét kínálják, sok kültéri konyha olyan színpompákkal vagy tárolási alternatívákkal játszik, amelyek zárt társaik esetében nem biztos, hogy lehetségesek – vagy kívánatosak – lettek volna. A világos hátsó csempék vagy a fatüzelésű főzőállomások nyitott tárolása kiváló példák a megnövekedett dizájnfaktorra, amint a dolgokat kiviszik a szabadba.

Forrás: www.archdaily.com



Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb