„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Építőipari lexikon

Komód

A komód eredetileg a nappaliba szánt, alacsony fiókos szekrény volt, mely a XVII. század közepén terjedt el, s a XVIII. században tett szert nagy népszerűségre. Neve a francia commode, azaz kényelmes vagy kényelmesen szóból származik, hiszen a nehezen kezelhető ládát váltotta fel. Bár antik domborműveken is ábrázolják, feltalálását Ch. Boulle nevéhez kötik, aki az első példányt XIV. Lajosnak készítette, s érdekes módon egy egyiptomi szarkofágról mintázta. A fiókok ekkor még egymás mellett helyezkedtek el, s XV. Lajos idején terjedt el az a típus, melyben egymás fölé helyezték el a fiókokat. E magas komódot chiffonière-nek, azaz ócska rongynak nevezték, de biztosak lehetünk benne, hogy a francia udvarhölgyek nem ilyesmit tároltak benne. A sifonér szó egyébként Magyarországon is elterjedt, ahogy a német Schublade, azaz sublót szót is használjuk a komódra. A XIX. századtól kezdve a komódot főleg hálószobabútorként tartjuk számon.

A komód elsődleges funkciója a tárolás, s számos dolog elrejtésére alkalmas: tehetünk bele fehérneműt, ruhát, ékszert, ágyneműt, iratokat, sőt még tévékészüléket is. Ebből a felsorolásból is látható, hogy a komód manapság éppúgy elhelyezhető a hálóban, mint a gyerekszobában, a nappaliban, az előszobában, vagy az étkezőben.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb