„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Környezetvédelem, energiatakarékosság

Kvótakereskedés engedélyhez kötve

A kvótakereskedés hatósági engedélyhez kötését javasolja a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) a témáról készült jelentésben, amelyet a tárca honlapján hoztak ma nyilvánosságra.

A jelentést a minisztérium az Országgyűlés Költségvetési, Pénzügyi és Számvevőszéki Bizottságának 2010. március 22-i ülésén elhangzottak alapján készítette az EU ETS-ben egyszer már elszámolt kiotói kvóták (úgynevezett CER egységek) értékesítésével kapcsolatban. A javaslatok között szerepel annak megvizsgálása, hogyan alkalmazhatóak a büntetőjog eszközei, ha adathalászattal – hamis e-mailekkel történő adatszerzéssel – próbálnak kiotói egységeket “visszaadni”, értékesíteni.

A KvVM szerint a kiotói egységek kereskedelmének biztonsága és az EU ETS rendszer integritása érdekében biztosítani kell a lehetőséget az azonnali információ cserére az érdekeltek között. Biztosítani kell a betekintést a visszaéléssel gyanúsított kvótaszámlák forgalmába, illetve a számlák felfüggesztésének a lehetőségét.

Indítványozza a tárca azt is, hogy amíg az általa a csalások visszaszorítása érdekében sürgetett fordított adózás szabályozása nem rendeződik az EU 27-ek szintjén vagy amíg a kvótaszámlák vezetésének szabályozása nem akadályozza meg az áfa-visszaéléseket Magyarországon, addig ne lehessen kvótaszámlát nyitni.

A jelentésben szó van arról az ügyről is, miként kerülhettek CER-ek az EU ETS rendszerbe. A Hungarian Energy Power (HEP) Kft.-vel 9,1 eurós tonnánkénti vételárban állapodott meg a KvVM a CER-ekre. Az értékesítés elkezdődött, tisztázva, hogy a CER-ek nem kerülhetnek be az EU ETS rendszerbe.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A HEP Kft. vezetője, Spenger József a KvVM-et úgy tájékoztatta, hogy az egységeket a londoni székhelyű Microdyne – UK Ltd.-nek értékesítette. A KvVM további vizsgálódása során derült ki, hogy a HEP Kft. nem a Microdyne – UK Ltd. számlájára, hanem egy másik londoni székhelyű cég, a Total Global Steel Ltd. (TGS Ltd.) számlájára utalta át a Magyarországtól vásárolt CER-eket. Ezt a KvVM-nek a HEP Kft. vezetője a vevő kérésével, illetve technikai problémával magyarázta.

A KvVM szerződést bontott a HEP Kft.-vel, s jelentésében azt állítja, hogy a TGS Ltd.-től a tőzsdei kereskedésen kívül kerültek a tiltott CER-ek a tőzsdetagokhoz. A TGS Ltd. nem tette lehetővé a KvVM-nek, hogy betekinthessen a számlaforgalmába. A KvVM jelentésével párhuzamosan a visszavonultatott CER egységek értékesítéséről várhatóan az Európai Bizottság és a párizsi székhelyű Bluenext (BNX) tőzsde is átfogó jelentést készít.

forrás: greenfoKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb