„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Zöld hírek

Klímatudatos bútorok: egy 100%-ban fenntartható társalgószék története

A 2000-es évek eleje óta széles körben jelentetik, hogy az építőipar a bolygó CO2-kibocsátásának közel 40%-áért felelős. A belsőépítészet szerepét ebben az arányban történelmileg alábecsülték, mivel az általános statisztikák szerint a projekt bútorai, berendezési tárgyai és felszerelései a teljes szénlábnyomnak csupán 7-10%-áért felelősek. Az új kutatások azonban épp az ellenkezőjét mutatják: egy épület átlagos élettartama alatt a belső terek szén-dioxid-kibocsátása megegyezik – ha meg nem haladja – a szerkezet és a burkolat szén-dioxid-kibocsátásának mértékét. A belsőépítészet sokak meglepetésére valójában nagy kárt okoz.

Az éghajlati válság kezelése így nemcsak a nagyméretű, hagyományos építkezésben, hanem a dekoratív elemek és a berendezési tárgyak tervezésében is transzcendens kérdéssé vált. Ennek eredményeképpen a kényelemmel, esztétikával és funkcionalitással kéz a kézben a bútortervezők és -gyártók a fenntarthatóságot veszik elsődleges prioritásként – legyen szó klímatudatos gyártásról, újrahasznosított anyagok használatáról vagy tartós élettartamú, kiváló minőségű termékekről. Mindez annak érdekében történt, hogy pozitív környezeti hatást érjenek el, és egyúttal válaszoljanak az egyre tudatosabb, felelősségteljes fogyasztásra törekvő közönségnek.

Ezt szem előtt tartva a globális Andreu World bútorgyártó cég, akik elsősorban székeket és asztalokat terveznek munkaterületekhez, lakóterekhez, szállodákhoz és éttermekhez, kifejlesztette az első 100%-ban fenntartható, új bioműanyagból készült társalgószéket. A Nuez kollekció részét képező, Patricia Urquiola spanyol építész által tervezett Nuez Lounge BIO® kiemelkedik az anyagok és technológiák innovatív felhasználásával, amelynek célja, hogy hozzájáruljon a környezetbarátabb belső terekhez, de a szépség és a felhasználó jólétének feláldozása nélkül. Az alábbiakban feltárjuk a fenntartható tervezés mögött álló történetet.

Az összehajtogatott papírhoz hasonlóan a Nuez Lounge BIO® egy háromdimenziós borítékként van kialakítva, amelyet egy központi alap támaszt alá. A magas, elegáns háttámlával ellátott szobrászati kialakítás a héj technológiai komplexitását igyekezett bemutatni, az azt megkülönböztető egyedi textúrával. A melegség és a kényelem elérése azonban szintén elsődleges szempont volt. Geometriájának, integrált lengőkaros rendszerének és bonyolultan kialakított, kárpitozott ülőpárnájának köszönhetően a társalgószék ideális nyugtató környezetbe, például várótermekbe, lobbikba, kollaboratív terekbe vagy nyilvános és privát pihenőhelyiségekbe. A dizájn különböző stílusokhoz is alkalmazkodik, négyféle szín és kőrisfa vagy polírozott alumínium (fehér vagy fekete) színű forgóalkalmatosságok közül választhat.

Egy lépéssel előrébb a fenntarthatóság terén

Urquiola törekvései a szék tervezése mögött azonban túlmutattak az esztétikán, és egy minden szempontból teljesen fenntartható termék létrehozására törekedett.

“Amikor egy új karosszék tervezésével foglalkoztunk, Patricia volt az, aki egy ponton arra biztatott minket, hogy ne elégedjünk meg azzal, hogy csak egy újabb széket fejlesztünk ki a katalógusba, hanem törekedjünk arra, hogy egy nagy lépést tegyünk a fenntartható innováció felé. Arra kért minket, hogy legyünk sokkal ambiciózusabbak és kreatívabbak, hogy a környezet valódi tiszteletét tükröző hiteles megközelítésen keresztül magasabbra törjünk, mind az anyagok kiválasztásában, mind a gyártási folyamatokban.” Jesús Llinares, az Andreu World vezérigazgatója.

Innovatív anyagok

Az anyagok kiválasztásakor minden az innovációról szólt. Először is, a héj természetes, nem fosszilis eredetű termopolimerből készül, amelyet élő mikroorganizmusok állítanak elő. A fához hasonló fenntarthatósági profilt kínál, az anyag újrahasznosítható, biológiailag lebomló és komposztálható. Természetesen a termopolimerrel való úttörés és kísérletezés számos kihívást és technológiai összetettséget jelentett. Például új befecskendező rendszerekkel kellett módosítani a formákat a folyékonyság garantálása érdekében, módosítani kellett a befecskendező gépek beállításait, és hardveres megoldásokat kellett alkalmazni a hőmérséklet és a páratartalom szabályozásának javítására.

Kifejezetten a szék kárpitozásához egy új, újrahasznosítható szövetkollekciót, a Circular ONE® szövetet is kifejlesztettek. A textilgyártási eljárást alkalmazva a szöveteket textilhulladékból és palackokból visszanyert PET műanyagból készítették, minőséget és tartósságot kínálva, miközben minimális környezeti hatást biztosítanak. Ezenkívül a Nuez Lounge BIO® forgótalpakhoz kizárólag FSC® 100%-os fát használnak, vagyis újraerdősített erdőkből származó fenntartható fát.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Körkörös gazdaság

A karosszéket a körforgásos gazdaság elveit szem előtt tartva tervezték, mind a tervezés, mind a gyártási rendszerek tekintetében. Ez azt jelenteti, hogy minden egyes alkatrésznek – a burkolatnak, a szivacsnak, a szövetnek és az alapnak – könnyen szétszerelhető, hogy hasznos élettartamuk végén újrafelhasználható és újrahasznosítható legyen minden egyes része. Ezért mindent ragasztók és végleges illesztések nélkül állítottak össze, hogy megkönnyítsék a szétválasztási folyamatot.

“Az Andreu Worlddel intenzíven dolgoztunk azon, hogy a Nuez esetében a körkörös megközelítést alkalmazzuk, és ne csak az anyagokra, hanem a termék életciklusát meghosszabbító egyszerűsített szétszerelési lehetőségekre is összpontosítsunk.” -mondta Patricia Urquiola.

Minimális szénlábnyom

Összességében ezeket az intézkedéseket a termék szénlábnyomának minimalizálása érdekében hozták. Valójában, hogy valóban felfogható legyen a környezeti hatásuk, a szék szén-dioxid-kibocsátását számszerűsítették. Míg a piacon jelenleg kapható bármely szék gyártásának átlaga 30-60 kg CO2e között van, a Nuez Lounge BIO® mindössze 1,94 kg CO2e-t ér el, figyelembe véve az energia- és a szállítási kibocsátást is.

Egy egészségesebb belsőépítészeti ipar felé

Egyértelmű, hogy a fenntarthatóság már nem kizárólag a nagyszabású építkezések problémája. Minden tervezés során foglalkozni kell vele, függetlenül a méretaránytól. Ezért az egyre súlyosbodó éghajlati vészhelyzetben minden gyártónak kötelessége felelősséget vállalni azért, hogy mit és hogyan tesz. Végső soron, még ha a gyártási folyamatok költségesebbek és bonyolultabbak is lehetnek, az innováció és az éghajlatbarát tervezés elfogadása végső soron lehetővé teszi számunkra, hogy kiegyengessünk egy tisztább, zöldebb jövő felé vezető utat.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb