„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Hírek

Közel 100 milliárdos kár a mezőgazdasában és az épületekben

A Magyar Agrárkamara szerint mintegy 100 milliárd forintos kárt okozott a szélsőséges időjárás a mezőgazdaságban. A belvízzel borított terület nagysága országosan már eléri a 180 ezer hektárt.
Mindemellett sajnos több ezer épület vált lakhatatlanná országunkban.

Az őszi búza és a káposztarepce vetésterületének 5 százaléka víz alatt áll. A napraforgónál ez az arány 3,5 százalékos. Jelentős lesz az őszi kalászosok terméskiesése azokon a területeken is, ahol ugyan nem állnak tartós vízborítás alatt a növények, de a gazdák nem tudják elvégezni az ilyenkor szükséges növényvédelmi munkálatokat, mivel a talaj járhatatlan. A még vetetlen területek közül idén 110 ezer hektáron már biztosan nem terem semmi, ugyancsak a víz miatt. Milliárdos kár érte az erdőterületeket is.

Katasztrófa időjárás képek 2010

A mai napon 20 perc alatt harminc milliméter eső esett Csongrád megyében, Békés megyében többen kórházba kerültek, lovak pusztultak el a viharban, háztetőket tépett le a szél. Hatalmas eső zúdult Szegedre és környékére, a nagy mennyiségű csapadékot borsó nagyságú jég kísérte.

Óriási vihar csapott le ma délután Mezőhegyesre és a környező településekre. A hatalmas széllel és jégesővel érkező vihar akkor csapott le a városra, amikor éppen egy fesztivált rendeztek – közölte a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyelete.
Simonka György (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője a helyszínről elmondta az MTI-nek, hogy ilyen pusztítást még nem látott. Egész utcákon szakította le a szél a tetőket, kidőltek a fák, és a patinás platánokon alig maradt levél.

A vihar következtében legalább tíz ember megsérült, többüket a mentők vitték el. A környező többszintes házak ablakait betörte a jég, sőt két órával a vihar után helyenként még mindig 15-20 centiméter jég borította az utcákat. Több ló is elpusztult, a helyi ménes egy része szétszaladt. A képviselő már felvette a kapcsolatot az illetékes minisztériummal, hogy nyilvánítsák katasztrófa sújtotta térséggé a várost. Simonka György kezdeményezni fogja azt is, hogy az uniós vis maior alapot nyissák meg a város megsegítése érdekében.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A hatalmas széllel és jégesővel érkező vihar teljesen elpusztította a térség legnagyobb mezőgazdasági nagyüzemében a termését, a kár 100 százalékos. A vihar annyira kipusztította a növényeket, hogy még azt sem lehet felismerni, hogy egykor milyen magot vetettek el. A helyi Ménesbirtok Zrt. 8.000 hektáron gazdálkodik, s ebből több mint ötezer hektár egybefüggő és öntözött terület. A vihar azonban még az öntöző berendezéseket is tönkre tette. A keletkezett kárt milliárd forintnál is nagyobbra becsülte.

Csanádi István, a város független polgármestere az MTI-vel azt közölte, hogy becslése szerint a városban a kár értéke több száz millió forint. A vihar leszakította az elektromos vezetékeket, így nincs áram és akadozik a telefonszolgáltatás is. A legsürgősebb feladatnak a tetők lefóliázását nevezte a polgármester, mert, mint mondta, újabb viharfellegek gyűlnek az égen. “Sajnos a településen nincs erre alkalmas fólia, ezért Orosházáról próbálunk szerezni” – tette hozzá.

Két út nehezen járható, egy településen házakat öntött el a lezúduló víz a kora délutáni felhőszakadás után Tamási térségében – közölte a katasztrófavédelem. Az Ozora és Pincehely, illetve a Nagykónyi és Értény közti úton vízátfolyás nehezíti a közlekedést – mondta Szilasi Lajos, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Értényben három lakóházat homokzsákokkal védenek a szántóföldekről lezúduló víztől, Ozorán megrepedt egy házak felett húzódó löszfal, Cecénél a vasúti átjárók fényjelző készülékei hibásodtak meg. A katasztrófavédelem közlése szerint a térségben pénteken kora délután 80 milliméternyi eső esett.Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb