„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Építési tanácsadás

Kivülről, vagy belülről hőszigeteljünk

Nagyon sokszor elhangzik ez a kérdés, és rengeteg hibás megoldással lehet találkozni.
A válasz nagyon egyszerű, de egy régi meglévő családi ház esetében a kivitelezés sokszor már koránt sem felhőtlen.

Ha valaki kivülről szigetel, akkor állványoznia kell, valamint az egész épületet egyben célszerű szigetelni, mivel nagyon csúnya lűátványt ad egy félkész szigetelésű ház.
Belülről szigetelve nem muszály az egész házat egyben kezelni, hiszen lehet szobánként is a feladatot végezni.
Bármilyen építőanyagból legyen is házunk fala, van hőátbocsátása, azaz képes áthaladni rajta a hőenergia. Egyszerűbben ez annyit tesz, hogy a felfűtött lakásból a falakon keresztül folyamatosan kifelé igyekszik a meleg. Mivel a hőmérséklet igyekszik kiegyenlítődni, ezért a kinti hideg pedig befelé halad. Egy hőszigetelés nélküli ház falaiban – konyhanyelven szólva – körülbelül félúton találkozik a kinti hideg-, és a benti meleg hőmérséklet. Ennek köszönhetően a fal belülről kifelé haladva egyre hidegebb lesz. Míg a fal belső oldala közel azonos a lakás levegőjének hőmérsékletével, addig a külső síkja a kinti levegő hőmérsékletéhez igazodik.

Ha a hőszigetelő lemezt a fal külső síkjára helyezzük, azzal megakadályozzuk, hogy a kinti hideg hőmérséklet bejusson a falba, így a határoló szerkezet szinte teljes egészében fel tudja venni a lakás hőjét. Ez azért remek megoldás, mert így a falak sokkal több hőt tudnak tárolni, mint ha nem lennének szigetelve, ez pedig gazdaságosabb fűtést eredményez.

Ha átgondoljuk, könnyen rájöhetünk, hogy mi történik belső hőszigetelés esetén. Nyilvánvalóan a külső hőszigetelés ellenkezője, történetesen az, hogy a fal a hőszigetelés miatt nem lesz képes felvenni a lakás hőjét, viszont csaknem teljes keresztmetszetében áthűl a kinti hideg miatt. Ez nem csak az épületfizikai viszonyokat változtatja meg, de a falban húzódó vízcsöveket is fagyveszélynek teheti ki, és a penészesedés melegágya is lehet egyben.

Ha azonban elkerülhetetlen a belső hőszigetelés, akkor nagyon körültekintően kell eljárnunk. A hőszigetelő anyag felhelyezésénél különösen ügyeljünk arra, hogy ne maradjon rés a lemezek között, ahol a lakás hője utat találhat magának, ugyanis a fal majdnem teljes lehűlése miatt a meleg lecsapódhat a fal belső oldalán, ami ideális otthont ad a penészgombáknak. Ennek a problémának a kiküszöbölésére legjobb, ha párazáró réteget használunk. A leggyakoribb eljárás az, hogy a hőszigetelő lemezre átlapolt és összeragasztott párazáró fóliát rögzítünk, és erre kerül a gipszkarton burkolat, melyet még glettelnünk kell.

A fólia azért is ésszerű döntés, mert teljes párazárást tudunk biztosítani vele, így megakadályozzuk, hogy a páradiffúzió során a falszerkezeten belül csapódjon le a víz. Polisztirol hőszigetelő lapok használata mellett nem feltétlenül szükséges a párazárás, ugyanis ez a hőszigetelő anyag nagy páradiffúziós ellenállással bír. A gipszkarton burkolatot pedig azért ajánlják a szakemberek, mert jól tűri a párát, amit felvesz, azt később le is tudja adni a környezetének.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Belső hőszigetelés esetén nagyon gyakran találkozunk azzal a jelenséggel, hogy a korábban jelentéktelen hőhidak hatásait felerősítette, vagy új hőhidakat képezett az újonnan felhelyezett hőszigetelés. Ezt a problémát feltétlenül el kell kerülnünk, ezért nagy gonddal kell eljárnunk.

Szintén körültekintően kell eljárnunk az ablakok káváinál, ugyanis itt is előfordulhatnak hőhidak. Bár eredetileg ugyanolyan vastag hőszigetelést kellene itt is alkalmazni, mint a falaknál, ám ez rendszerint helyhiány miatt kivitelezhetetlen.

A belső hőszigetelés nem jó megoldás, de jobb, mintha nem lenne szigetelés a falszerkezetünkben.

A forrás részben erről az oldalról származik: www.epitesiportal.huKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb