„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Lakberendezés és stílus

Kasturi Balotia szőnyege a “szőnyegipar fenntartható jövőjének” első darabja

A Jaipur Rugs takácsa, Kasturi Balotia a Manchaha kezdeményezésének részeként debütálta szőnyegét, amelynek célja, hogy az indiai vidéki textilipari dolgozókat “felmentse a kizsákmányolásból”.

Balotia, aki általában mások terveit hajtja végre, lehetőséget kapott arra, hogy spontán módon készítsen mintát a szövőszéken, olyan részleges fonaldarabokat felhasználva, amelyek egyébként kárba mentek volna. A Manchaha projekt ezzel azt reméli, hogy a hozzá hasonló női szövők társadalmi és gazdasági helyzete javulhat, miközben maga az ipar is megújul.

“A változás mindig az alapoktól kezdődik, és ha nem a művészet annak alkotója méltóságának megőrzésén dolgozunk, akkor nem leszünk képesek elérni azokat a fenntarthatósági célokat, amelyekre törekszünk.”– nyilatkozta a Jaipur Rugs alapítója, Nand Kishore Chaudhary.

Azzal, hogy lehetővé teszik a szövők számára, hogy kifejezzék magukat mesterségük révén, remélik, hogy megújítják szenvedélyüket a kézi csomózás hagyománya iránt, megőrizve azt a jövő generációi számára.

A Deepak szőnyeg négyzetméterenként 222 184 egyedi csomóból készül, mindegyiket külön-külön és kézzel kötve két hónap leforgása alatt. A folyamat egybeesett a Diwali-évaddal, amely az indiai fényfesztiválhoz vezetett, amelyet színes, trapéz alakú lámpák illusztrációja örökít meg a szőnyeg mintájában. A szőnyeg készítése közben Balotia megfigyelte, ahogy a falu búzamezői az évszakokkal változnak, ezt a kontextust egy cikk-cakk minta örökíti meg a szőnyegben, ami arra utal, hogy egy eke nyomai kikövezik az utat a friss magok számára. Ez a jelenet változik, amikor a monszun évszakban a búzaszárak napfényben sütkéreznek, víztócsákban áznak vagy az erős szél ide-oda taszítja őket.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Chaudhary szerint a projekt rendszeres és fenntartható jövedelmet teremthet a helyi női szövőknek, nemcsak pénzügyi stabilitást biztosítva számukra, hanem jelentős változást hozva a háztartásaikba és a közösségeikben való szemléletmódban.

“A Manchaha projekt nagyszerű eszköz a patriarchátus ellen. Amint a családok női tagjai keresővé válnak, lassan, de biztosan felemelkednek, és hangot kapnak, amelyet felhasználhatnak saját átalakulásukhoz” – mondta.

Ugyanakkor a projekt újrahasznosítja a selyem, a gyapjú, a pamut, a juta és a kender fonal maradványokat, amely más szőnyegek gyártásakor maradt meg, és amúgy eldobásra kerülne. “A szőnyegipar világszerte dollármilliárdokat veszít elpazarolt fonalból” – mondta Chaudhary.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb