napi hírmorzsák

Javier Senosiain lenyűgöző kígyó-alakú lakóparkját örökített meg a fotós Mexikóban

Anna Dave, lett fotós fotókat tett közzé Javier Senosiain mexikói El Nido de Quetzalcóatl nevű, kígyó alakú, organikus építészeti alkotásáról. Az El Nido de Quetzalcóatl – azaz Quetzalcóatl fészke – nevet az azték vallás kígyó alakú istenére utalva kapta a 2007-ben elkészült építményt Senosiain, aki a projektet az organikus építészet műveként írja le.

A Juan O’Gorman építész által lefektetett, a helyet és a hagyományt figyelembe vevő tervezési elveket követve Senosiain szerint az organikus építészet “az építészet filozófiája, amely az ember élőhelye és a természeti környezet közötti harmóniát keresi”. A projekt építése 2001-ben kezdődött egy telken Naucalpanban, egy Mexikóvároson kívüli településen.

Hivatalosan 2007-ben fejeződött be a projekt, amely folyamatosan nőtt, és mostanra 10 lakást tartalmaz a főépületben, valamint szobrokat és részletes tereprendezést, amelyek mind hozzájárulnak az általános kialakításhoz egy irizáló kígyó formájában. Az egész komplexum egy 5000 négyzetméteres telken bontakozik ki, amely a Parque Quetzalcóatl, egy szoborkert és a helyi növényvilág fenntartását szolgáló rezervátummal bővült. A parkhoz tartozik egy, a tájba ágyazott üvegház, amelynek csempével burkolt átjárója egy hatalmas, vízjátékkal és ólomüveggel díszített átriumba vezet.

A lakások az elsődleges szerkezet parabolikus “testében” találhatók, amelynek külseje vascementből készült, a homlokzatot pedig portálok borítják, amelyek a lakások ablakaként szolgálnak, ugyanakkor pikkelyes textúrát is adnak hozzá. A lakók a parkolóból léphetnek be a kígyó testébe. Innen egy folyosón haladnak végig, amely az első lakásokhoz vezet. Ezután, ahogy a kígyó visszakanyarodik a föld felé, egy lépcső vezet le a lakások egy másik csoportjához. Erről a lépcsőfokról a kígyó hátsó részébe ágyazott kültéri híd vezet az utolsó három lakásba.

A 200 négyzetméteres lakások belső tere a külsőhöz képest minimalista. A falakat fehér vakolat borítja, a falon lévő polcok pedig a burkolat görbületéhez igazodva lejtősek. A főépületen kívül szobrok sora húzódik egy teraszos gyepekkel és tavakkal ellátott kertbe. Az építészcsapat szerint a tavakat úgy tervezték, hogy egyrészt hűtsék a területet, másrészt pedig fenntartsák a növényvilág számára a páratartalmat. A komplexumnak saját tisztítóműve van, amely újrahasznosítja a vizet az öntözéshez.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

A kertek és a komplexum magánterület, de sok lakás Airbnb-ként is elérhető. A fotós, Anna Dave elmondta, hogy a projekt azért vonzotta őt, mert hajlamos elkerülni az építészeti fotózás “hagyományos HDR-szerű stílusát, akár a felszerelés, a fény vagy a szögek megválasztásában”.

Az organikus építészet mint kifejezett tervezési kifejezés legalább Frank Lloyd Wrightig vezethető vissza, akinek projektjei a szerkezetet és a természetet integráló terveket hangsúlyozták – bár a gyakorlatok minden bizonnyal sokkal régebbiek. Az organikus elvek a fenntarthatóbb tervezés irányába tett lépésekben is érvényesülnek. A biomicry elnevezés alatt a tervezők túlléptek a természetes formák másolásán, és elkezdtek szerves anyagokat használni a szerkezetek kialakításában.

Forrás: www.dezeen.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb