„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Japán építészet inspirálta svéd nyaraló

A 2006-ban alapított Johan Sundberg Arkitektur építészeti cég Svédország déli partján épült Sommarhus T projektjéhez a hagyományos japán építészetből kölcsönzött elemeket. A ljunghuseni fenyőerdőben található ház egy négytagú család számára nyújt szerény nyári menedéket.

Mint a legtöbb idilli tájban épülő háznak, a Sommarhaus T projekt egyik legfontosabb szempontja is az volt, hogy a szerkezet szoros kapcsolatban álljon a természettel. Sundberg egy “T” alakú alaprajzú, egyemeletes lakást tervezett, amely minden szobája közvetlen hozzáféréssel rendelkezik az épületet körülvevő, nagy méretű faburkolt fedélzethez.

A hagyományos japán házak egyik jellemzőjét idézve a verandát egy úgynevezett “engawa” azaz, a nagy fekete tető markáns túlnyúlása védi, így azt a család egész évben igénybe veheti nemcsak a száraz nyári hónapokban.

Annak érdekében, hogy a ház beolvadjon a környezetébe, Sommarhus T falait és verandáját ezüstöző szibériai vörösfenyővel burkolták. Ez Sundberg egyik kedvelt anyaga, amelyet számos projektjében alkalmaz. Ezzel szemben a tető alja sötétre van festve, hogy hangsúlyozza az árnyékokat. Mivel a környező fák megfelelő mennyiségű magánéletet nyújtottak, az építész nagy üveg tolóajtókat adott hozzá az épület kerületén.

Más japán ihlette részletek közé tartoznak a “kusari-doi” esőláncok, amelyek a kiálló ereszről lógnak. Ezek gyakran megtalálhatók a japán építészetben, dekoratív alternatívát biztosítva a lefolyó számára.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Belül az épület három külön területre oszlik, amelyek együttesen alkotják a T alakú alaprajzot. A tervező szerint az ötlet a legkülönfélébb terek és hangulatok kombinálása volt, hogy “különböző generációk egyidőben elfoglalhassák magukat a házban és a ház körül anélkül, hogy zavarnák egymást”.

A ház keleti oldalán lakóterek és a gyermekek hálószobái találhatók, míg a nyugati oldalon található a fő hálószoba és a szabadtéri étkező. A gyermek hálószobák széles kialakítással és saját fürdőszobával biztosítják, hogy felnőttkorukban is alkalmasak legyenek a használatra. Minden szobában lucfenyő padló található, fehér mennyezettel, visszafogott függönyökkel és izzólámpákkal. Az összes beépített tölgyfa bútort Sundberg tervezte, míg a színesebb, mozgatható székeket és asztalokat egy helyi lakberendező tervezte, kifejezetten az ügyfél számára.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb