„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

5% ÁFAHírek

Jön a 27% áfa az 5% helyett az építőiparban! Mi lesz a 2019-ben elkezdett házakkal, ami 2020-ban fejeződik be?

Napokon belül belépünk a 2019-es évbe, ez az utolsó esztendő az 5%-os ÁFA tekintetében a lakás és családi ház építés terén.

Az elmúlt 3 évben legalább 30-35%-os áremelés volt a családi ház és a lakásépítésben annak ellenére, hogy a korábbi 27%-ról 5%-ra csökkentette az állam a 300 m2 alatti nettó alapterületű családi ház építés áfa tartalmát. A hatalmas áremelés oka, hogy a megnövekedett családi ház- és lakásépítési kereslet arra ösztönözte a gyártókat, hogy árat emeljenek, ezt értelemszerűen a szakmunkás és segédmunkás állomány is kihasználta és ezáltal jelentősen növekedtek az árak. Sok esetben a generálkivitelező cégek fizették ki a megemelkedett költségeket, mert nekik árgaranciás szerződésük volt a megrendelőikkel.

2019-es évre már csak nagyon kis számban tudnak a kivitelezők családi ház építést vállalni, hiszen korábban lekötötték a kapacitásukat. Várható, hogy a 2019-es évben tovább nőnek az árak a kivitelezés terén és ezt az a tény erősíti, hogy 2020-tól újra 27%-os ÁFA összeget kell majd felszámítani, mely 22%-os áremelést prognosztizál. Aki bele akar férni az alacsonyabb ÁFA körbe, annak azonnal el kell kezdenie a tervezést és a kivitelezési szerződést is meg kell kötnie, hogy biztosítsa magát az 5%-os ÁFA tekintetében.

Mi történik, ha nem fejeződik be a családi ház építés a 2019-es évben? Hogyan kell az ÁFA összegét meghatározni?

Az Áfa tv. 57. § (1) bekezdése értelmében termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása esetében, ha az ügylet tárgya természetben osztható, és a részteljesítésnek egyéb akadálya nincs, a részteljesítés is teljesítés.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

2019. december 31-ét követően elkészülő új lakóingatlan esetében a felek 2020. január 1-jét megelőző részteljesítésekben állapodnak meg, úgy az egyes részteljesítések az Áfa tv. 57. § (1) bekezdése értelmében teljesítésnek minősülnek, és az ellenérték részteljesítés(ek)hez igazodó összege arányában az új lakóingatlan értékesítését 5 %-os áfa terheli. A 2019. december 31-e utáni részteljesítéshez, teljesítéshez kapcsolódó arányos ellenérték rész után pedig 27 %-os áfa fizetendő.

Tehát, ami elkészül 2019-ben és leszámlázásra kerül, az 5%-os ÁFA tartalommal, ami 2020-ban teljesül azt 27%-os ÁFA tartalommal kell kiszámlázni és az áfatartalmat megfizetni.Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb