„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

A cseh pavilon a 2023-as Velencei Építészeti Biennálén a bizonytalan munkakörülmények problémájával foglalkozik

A Cseh Köztársaság Nemzeti Pavilonja a 18. Velencei Építészeti Biennále nemzetközi építészeti kiállításon mutatja be “Az iroda a bizonytalan jövőért” című kiállítást.

A kiállítás az építész szakma és különösen a fiatal szakemberek előtt álló aktuális, sürgető problémákat vizsgálja a kiinduló kérdés feltevésével: “Hogyan tervezhetnek az építészek egy jobb világot, ha ők maguk is egy mérgező munkarendszerben dolgoznak?”.

A pavilon Helena Huber-Doudová megrendelésére készült, és a kiállítók Eliška Havla Pomyjová, David Neuhäusl és Jan Netušil munkáit mutatja be. Mivel a Giardini della Biennale cseh és szlovák pavilonja felújítás alatt áll, Csehország kivételesen az Artiglierie szekcióban található Arsenale-t használja kiállítótérként. A Giardiniben található cseh és szlovák pavilon csak digitális központként fogja kiegészíteni a fő bemutatót.

A kiállítás témája a “Fiatal építészek munkakörülményei” című kutatási jelentésen alapul, amely 2020-ban arra a következtetésre jutott, hogy a fiatal szakemberek közel 50%-a szabadúszóként dolgozik egyetlen vállalkozónak, olyan foglalkoztatási juttatások nélkül, mint az egészségbiztosítás vagy a társadalombiztosítás. A magas arány más problémás mutatókkal is együtt jár: a fiatal építészek 62%-a túlórázik, beleértve a rendszeres vagy alkalmi hétvégi munkát is, 32%-uk pedig nem rendelkezik rendszeres vagy állandó jövedelemmel.

A tényleges kiállítás két részre oszlik. A “The Factory” a szakma status quóját mutatja be, egy szegmentált termelési tér, ahol a munkaállomások és a fehér monitorok egy oltárkompozíciót sugallnak, a feladatok és a hierarchiák világosan meghatározottak. Egy adatokból és diagramokból álló animált infografika célja, hogy bemutassa a fiatal építészek összetett munkakörülményeit a Cseh Köztársaságban.

A második rész a “Laboratory”, egy kísérleti tér, ahol az építészek spekulatív és kollektív újraértelmezést adhatnak a tudományágnak. A kiállítás szerzői, Eliška Havla Pomyjová építész, facilitátor és kutató, David Neuhäusl építész és Jan Netušil mozgástervező és professzor, a kiállítás interaktív installációin keresztül a jelenlegi állapotok egyszerű bemutatásán túlmutató, új megoldásokat keresnek.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Az építészeket a szakma hivatásának szellemében nevelik, a lendületet, hogy a világot egyetlen kreatív zseniális cselekedettel átalakítsák. De hogyan változtathatnánk meg a világot, ha nem tudunk tisztességes munkakörülményeket biztosítani magunknak?

Az Office for a Non-Precarious Future egy kiállítási projekt, amely metaforikusan egy gyár és egy laboratórium formáját ölti. A Factory, mint disztópikus környezet, a szakma negatív status quóját tükrözi. A Laboratory kritikai elemzést, eszközöket és a legjobb gyakorlatok példáit kínálja. A kiállítás látogatói és 10 lakos számára kialakított work-in-progress térként együttműködést, beszélgetést és spekulációt kínál az építész szakma nem bizonytalan jövőjéről.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb