„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Hírek

Kamatmentes lakáskölcsön állami dolgozóknak

A munkáltatók munkavállalóik lakáscéljai megvalósításához vissza nem térítendő támogatást, illetve kamatmentes kölcsönt nyújthatnak. A lakáscélú támogatások adóterhet nem viselő járandóságként való nyújtását az 1995. évi CXVII. Tv. (Szja. tv.) rendelkezései szabályozzák. Az adóterhet nem viselő járandóságként való nyújtás alapfeltétele, hogy a támogatás hitelintézet, vagy a kincstár útján kerüljön folyósításra.

Magyar Államkincstár a vonatkozó jogszabályi előírások alapján a 2010. évtől ellátja a kincstári körbe tartozó költségvetési szervek (minisztériumok és háttérintézményeik) részére a munkáltatói lakáscélú támogatással kapcsolatos lebonyolítási feladatokat.A munkáltatói támogatások bonyolítását a kincstár a “Szerződés a munkáltatói kölcsönök kezelésére” elnevezésű megállapodás alapján, az abban meghatározott módon, a nála pénzforgalmi számlával rendelkező munkáltatók részére végzi.

A munkáltatók a támogatási számlára utalják át a kölcsön folyósításához szükséges pénzeszközeiket és itt kerülnek jóváírásra a munkavállalók törlesztései is, amelyeket a kincstár elsődlegesen egy lebonyolítási számlára szed be. A támogatások folyósításához szükséges pénzügyi fedezetet a munkáltató biztosítja.

A támogatási számla, illetve a támogatások kezelésének üzleti feltételei a pénzügyminiszter 1/2010. (I.29.) PM tájékoztatójában kerültek meghatározásra.

A kincstár teljes körűen látja el a támogatások folyósításával és beszedésével – beleértve az esetlegesen szükségessé váló jogi eljárást is – kapcsolatos tevékenységet, valamint elvégzi a jelzálogjog bejegyeztetésével kapcsolatos feladatokat is. A kincstár egy igazolást állít ki a munkavállalónak arról, hogy a támogatást a munkáltató a kincstár útján nyújtotta, az adóterhet nem viselő járandóság szabályainak való megfelelés további feltételeit nem vizsgálva.

A munkáltató a támogatás odaítélését követően a munkavállalóval támogatási- vagy kölcsönszerződést köt, amelyben meghatározásra kerülnek a szerződés biztosítékai (jelzálogjog, kezes, stb.), a visszafizetés futamideje, és a kamatra, illetve a késedelmi kamatra vonatkozó rendelkezések is. A támogatás folyósításáról a munkáltató külön dokumentumban, egy rendelkező levélben rendelkezik. A folyósítás a rendelkező levélben meghatározott személy részére és módon történik. A támogatás egy összegben kerül a munkavállalók részére kifizetésre.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A kincstár az általa nyújtott szolgáltatások ellátásáért a munkáltatói támogatásban részesített munkavállalók felé kezelési költséget, a munkáltató felé lebonyolítási díjat számít fel. A kezelési költség és a lebonyolítási díj mértékét a Pénzügyminisztérium által évente közzétett Tájékoztató tartalmazza.

A kezelési költség jelenlegi mértéke 1,5 %, a lebonyolítási díj 1 %. A kincstárat tevékenységért további díjazás nem illeti meg.

A támogatás folyósítását megelőzően a kincstár megállapodást köt a munkavállalóval. A megállapodás tartalmazza a munkáltatói kölcsön folyósításának és beszedésének részletes feltételeit. A kincstár a törlesztő részleteket havi egyenlő részletekben szedi be, az őt illető kezelési költséggel együtt. A törlesztő részletek, és esedékességük a megállapodásban kerülnek rögzítésre.
Forrás: Pénzcentrum.huKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb