„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Junya Ishigami sárral borított házat és éttermet vájt a talajszint alá Japánban

Egy japán házat és éttermet rejt ez a Junya Ishigami építész által tervezett, sárral borított épület, amelyet úgy alakítottak ki, hogy betont öntöttek a földben kialakított résekbe. A Yamaguchi prefektúrában, Ube városában található épületben Ishigami régi barátja, Motonori Hirata japán séf otthona és étterme található.

Az építmény íves nyílásokkal és cseppkőszerű oszlopokkal elválasztott, barlangszerű terek labirintusából áll, amelyek mind sárral borított betonból készültek. A ház úgy épült, hogy a betont a földbe ásott résekbe öntötték, amelyek texturált formaként működtek. A környező földet ezután eltávolították, hogy feltáruljon a szokatlan forma. Ez az építési módszer azt jelenti, hogy az épület a talajban helyezkedik el, és az utcaszinten rejtve marad, és felveszi a kiásott terület íveit és tökéletlenségeit.

Ishigami eredeti tervében a betonról a sárnak le kellett volna mosódnia, miután a területet teljesen kiásták. Miután azonban meglátta a földet a szerkezeten, úgy döntött, hogy meghagyja azt felületi burkolatként. Annak érdekében, hogy a sár ne mosódjon le, “a földfalak javításának japán módszerével keményítették meg” – mondta Ishigami.

Az épület organikus formája és anyagszerűsége az otthon és az étterem számára a nehézkesség és a hosszú élettartam érzetét hivatott kölcsönözni, mintha már régóta létezne a helyszínen. Fentről a fehérre festett betontető jelzi, amely hullámzó formájú és három tetőablakkal rendelkezik. A festék fényességét a környező növények és fák fokozzák.

Az épület formáját Ishigami stúdiója átfogó háromdimenziós modellezéssel alakította ki, hogy az építőcsapat pontosan ismerje a cölöpök pontos pontjait és méreteit. A belső térben az étterem északra, míg a lakóterek délre helyezkednek el. Mindkettőt az íves nyílások közé illesztett üvegezett panelek bélelik. Ezek az üvegezett területek segítenek finoman kijelölni a belső terek és az éttermet a háztól elválasztó udvarok hármasa közötti határokat.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A házban a belső tér kiemelkedő részletei közé tartozik egy párnákkal bélelt, süllyesztett “társalgógödör”, valamint egy konyha és egy fürdő, amelyeket az épület beton alapjába ágyaztak. Az étteremben egy hosszú betonsziget alkotja a középpontot, ahol az étkezők bárszékeken ülhetnek, míg a másik oldalon a szakácsok elkészítik az ételeket.

Amikor az étterem zárva van, ez az étkezőhelyiség tágas családi szobaként funkcionál, illetve a tulajdonos gyermekei számára a házi feladatuk elvégzéséhez is helyet biztosít. Az épületek földbe süllyesztése egyre népszerűbb trend az építészetben, segítve az építészeket abban, hogy csökkentsék projektjeik vizuális hatását.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb