„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Lakberendezés és stílus

Befejezetlen megjelenés a költségvetési korlátok és az anyagok csökkentésére irányulva

A torontói Workshop Architecture Inc stúdió egy előregyártott otthont hozott létre Ontarióban, melynek szerkezete szabadon látható, a belső térben kékre festett elemekkel.

A Tinyben található, találóan elnevezett Unfinished House egy 130 négyzetméteres, két hálószobás, két fürdőszobás otthon, amely további rugalmas terekkel rendelkezik, amelyek a látogatók számára szálláshelyként is szolgálnak.

A belső térben a befejezetlen megjelenés a költségvetési korlátok és az anyagok csökkentésére irányuló törekvés eredménye, hogy “kényelmet, tartósságot és alacsony energiafelhasználást” érjenek el.

“A ház nyersnek és befejezetlennek tűnik” – mondta a Workshop Architecture Inc. “A befejezetlen ház elnevezés az esztétikai hozzáállásra, az anyagcsökkentés megközelítésére és a költségvetés visszafogására utal, amely a tervezés egyes részeit befejezetlenül hagyja.”

A ház két házaspárnak készült, az egyik egy saját bejárattal, fürdőszobával és konyhasarokkal rendelkező sógorlakosztályban, amely egy kobaltkék tolóajtóval elzárható a többi helyiségtől. A verandát és a félemeletet úgy tervezték, hogy hálószobává alakítható legyen a látogató barátok és családtagok számára.

A főbejárat egy kis vályogszobába vezet, amelynek két oldalán található az elsődleges hálószoba, egy fürdőszoba és egy mosókonyha. A teret körülvevő két lépcső lefelé vezet a fő lakótérbe és fel a félemeletre. A lakótér hosszú és lineáris, a távolabbi falba integrált világoskék konyhával és a vele szemben lévő lakótérrel, a végén pedig a verandával.

A tolóajtó az apóslakosztály konyhasarokába és fürdőszobájába vezet, amelyeket fehér és kék csempével burkoltak, ugyanilyen kék szekrényekkel és fugával. Az emeleten a félemelet egy otthoni irodát és egy dolgozószobát tartalmaz, amely extra alvóhelyként használható, míg a közműveket, például a belső hőszivattyút a hátsó fal mentén rejtették el.

A Webnet drótkötelet korlátként vagy védőfalként használták, hogy maximalizálják a fényt és a szellőzést az egész térben. Ez egy tengeri utalás, mivel a stúdiót a vidéki Ontario vidékének népi építészete inspirálta a ház tervezéséhez, anyaghasználatához és színválasztásához, amely szezonális és állandó tengerparti házak és farmok keverékét tartalmazza.

A Workshop Architecture úgy optimalizálta a házat, hogy 90 százalékkal csökkentse az üvegházhatású gázok felhasználását. A falakat a helyszínen kívül előre gyártották, és a szigetelést kívül, vagyis a párazáró túloldalán építették be, mint a legtöbb házban, ami azt jelentette, hogy a belső falszerkezetet szabadon lehetett hagyni, így nem volt szükség belső burkolatra.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

“Mivel a szigetelés kívül van, a douglas fenyő rétegelt lemez és fenyőfa keretezés a belső térben szabadon marad a vizuális érdekesség és a kis tároló polcok miatt, William Turnbull Jr. Sea Ranch-i Hine-háza ihlette”.  – mondta a stúdió. 

A háromrétegű üvegezésű fenyő- és alumínium borítású ablakokat mélyen a falakba helyezték, hogy olyan párkányokat hozzanak létre, amelyek ülőhelyként, íróasztalként és pultként is funkcionálhatnak. Az ablakokat úgy helyezték el, hogy keresztszellőzést hozzanak létre, a szomszédok felé néző oldalakon pedig kisebb, négyzet alakú ablakokkal növelik a magánéletet.

A stúdió a betonfelhasználást is korlátozta a pince kiiktatásával, ehelyett úgy döntöttek, hogy a házat sekély alapra és betonlapra fektetik, amelyet aztán a belső térben szabadon hagytak, hogy elkerüljék a további padlóburkolatok használatát. A tetőfödém alját, a fakeretet, a külső keretezést és a fehér burkolatot szintén szabadon hagyták.

A ház hőszivattyúval, LED-es lámpákkal és egy energia-visszanyerő ventilátorral működik a nedvességszabályozáshoz, és “nagyon kevés áramot” használ, nincs gázcsatlakozás. A házba beépítették a melegvíz- és villamosenergia-ellátást biztosító napenergia-infrastruktúrát a későbbi kiépítéshez, “amikor a tulajdonos költségvetése lehetővé teszi”.

A hálószobákban, a nappaliban és a verandán mennyezeti ventilátorokat is felszereltek, hogy télen lefelé mozdítsák a meleg levegőt, nyáron pedig segítsenek a hőség és a páratartalom mérséklésében.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb